arch/ive/ief (2000 - 2005)

vier activisten van het Antwerps Platform gearresteerd
by TUc Saturday August 03, 2002 at 01:29 PM

Vrijdagavond werden aan de Delhaize van de Plantin en Moretuslaan in Antwerpen vier personen gearresteerd. Ze werden enkele uren vastgehouden omdat ze pamfletten verspreidden waarin werd opgeroepen tot een boycot van Israëlische producten.

Vrijdagavond werden aan de Delhaize van de Plantin en Moretuslaan in Antwerpen vier personen gearresteerd. Ze werden enkele uren vastgehouden omdat ze pamfletten verspreidden waarin werd opgeroepen tot een boycot van Israëlische producten.

De Plantin en Moretuslaan ligt op het <b>kruispunt</b> tussen de Joodse buurt en de buurt rond de Dageraadplaats. In de supermarkt bevindt zich een volledige rayon Israëlische producten, gepromoot met het opzichtig gebruik van de Israëlische vlag. Enerzijds een zeer geschikte locatie om deze actie te voeren, anderzijds een moeilijke plek op een boogscheut van de Antwerpse Jodenbuurt.

De vier personen van het Antwerps Platform ervoeren talrijke <b>positieve reacties</b> van de passanten, tot hun aangename verrassing. Ze werden wel benaderd door de security-agenten van Delhaize, waaraan werd duidelijk gemaakt dat de actie plaatshad op de openbare weg en daarom niet moest wijken. De uitbater van deze Delhaize staat erom bekend steeds bitsig op te treden tegen door hem ongewenst bezoek.

Na veertig minuten werden de activisten van het Platform door klanten ingelicht dat de <b>politie</b> verwittigd én op komst was. Tot dan toe was de orde hoegenaamd niet verstoord, behalve door een agressieve aanval van een, pro-zionistische, klant die trachtte alle pamfletten uit de handen van de activisten te rukken. Kortom, geen noemenswaardige incidenten, in die zin dat zulke belagers vrijwel steeds opduiken.

Toch vond de politie het nodig de vier activisten van het Platform te arresteren. Naar hun zeggen gebeurde dit in opdracht van de procureur. Men bracht de ‘ordeverstoorders' over naar het nabij gelegen politiecommissariaat aan de Quinten Matsijslei. Een man, totaal in paniek omdat hij zijn twee kinderen was kwijtgeraakt, kon in het commissariaat wachten omdat de ordehandhavers met "dringendere zaken" bezig waren. Het boomerang-effect van hun ondoordachte optreden tegen de mensen van het Platform werd meteen duidelijk, want in een mum van tijd stond advocate Zohra Othman op de stoep bij de politie en werd het <b>werk aan de Delhaize verder gezet</b> door minstens dubbel zoveel mensen. Als duiveltje uit een doosje kwamen Dyab Abou Jahjah en zijn kompanen van de AEL de actie vervoegen.

Ook deze keer kwam de politie opdraven, maar zij werden bevangen door het besef dat dit waarschijnlijk niet de juiste tactiek was om de ‘orde' te handhaven. Door het politieoptreden stonden er immers een kleine twintig mensen, journalisten inbegrepen, in plaats van de eerdere vier. Onder het oog van de lichtjes verbaasde activisten ontsprong er een <b>micro-politieoorlog</b> voor de winkelketen, zodat de zaak allerminst in stilte werd afgehandeld, zoals de gerant van Delhaize had gewild. De politieversterking die op pad werd gestuurd had niet veel werk om handen. Onder hen ontstond ruzie toen enkele agenten opmerkten dat ze eigenlijk liever niet ingrepen omdat er, leve het gezond verstand, niets werd misdaan. Onenigheid alom, terwijl de klanten gewoon verder werden geïnformeerd door de mensen van het Platform. Er werd opdracht gegeven tot verplichte identificatie, maar ook dat werd voor een groot deel geboycot. Na een half uur droop de politie dan ook af, behalve de immer herkenbare ‘stille' aan de overkant van de straat.

Een goede drie uur na hun arrestatie en verhoor werden de activisten één voor één vrijgelaten. Onder luid applaus vervoegden ze zich terug bij hun kameraden om tot sluitingstijd de actie aan de Delhaize voort te zetten, die werd afgesloten met een welverdiend (terras)bezoek aan de gezellige cafeetjes op de Dageraadplaats.

