arch/ive/ief (2000 - 2005)

verslag Belgische delegatie Palestina deel 2
by katleen van impe Friday August 02, 2002 at 05:25 PM

Vrijdag 2 augustus Voormiddag: bezoek aan het AIC (Alternative Information Centre)


We worden om 10.20 u (met 20 min vertraging –de short cut bleek langer dan verwacht) ontvangen door Connie Hackbarth, een Amerikaanse Israelische die ons, tussen allerlei politieke gedachtenwisselingen door, een duidelijke agenda voorstelt:

1. voorstelling van het AIC
2. de linkse beweging in Israel
3. de Europese boycotactie (vanuit ngo's) van Israelische landbouwproducten.

1. Het Alternative Information Centre is een organisatie waar Israeli';s en Palestijnen samenwerken om alternatieve informatie aan te bieden over het conflict tussen Israel en Palestijnen. "Alternatief" omdat de gewone media geen of zeer gekleurde informatie geven. (voor geinteresseerden: http://www.alternativenews.org). Zij proberen zich ook tot de Israelische bevolking te richten, omdat deze enorm slecht geinformeerd blijkt te zijn. "The settlememts" zijn ergens "ver weg", daar hebben ze niet veel mee te maken. Veel Israeli's weten niet waar Ramalla ligt (op 14 km van Jeruzalem, waar we nu verblijven).
Bij zijn oprichting in '87 was het AIC revolutionair omdat Israeli's en Palestijnen er op gelijke voet met elkaar samenwerken. (Dit is nu nog steeds revolutionair, is Conny verplicht hieraan toe te voegen. Palestijnen komen doorgaans enkel als onderbetaalde arbeidskracht in contact met Israeli's).

2. Wat stelt Israelisch links voor? Alles samen ongeveer 5 a 6000 personen, zegt Connie ons. Het is een kleine en marginale groep in de Israelische maatschappij. Sinds de intifadah heeft links zich beter georganiseerd, vanuit het besef dat zij eigenlijk zeer weinig hadden kunnen veranderen. Tegenwoordig zijn er meer groepen die handelen; vanuit een meer practische aanpak (geen woorden maar daden!) (zie het verslag van gisteren: groepen die de vernietiging van huizen proberen te blokkeren, dienstweigeraars, ..) Links wordt echter ernstig tegengewerkt door de Israelische overheid. Geengageerde mensen worden door de politie bvb zwaar gecontroleerd (o.a. fouille op het lichaam, alleen en begeleid ) wanneer ze reizen.
Er zijn tal van zeer actieve organisatie's: de dienstweigeraars zijn georganiseerd binnen New Profile en weigeren militaire dienst te doen; binnen Yesh Gvul zitten militairen die weigeren dienst te doen in de bezette gebieden; de Women's Coalition bestaat uit 12 vrouwenorganisaties die allerlei acties opzetten voor vrede en gelijkheid; Ta ‘Yush is een Israelisch-Palestijnse organisatie die allerlei solidariteitsacties onderneemt in de Palestijnse gebieden.

3. Vanuit Europa is de boycott-campagne Israelische producten overgewaaid. Binnen AIC was men daar nog niet mee bezig. Nu zijn er ook in Israel groepen die oproepen voor een boycott – Connie waarschuwde wel voor ondoordachte boycotts die te snel worden opgezet. Ze apprecieerde de belgische ngo-aanpak waar de boycott focust op water en landbouw als symbolen van de bezetting, en waar ook een stevig gedocumenteerd dossier bijhoort.

Namiddag: vrijdagwake van Women in Black

Sinds 1982 (invasie van Libanon) komen elke vrijdag (met onderbrekingen) een groep van vrouwen in het zwart samen om het einde van de bezetting te eisen. Het is een vreedzaam protest met plakkaten waarbij ze soms hevige reacties van passanten moeten ondergaan. Deze namiddag deden wij mee aan de actie die weinig discreet door de politie op band is vastgelegd. Eindelijk in het Israelisch archief!

Katleen Van Impe,
Belgische delegatie in Palestina

Waar is er nog beschaving in deze tijd?
by Ben Saturday August 03, 2002 at 11:37 AM

Iemand moet het op zich nemen om te waken over de oude verworven waarden die tot beschavingen van hoog niveau hebben geleid. Echte beschaving is vooral bezig met opbouwen, niet met afbreken. Wisten jullie bijvoorbeeld dat door de verantwoordelijke heersers in Firenze destijds een bedrag aan een kunstwerk werd besteed, de Hemelpoort van het Battisterio, dat groter was dan de hele dertigjarige oorlog kostte? De Medici van het oude Florence zijn verantwoordelijk geweest voor de hele Europese cultuur. Hun stadstaat straalde in alles uit als voorbeeld tot vandaag de dag. Beschaving. Dat zou het ordewoord moeten zijn. Dat is de enige remedie tegen mensen die in de praktijk tot het niveau van beesten zijn vervallen.
Blijk van beschaving in Israel en Palestina zou bijvoorbeeld een welgemeend project kunnen zijn, waar geld van bommen en wapens en eindeloze controles besteed zou worden aan vergroting van het land zee-inwaarts, zoals men in Nederland heeft verwezenlijkt. (Ja er zijn nog landen waar iets wordt verwezenlijkt). Als het twisten gaat over bezit van land, dan zouden volwassen beschaafde mensen toch moeten kunnen samen daar een oplossing voor uitwerken, plannen, en met de nodige middelen in zo kort mogelijke tijd realiseren.
Geef ze daar eens iets nuttigs om handen in dat godverlaten stukje land.