arch/ive/ief (2000 - 2005)

Palestina: zware schendingen van het humanitair recht
by Ludo De Brabander en Paul Bekaert Tuesday August 06, 2002 at 06:36 PM

Persbericht, Hebron 6 augustus 2002 Vlaamse delegatie Actieplatform Palestina (APP)

Voor de vierde maal is er een delegatie van het APP op observatie- en beschermingsmissie in de bezette Palesijnse gebieden. De delegatie bestaat uit leden van mensenrechten- en vredesorganisaties. Zij maken deel uit van de teams 'internationalen' die al meer dan een jaar actief zijn in de regio. Dit zijn waarnemers en activisten vanuit verschillende delen van de wereld. Zij hebben tot taak ooggetuige te zijn van de schending van mensen- en volkerenrechten. Daarenboven willen ze bescherming bieden aan de Palestijnse bevolking tegen de bezettingsmacht.

De delegatie sprak met diverse vertegenwoordigers van Israelische en Palestijnse humanitaire organisaties in Jeruzalem, Ramallah, Jenin en Hebron. Zij bezochten het vernielde kamp van Jenin, de eveneens vernielde residentie van Arafat en spraken met vertegenwoordigers van de vluchtelingen. De missie moet werken in moeilijke omstandigheden en krijgt weinig bewegingsruimte. Op dit ogenblik is de toestand uitermate gespannen. De Palestijnse steden en dorpen zijn volkomen van de buitenwereld afgesloten. De delegatie kreeg deze morgen geen toegang tot Nabloes. Volgens de militairen is er in Nabloes een oorlog aan de gang. De delegatie zag hoe tanks op- en afrijden. Vervolgens trok zij tegen de middag naar Hebron. Via sluikwegen wist de delegatie het centrum van Hebron te bereiken. Er is een volstrekt uitgangsverbod van kracht. De hele stad van hondervijftigduizend inwoners ligt er volkomen verlaten bij. Het openbare leven ligt er volkomen lam. Het uitgangsverbod geldt voor onbepaalde tijd en wordt zelfs niet tijdelijk opgeheven voor bevoorrading van de bevolking. De delegatieleden waren er getuige van hoe verschillende vrachtwagens met voedingswaren werden teruggestuurd.

De delegatie heeft kunnen vaststellen dat het uitgangsverbod zeker niet ingegeven is om veiligheidsredenen. De Palestijnse bevolking wordt collectief gestraft. Gesprekken met mensen ter plaatse geven aan dat er heel wat wantoestanden zijn. In Hebron wordt de bevolking geterroriseerd door joodse extremistische kolonisten en dit met de hulp van het leger dat massaal ter plaatse is. Volgens de delegatie is er sprake van zware schendingen van het humanitair recht.

Het Actieplatform vraagt dat de internationale gemeenschap optreedt om aan deze bezettingsoorlog een einde te maken. De toestand voor de burgerbevolking is dramatisch en onhoudbaar.

Morgen brengt de delegatie een bezoek aan Gaza. Zij is in de bezette Palestijnse gebieden van 31 juli tot 9 augustus.

Leden van de delegatie zijn: Ludo De Brabander (vzw Vrede), Paul Bekaert (advocaat Liga voor Mensenrechten), Thierry Willems (advocaat), Jan Dumolyn (Historicus, Attac), Katleen Van Impe (Lerares), Lode Goyens (Leraar), Geert Van Langendonck (Welzijnswerker - K.Kollwitzcomite Ieper)

contact: 0032/476/265556 (Paul Bekaert)

Voor meer info: zie verslagen op http://www.11.be/Palestina