arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuwe IMF-rooftocht in Uruguay gepland
by gunther lippens Friday August 02, 2002 at 04:56 PM
gunther.lippens@intec.rug.ac.be

Het gaat helemaal niet goed met Zuid-Amerika. Na de crisis die Argentinië quasi-bankroet schopte, doken andere crises op in een aantal andere landen. Protesten in Peru, mega-devaluatie van de Real in Brazilië, en intussen is ook Uruguay aan de beurt.

Nieuwe IMF-rooftocht...
voedselrellenindy.jpg, image/jpeg, 338x200

Gisteren werden een dertig-tal winkels in de periferie van Montevedio, de hoofdstad van Uruguay, geplunderd. In een geval namen 300 personen deel aan de bevoorrading van hun gezinnen. De politie trad heel repressief op en schoot met rubbelkogels, terwijl er verschillende kinderen op de straten aanwezig waren. Meer in petto is er nog, want de ordetroepen zullen vanaf vandaag bijgestaan worden door personeel van Binnenlandse zaken, door kadetten van de Escuela Nacional de Policía en met troepen van de Departemental de Policía.

Een van de slogans was "we hebben honger". De minister van Binnenlandse zaken, Guillermo Sterling vond er niets beter op dan te verklaren dat deze "groepen erop uit waren de maatschappij te destabiliseren" en dat "het niet omwille van de honger" was. Als argument diste hij op dat er niet enkel voedingswaren werden meegenomen. Bovendien verzekerde hij dat men zich aan nog meer repressie mag verwachten. Op andere momenten wordt de schuld op Argentinië gestoken. Op de digitale versie van "La Brecha" vraagt men zich af waarom men zich nu zo druk maakt over de kleine rooftochten, maar met geen woord rept of kritiek heeft op de grote rooftochten die in Uruguay aan de gang zijn.

De Uruguayaanse regering verwacht heil van een nieuwe lening van het IMF. In ruil daarvoor moet ze haar banksysteem grondig herzien, volgens de eisen van het IMF. Dat zal inmiddels gebeuren mbv het "fortalecimiento del sistema bancario", een wetsvoorstel dat verregaande buitenlandse invloed op de financiele markten van Uruguay inhoudt. Vanuit diverse hoeken komt er zware kritiek op het voorstel, in de eerste plaats omdat er bitter weinig communicatie vanuit de regering over voorhanden is. De afhankelijkheid van Uruguay ten aanzien van het IMF zal groter dan ooit zijn, zoals verschillende kranten berichtten. Voor iedereen met een beetje verstand is het duidelijk dat dit een verder naar beneden donderen inluidt op een vicieuze spiraal. Alles wijst erop dat de Uruguayaanse regering de bevolking diets maakt dat het credo inleveren zal worden, nog heel veel meer dan vroeger. En intussen worden de Fuerzas Armadas gealameerd met de boodschap dat ze zich moeten klaarmaken voor "gelijk welke eventualiteit".

Bronnen:

Tribuna de los Trabajadores
El Pais (Uruguay)
La Brecha