arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgisch protest tegen de betonpolitiek
by dobber Tuesday August 06, 2002 at 11:44 AM

Een 40-tal activisten hebben dinsdagmorgen vroeg in de stromende regen lawaai gemaakt bij het huis van de burgemeester van Brugge. De groep protesteerde tegen het besluit van de lokale politiek om een stuk bos te kappen en daarvoor in de plaats beton te gooien.

s Ochtends om 6 uur vertrokken de activisten vanaf het Brugse actiekamp Lappersfront naar de afgesproken meetingpoint. En kleine groep van 4 activisten zouden daarop het dak vqn de burgemeester beklimmen en een spandoek laten vallen vanaf het dak.

Dat plan mislukte. De politie bleek op de hoogte te wijn van de verzamelplek bij een kerk vlak bij het huis van de burgmeester. Activisten verdenken de pers ervan de plek aan politie te hebben doorgegeven.

De grote groep volgde de route naar het huis van de burgemeester, maar vonden twee huizen eerder een politiemacht op de weg. De vier activisten die het dak op hadden willen klimmen waren op dat moment al gearresteerd.

De politie stond ook niet toe dat enkele activisten een petitie aan de burgmeester konden aanbieden. Na veel lawaai te maken kwam de goede man toch nog naar buiten om het protest aan te horen. Op enig argument om het bos te behouden ging hij niet in. Hij vond dat de groep de "normale weg" moest bewandelen en zijn secretaresse een brief te sturen. Wel beloofde hij om op een later tijdstip op een andere dag met de activisten te willen discussieren.

Nadat de burgemeester weer in zijn villa was getrokken, hebben de activisten een klein halfuur nog lawaai gemaakt. Daarna besloot de groep naar het politieburo te gaan om de vrijlating van de dakbeklimmers te eisen.

Bij de straat van het buro aangekomen, waren vier motormuizen de weg aan het afsluiten. De activisten besloten spontaan de straat in te rennen en braken de linie. Een dertigtal blauwe petten met knuppels beletten voor de ingang van het buro de activisten ervan het buro binnen te gaan.

Vrolijk dansend en zingend in de stromende regen lieten de activisten weten niet gediend te zijn van dit soort repressie. De politie vond het minder leuk en had zin in een gevecht. Zij omcirkelden de groep. In de schermutselingen die ontstonden werd nog een zestal op hardhandige en agressieve wijze te arresteren.

De politie heeft verklaard de tien arrestanten in de loop van de dag vrij te laten. Een groep van zes is bij het buro om dit in de gaten te houden en de arrestanten op te vangen.