arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geen beton in het lappersfront: axieverslag
by joeri Tuesday August 06, 2002 at 12:17 PM
joeri@indymedia.be

Vanmorgen om 6u30 verzamelden zich aan de kerk van Sint-Michiels Brugge een 40 a 50 activisten. Vandaar ging het richting burgemeester Moenaerts huis om op ludieke wijze de druk op te voeren om het Lappersfort te behouden.

Een klein groepje activisten was hen voorgegaan, met een groot spandoek en een ladder. Op het spandoek was een weg geschilderd, als symbool voor de verbreding van de Vaartdijkstraat, waar een deel van het Lappersfront zou moeten voor wijken (andere delen van het bos zouden dan ook moeten wijken voor industrie), en waar Moenaert een groot voorstander van is. Voor het spandoek kon ontrold worden, waren de activisten echter al gearresteerd.
Toen de grote groep aankwam was er ondertussen al een politieblokkade opgesteld. Vele kleurrijke protestborden en leuzen droegen de boodschap van het protest uit: het lappersfort moet blijven, geen beton in het bos.
Na enkele minuten kwam burgemeester Moenaert tevoorschijn. Hij leek in een niet al te goed humeur. Het vroege uur deed zijn creativiteit blijkbaar geen deugd, veel verder dan de zwarte piet doorspelen naar minister Vera Dua; verkondigen dat hij altijd open staat voor een gesprek, en zeggen dat hij het gewestplan niet in zn eentje kan veranderen (in natuurgebied), kwam hij niet. Langs de andere kant zei hij het wel te zien zitten mee te zullen helpen bij het ophangen van een spandoek aan het huis van minister Dua:-) (zolang het maar niet bij hem gebeurt?)
Na nog wat langer protest, werd er besloten een solidariteitsdemo voor de gearresteerden te doen aan het politiebureau.
Daar aangekomen stuitten we opnieuw op een politielijn. Er werd opgeroepen de arrestanten vrij te laten, folkliedjes gezongen, wat gedanst,.... . Net nadat de perslui de straat verlieten, sloeg de sfeer echter ineens om: politiemensen werden agressief en omsingelden de dertigtal overgebleven actievoerders. Verscheidene mensen werden aangepakt met matrakken, een vijftal demonstranten werden uit de groep gesleurd en gearresteerd; een wraakactie op bevel van Moenaert?
Na onderhandelingen met de politie-agenten werd bekomen dat een deel van de activisten mocht blijven wachten op de vrijlating van hun kameraden. De rest vertrok naar het lappersfort.
Omstreeks 10u was er minstens een arrestant vrijgelaten.

vrijgelaten
by flurk Tuesday August 06, 2002 at 02:43 PM

De 9 arrestanten zijn terug vrijgelaten nu,
1 ervan is naar het ziekenhuis om zijn lip te laten naaien.
De politiecommisaris zou zijn excuses hebben aangeboden hebben voor het politiegeweld

nederlandse milieuactivist
by pat Tuesday August 06, 2002 at 04:17 PM
mA.f@pandora.be

Iedereen is terug vrij,met uitzondering van onze nederlandse milieuactivist.
Ofwel wordt hij binnenkort vrijgelaten en buiten het land gezet.
Ofwel is hij nu reeds op weg -samen met de politie - naar de grens.

ook laatste arrestant vrij!
by vlo Tuesday August 06, 2002 at 09:05 PM

éla!

ook de laatste arrestant is vrijgelaten. die werd wat langer vastgehouden omdat hij zich niet wou identificeren. er waren geruchten dat hij gedeporteerd zou worden, maar hij heeft uiteindelijk alleen maar een papiertje meegekregen dat hij binnen de 5 dagen het land moet verlaten. Goe van die brugsche fliekken dat ze zo lief zijn rekening te houden met het actiekamp dat over 5dagen afloopt, ;o)

feat pic
by joeri Wednesday August 07, 2002 at 11:44 PM

feat pic...
featpicuctx9v.jpg, image/jpeg, 175x162