De Morgen: "Dit is geen kapitalisme, dit is inhaligheid" by jpe Tuesday August 06, 2002 at 07:14 PM |
Nog even terugkomen op iets boeiends in onze 'linkse' Vlaamsche krant De Morgen.
"Dit is geen kapitalisme, dit is inhaligheid"
Aldus de kop boven een 'opinie-artikel' in De Morgen van 26 juli. De Morgen nam dit artikel over uit 'The New York Times' en vond dus blijkbaar dat auteur Robert Hemsley gelijk heeft met het aanklagen van de te grote "ongelijkheid die het kapitalistisch systeem zelf bedreigt". "De vrije markt is een systeem van risico's en beloningen. Zoals het nu gaat, lopen de werknemers de risico's, terwijl de topmanagers de beloningen incasseren."
Tja, is dat nu niet de essentie van het kapitalisme ?
Eerder, op 23/7, bracht De Morgen volgend leerzaam stukje uit 'The Washington Post'. Onder de bizarre titel "Bedrijven verwoesten het kapitalisme" lazen we: "Het bedrijfssocialisme - de privatisering van de winst en de socialisering van risico en wangedrag - verdringt de kapitalistische normen. Deze situatie voorkomt dat een flexibel kapitalisme dankzij een wettelijke gelijkberechtiging leidt tot hogere levensstandaarden en vergroting van zijn opnamecapaciteit voor ruimere waarden op gemeenschaps- en milieuterrein. Burgerbewe gingen en politieke groeperingen moeten oproepen tot een fatsoenlijke scheiding van bedrijfsleven en staat."
Auteur van deze theorie: de u wel bekende Ralph Nader (kopstuk van Amerikaanse groenen en consumentenorganisaties).
Tja, wat verwacht je in de VS? by Dimitri Terryn Wednesday August 07, 2002 at 02:22 PM |
dimitri_terryn@yahoo.com |
Ralph Nader heeft de middelen om mee te doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een arme stumper die opkomt voor de sociaal zwakkeren zal het dus zeker niet zijn. Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe de Amerikaanse politiek verdeeld is en donkerblauwe tot zwarte liberalen (republiekeinen), iets "linksere" liberalen (democraten) en "alternatieve" liberalen (Green Party). Keuze genoeg lijkt me!
Dit is niets nieuws, wat mij beangstigd is dat het hier dezelfde kant opgaat. Tegenwoordig hebben we de keuze liberalen met een (flauw) blauw, rood of groen bijsmaakje. Over de werkelijke thema's zijn ze het eens, hun verschillen liggen enkel in onbelangrijke nuances. Bewijs genoeg lijkt me dat een representatieve democratie zever in pakjes is.