The 8-team @ Health Work Commitees by The 8-team Thursday August 08, 2002 at 11:59 AM |
peterdarin@hotmail.com |
Geneeskunde voor de Derde Wereld haalde de voorbije maanden meer dan 35.000 euro op voor de Union of Health Work Committees die basisgezondheidszorg verzekeren in de Palestijnse gebieden en Addameer een mensenrechtenorganisatie gespecialiseerd in de bescherming van politieke gevangenen. Een van de doelen van de reis van the 8-team was nagaan hoe de Health Work Committees het Israelische geweld van de laatste maanden hebben verteerd.
Donderdag 1 augustus spraken we dokter Majed Nassar. Hij werkt in het ziekenhuis in Beit Sahour, een plaatselijke afdeling van de Health Work Committees. Die organisatie werkt op verschillende niveaus: cultureel-, gezondheidsniveau, etc…De Health Work Committees zijn gestart in 1985 en hebben op 20 lokaties in Palestina, zowel in de Westbank als in Gaza-strook plaatselijke afdelingen.
Sinds 20 maanden is het centrum in Beit Sahour 24 uur op 24 stand-by. In het begin kreeg men zeer veel gewonden binnen door de directe confrontaties tussen burgers en militairen, in totaal een 30.000 mensen. De laatste maanden nam het aantal mensen die het centrum konden bereiken sterk af. De verklaring daarvoor: de vele checkpoints en de curfew. Het is vaak onmogelijk voor de gewonden (waaronder ook zwangere vrouwen) om tijdig bij het ziekenhuis te bereiken. Ook dokters kunnen vaak het hospitaal niet bereiken.
De problemen zijn dramatisch voor de chronisch zieken (kanker-, nierpatienten en mensen die cardio-vasculaire problemen hebben). Zij hebben nood aan een lange behandeling met regelmatige opvolging wat door de huidige situatie kwasi onmogelijk is.
Dramatisch is ook het feit dat men gedwongen was het vaccinatieprogramma te stoppen. Dr. Majed vreest epidemies op lange termijn indien het vaccinatieprogramma niet snel heropgestart kan worden.
Ook de Palestijnse kinderen worden door de situatie erg getroffen. 70% van hen lijdt aan het Post Traumatic Stress Disorder. De dokters constateren veelvuldig symptomen als aggitatie, bedwateren, slapeloosheid en nachtmerries. Zowat 45% van de kinderen beneden de 5 jaar heeft anemie.
Andere gevolgen van de situatie:
- 20% van de bevolking lijdt aan acute malnutritie
- 48% van de vrouwen heeft anemie.
De curfews en de Israelische bezetting zorgen voor een hoge graad van werkloosheid, waardoor 60% van de bevolking tegenwoordig onder de armoedegrens leeft (= 2$ per dag per persoon). Van april 2002 tot eind juli 2002 hadden de mensen in B.S. maar liefst 86 dagen curfew!
Opdat het werk van de hulpverleners zou kunnen doorgaan, heeft men vorig jaar een Emergency Plan van 10 punten opgemaakt. Dr Majed benadrukt vooral volgende vier punten:
- organisaties moeten gesteund worden om hun werk te kunnen uitvoeren
- bevoorrading van medicatie en instaan voor zorgen bij chronisch zieken en het vaccinatieproramma laten doorgaan
- vrije doorgang voor medici
- betere infrastructuur voor spoedgevallen
Is er een mogelijkheid om de Palestijnen te helpen???
1) Vele landen sturen medicatie op om de Palestijnen te helpen. Er zijn echter 4 palestijnse
farmaceutische firmas die kunnen voldoen aan 80% van de palestijnse behoefte aan medicatie. De overige 20% kan men niet produceren en dient zodanig ingevoerd te worden. Maar wanneer men nu veel medicatie gaat invoeren, krijgen deze firmas een probleem om te kunnen voortbbestaan, met alle gevolgen van dien (werkloosheid,…). Dr. Najid stelt voor om, ipv medicatie te geven, medicatie aan te kopen in Palestina om zo de palestijnse economie te steunen.
2) Vrijwilligers die naar hier komen om te werken zijn volgens dr. Najid contra-productief wanneer ze de taal niet spreken. Dit is een absolute vereiste, tenzij er niet gesproken moet worden (anesthesist, chirurg,…). Maar als solidariteitsact erbij zijn, is zeer goed.
Financieel aspect???
- De patienten betalen hetgeen ze kunnen voor de behandeling in het ziekenhuis.
- Het ziekenhuis probeert niet afhankelijk te zijn van donaties. Ze rekenen op hun eigen inkomsten om hun lopende kosten te dekken (het ziekenhuis heeft een jaarlijks budget nodig van 2 miljoen $). Voor het begin van de tweede intifada (tot 2000, van juli tot sept) kon het ziekenhuis 88 % van de lopende kosten dekken. Sindsdien is dit teruggevallen op 59 % (b.v. Nabloes van 100 % naar 31 %). Die toestand is onhoudbaar en brengt het voortbestaan van het ziekenhuis ernstig in gedrang.
- Nu reeds zijn er heel wat werknemers die 16 of 24 uur aan een stuk door werken zonder dat ze er volledig voor betaald worden.
- Voor een overzicht en een regelmatige update van van de slachtoffers van de tweede intifadah verwees dr Majed ons op het einde van het gesprek naar http://www.nifteh.org (klik ‘statistiques' aan).
goe bezig by Kristof Wednesday October 02, 2002 at 05:11 PM |
Goed artikel, goed informerend en schokkerend. Ik wist daar niet veel van (ik ben natuurlijk ook geen referentie maar toch het zou wel ergens moeten staan waar meer mensen het kunnen lezen... (want als je niet weet dat het hier staat vind je het ook niet).
Goe Bezig Mr. Darin