arch/ive/ief (2000 - 2005)

Palestina: verslag Belgische delegatie deel 1
by Ludo De Brabander Friday August 02, 2002 at 04:48 PM
ludo_de_brabander@hotmail.com

Van Donderdag 1 augustus tot Vrijdag 9 augustus reist een Belgische delegatie van het Actieplatform Palestina door de Palestijnse gebieden. Wij zullen hiervan geregeld verslag brengen.

Donderdag 1 augustus s avonds

We hebben een ontmoeting met de Israelische prof. Jeff Halper coordinator van de Committee Against House Demolitions (ICHAD) over de nederzettingen- en ruimtelijke ordeningpolitiek van de Israelische regering op de westelijke Jordaanoever.

Zijn centrale stelling is dat Israel een gesofisticeerde bantoestanpolitiek voert. D.w.z. het creeren van kleine eilandjes niet-aaneengesloten gebied die gemakkelijk kunnen worden gecontroleerd en die economisch volledig in functie staan van Israel.

Jerusalem neemt daarin een bijzondere plaats in. In 1995 werd er al een plan aanvaard dat moet leiden tot een Groot-Jeruzalem. Dat betekende een grote uitbreiding van het grondgebied Jeruzalem, waarbij een groot deel van de Palestijnse economie zou worden opgeslorpt. Halper sprak van ‘het wegsnijden van het hart van de Palestijnse economie'.

Volgens Halper is Israel nu vooral begaan met het uitbouwen van een wegennetwerk exclusief voor Israeli's, dat grote delen van de Westbank moet verbinden met het moederland. D.w.z. het met mekaar verbinden van de Joodse kolonies aan de ene kant, en het verhinderen van een leefbare Palestijnse staat aan de andere kant. De Palestijnen mogen deze wegen niet gebruiken, en ze niet zomaar oversteken. Tussendoor staan ook overal controleposten.

De Joodse nederzettingen worden aaneengerijgd in vier grote blokken [groepen van nederzettingen] die de Westbank helemaal opdelen. Het project gaat over 480 km apartheidswegen tegen een kostprijs van 3 miljard dollar. Daardoor krijg je echte dammen rond 220 Palestijnse eilandjes.


Volgens Halper bestaat het Israelische plan uit 4 stappen:
1. het vernietigen van de Palestijnse infrastructuur (cfr. Invasie van maart-april)
2. het creeren van voldongen feiten (kolonies en bypass roads)
3. het elimineren van een groot deel van de Palestijnse middenklasse (sinds begin tweede intifada hebben reeds 150.000 Palestijnen het gebied verlaten)
4. de bouw van 12 industrieparken in de periferie van de Westbank -vooral vervuilende industrie- die werk moeten bezorgen aan de Palestijnen in de Bantoestans, zodat ze voldoende inkomen krijgen waardoor ze niet in opstand zouden komen

Daarbij hoort nog een nieuwe Palestijnse leider die bereid is om in dit scenario te stappen. Vandaar dat Arafat plots weg moet.


Halper had het nog even over de huizenvernietigingen. Voor de Israelische wet is het volstrekt legaal Palestijnse huizen te vernietigen omdat dit in functie is van "het algemeen (Israelisch) belang". Voor Israel gaat het immers niet over een bezetting en dus is het internationaal recht (de vierde Conventie van Geneve) niet van toepassing. De huizen worden vernietigd voor de aanleg van wegen en andere projecten. Sinds 1967 zijn er zo 9000 Palestijnse huizen vernietigd. Het ICHAD reageert daarop door voor de bulldozers te gaan staan, huizen herop te bouwen en vooral informatie te verspreiden.

Ludo De Brabander,
Belgische delegatie in Palestina