Mocht u klant zijn bij de winkelketen Delhaize dan vragen wij u vriendelijk uw ongenoegen over deze praktijken te uiten:

Delhaize Group
Osseghemstraat 53
1080 Brussel

Delhaize
Plantin en Moretuslei 106
2018 Antwerpen

Of u kan natuurlijk de actie vervoegen!

je kunt ook delhaize boycotten
by pat. Saturday August 03, 2002 at 07:07 PM
mA.f@pandora.be

http://www.delhaize.be/homepage/_nl/homepage.asp?languageID=NL.
Ik stuurde reeds m'n comment naar hen. Met zoveel mogelijke medestanders.
Als ook jullie dit doen, is dit voor hen -delhaize- maar al te duidelijk.
doen
pat

nog kanalen
by TUc Saturday August 03, 2002 at 08:02 PM


Hier uw opmerkingen:
http://www.delhaize.be/service/satisfaction/_nl/satisfaction.asp?SessionID=489054816

of via:
info@delhaize.be

TUc

antwoord Delhaize
by Elke Monday August 05, 2002 at 01:29 PM

Ik stuurde een email naar info@delhaize.be om te laten weten dat ik, die af en toe mijn boodschappen doe in een Delhaize, vind dat toestanden zoals hierboven beschreven absoluut niet kunnen. Het antwoord dat ik kreeg lezen jullie hieronder.


Geachte,

Uw mail heeft onze beste aandacht weerhouden.

Toch wensen wij uw aandacht te vestigen op het feit dat ons bedrijf zoals
iedereen gevoelig is voor wat er gebeurt in de wereld. Maar de rol van een
bedrijf zoals Delhaize "De Leeuw" is niet aan politiek te doen maar wel
om handel te drijven. Ons beroep is aan onze klanten een zo ruim
mogelijk gamma kwaliteitsproducten aan te bieden.

De Europese Unie heeft overigens samenwerkingsakkoorden met verschillende
landen die we respecteren.

Anderzijds dient u te weten dat de supermarkt geen openbare plaats is
hetgeen wil zeggen dat de Directeur soms moet optreden en de toegang dient
te verbieden aan elke persoon die de goede werking ervan verstoort, hetgeen
sptijtig genoeg soms het geval is bij de situatie die u aanhaalt.

In de hoop dat u begrip kan opbrengen voor ons standpunt, tekenen wij,

Met vriendelijke groeten,

De klantendienst.


Delhaize doet dus aan handel en niet aan politiek. Gelukkig hebben die twee niets met elkaar te maken ;-)

gelukzak!
by TUc Monday August 05, 2002 at 09:06 PM


Ik kreeg nog geen bericht terug van hen!

Elke, zou jij niet kunnen terugmailen en zeggen dat:

*handel en politiek inderdaad onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
*dat Israël de handelsakkoorden schendt door produkten uit de bezette gebieden, die om die reden niet onder de voorkeurstarifiëring van de EU vallen, onder Israëlische vlag uit te voeren. Een totale schending van de akkoorden dus.
*dat het voetpad voor een winkel nog steeds 'openbare weg' is en alle activiteiten die daar plaatsvinden niet op privé-eigendom plaatshebben. Dat flyers uitdelen mensen er niet van weerhoudt de winkel binnen te gaan. Naar mijn persoonlijke mening doet die security-man die daar staat wél ;)
*als zij een zo ruim mogelijk gamma aan kwaliteitsprodukten willen aanbieden (wat zeer fijn is), dat ze dat op een ethische manier dienen te doen. Mijn voorstel is om bijvoorbeeld zeep uit Nabloes in te voeren.

Zo snel ik mail krijg, antwoord ik ook...

groetjes,
TUc

PS: Delhaize gaat volgende keer gelukkig wel twee keer nadenken...

Groot gelijk TUc
by Libby Monday August 05, 2002 at 09:47 PM

Misschien wordt het tijd dat we, eventueel met wat minder kwaliteit en service, bij andere winkels gaan shoppen, dan zullen ze misschien voelen dat er wel degelijk een link is tussen politiek en handel drijven.
Waarom is de term ethisch ondernemerschap anders zo populair. Openlijk propaganda maken voor Israelishce producten en de "tegenpartij" geen forum geven getuigd niet meteen van ethisch ondernemerschap