arch/ive/ief (2000 - 2005)

Neo-Nazi schiet 2 jongeren dood op scoutsfuif
by Kenneth RUMES Tuesday August 06, 2002 at 06:49 PM
kennethrumes@hotmail.com

Zaterdagnacht schoot een 19-jarige neo-nazi uit Bonheiden 2 jongeren dood tijdens de OPENLUCHT-TD van de scouts en gidsen van OLV.-Waver. De dader, Jurgen Goris, werd eerder al opgepakt voor extreem geweld en was lid van het Vlaams Blok.

Zaterdagnacht liep de jaarlijkse OPENLUCHT-TD van de scouts Roeland en gidsen St.-Lucia voortreffelijk, ondanks het minder goede weer. 4000 jongeren feestten in een voortreffelijke sfeer. De fuif was prima georganiseerd en alle veiligheidsmaatregelen waren getroffen. Geen enkel incident viel op te merken tot omstreeks 2u40 een Jurgen Goris zijn vuurwapen bovenhaalde en 2 jongeren neerknalde. De jongeren hadden geen kans, 3 schoten, 2 dodelijke voltreffers. De dader had duidelijk schietervaring...
Bovendien was deze jongen niet een dolle schutter, neen het was een koele, berekende moordenaar van extreem-rechts. De dader staat bekend om zijn nazi-sympathieën en verstoorde eerder de rust al in OLV.-Waver door met een aantal medestanders fuiven te verstoren en in het openbaar de hitlergroet te brengen. Op de Ijzerbedevaart van 2 jaar geleden werd Jurgen Goris opgepakt nadat hij een oude man in mekaar sloeg. Naar aanleiding van dat incident werd hij uit het Vlaams Blok gezet als lid, maar getuigen bevestigen dat hij lid bleef van de knokploeg. De rechtszaak over die vechtpartij vindt overigens plaats in september. Nu heeft deze moordenaar opnieuw toegeslagen, het valt maar te hopen dat hij niet door de Belgische justitie wordt bedacht met een lichte straf, maar dat hij levenslang moet boeten voor deze zware misdaad. Hij heeft 2 levens verwoest, de families verscheurd en de organisatie ook kapotgemaakt. Wordt het geen tijd eens na te denken over een aanpak van de criminaliteit van extreem-rechts ipv. ons een 'vreemdelingen-onveiligheidsgevoel' aan te praten, minister Verwilghen???

Akkoord, maar...
by Peter Morlion Tuesday August 06, 2002 at 08:24 PM
dikkexpierre@yahoo.com

Extreem-rechts geweld moet inderdaad aangepakt worden, net als elke vorm van geweld. Maar of wraak (levenslang boeten) de juiste manier is? Vraag je dan niet juist om meer politie-optreden? Sorry, maar het antwoord op criminaliteit (en dus ook dit soort toestanden) is niet meer blauw, meer gevangenissen, strengere repressie, enz. Hoe sterk we ook tegen de fasco's mogen zijn, we zouden moeten zoeken naar de diepere oorzaak. Waarom kiezen deze mensen voor extreem-rechts? Is het niet omdat ze zich anders haast nergens anders thuis voelen?
Ja voor het aanpakken van deze problemen, maar neen tegen meer repressie, want dat heeft z'n nutteloosheid al jaren bewezen. Lees maar eens Emma Goldman's Prisons: a social crime and failure, te vinden op de site van het Anarchist Black Cross. Het is oud maar wel nog actueel.

zie: http://www.anarchistblackcross.org

Voor de rest betreur ik evenzeer de doden (zit zelf in de scouts).
Groeten, peter

Waar is de objectiviteit ?
by sonic Wednesday August 07, 2002 at 09:59 PM
sonic.hedgehog@skynet

Net nog een mailtje ontvangen van vriend, die zelf nog scoutsleider was van de dader, lang geleden bij de jong-verkenners. zulks maakt zoiets nog extra akelig...
Toch vraag ik me af waarom er bij die jongen zo op gehamerd wordt op z'n politieke sympathiën ? De betreurenswaardige slachtoffers waren zo blank als sneeuw. En de dader had net zo goed een extreem-links, extreem-centrum of extreem-anarchist kunnen zijn...
Die gezinsmoord in Schaerbeek onlangs werd er breed uitgesmeerd in de media. Veel ministers op de begrafenis. Maar over de slachtoffers van de broer van die familie - die toen in de gevangenis zat - werd wel ni gesproken, en ik betwijfel of diezelfde ministers zich iets aantrokken van zijn slachtoffers.

Dit alles zijn slechts randopmerkingen bij de berichtgeving in de media (courante + alternatieve!) en doen geen afbraak aan het gruwelijke van de hele toestand. De fuif vond trouwens plaats vlak bij m'n thuis en de inrichters zijn ex-schoolgenootjes.

Alstublieft hé
by Libby Wednesday August 07, 2002 at 11:53 PM

Sedert wanneer zijn extreem rechtsen enkel een gevaar voor allochtonen of gehandicapten?
Dit is toch wel het beste bewijs dat die gasten een gevaar zijn voor de hele samenleving zeker? Dat verheerlijken van geweld en shwaermen met wapens draait op termijn toch op dit soort toestanden uit?

Natuurlijk doet de politieke achtergrond ertoe!
by Kenneth RUMES Thursday August 08, 2002 at 10:40 AM
kennethrumes@hotmail.com

Sorry, maar vind dat echt flauwekul dat sommigen zeggen dat het evengoed iemand van extreem-links of zo had kunnen zijn. Lees 'De Standaard' van vorige dinsdag er eens op na. Daarin vertelt een professor van de VUB dat inderdaad zulke extreme vormen van geweld ingebakken zitten in het extreem-rechtse gedachtengoed. Het fascisme en nazisme spoort aan tot dergelijke daden. Dat het nu toevallig twee blanken waren die gedood werden, doet er niet toe. (Hoewel de dader dat het enige jammere vond aan zijn daad: 'het spijtige is dat ik 2 belgen heb gedood' - GVA, 6/8/02)
Maar het zijn die skinheads die dergelijk geweld verheerlijken en mekaar opjutten daartoe. Dus is het wél belangrijk en verheugt het me dat de media er dit keer wel de nadruk op legde.

inderdaad
by geert cool Thursday August 08, 2002 at 10:47 AM

Ik ben het eens met Kenneth. Er zijn de afgelopen maanden pogingen ondernomen om neo-nazi's in Vlaanderen te organiseren. Zo zijn er een aantal niet mis te verstane nazi-sites opgedoken die geweld tegenover andersdenkenden propageren.

Objectief, afstandelijk,... of betrokken.
by han Thursday August 08, 2002 at 03:16 PM
han@indymedia.be

Goed verslag van Kenneth, ...

Objectiviteiet bestaat niet, en wie vijnst is een leugenaar van de ergste soort.
Natuurlijk is er wel een waarheid,een realiteit, ... maar waar in dit verhaal verdraait Kenneth de waarheid?

Sommigen willen niet dat die waarheid verteld wordt, dat blijkt uit de commentaren. dat was ook zo in met de dubbele moord in schaarbeek en het is eigen steeds zo als het over Palestina, Irak, .... gaat.

Nogmaals.

Goe stukje Kenneth