arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnse vredeskaravaan opgesloten in een sportstadion
by Filippijnengroepen Belgie Friday August 02, 2002 at 08:49 AM
fgb@online.be

Terwijl een deel van de Amerikaanse soldaten van de interventiemacht in de Filippijnen zich voorbereidden om zich terug te trekken kwam op 29 juli een protestkaravaan van meer dan 1000 betogers aan in Zamboanga City op het zuidelijke eiland Mindanao. Het stadion waar ze de nacht doorbrachten werd echter hermetisch afgesloten door zwaarbewapende troepen.

Terwijl een deel van de Amerikaanse soldaten van de interventiemacht in de Filippijnen zich voorbereidden om zich terug te trekken kwam op 29 juli een protestkaravaan van meer dan 1000 betogers aan in Zamboanga City op het zuidelijke eiland Mindanao. Sommigen van hen hadden honderden kilometers en 5 dagen gereisd om aan de karavaan te kunnen deelnemen. De karavaan, georganiseerd door de coalitie van volksorganisaties Bayan, deed maar liefst 12 uur in plaats van de geplande 5 uur over de laatste etappe door de ontelbare checkpoints en andere pesterijen van de Filippijnse militairen. Bij een van de checkpoints werden de deelnemers met stenen bekogeld terwijl leger en politie lieten begaan.

De volgende dag werden de deelnemers aan de karavaan in het stadion waar ze de nacht hadden doorgebracht vervoegd door enkele honderden lokale betogers en de 68 deelnemers in de internationale solidariteitsmissie tegen de militaire interventie van de VS die samen 10 landen vertegenwoordigen. Het stadion werd echter hermetisch afgesloten van zodra iedereen binnen was door honderden zwaarbewapende elite-troepen, 2 waterkanonnen en 4 tanks. Zelfs het eten dat de lokale bevolking als steun aan de vermoeide betogers wou aanbieden werd onderschept.

De betogers wilden hun recht op vrije meningsuiting opeisen maar stuitten daarbij op een muur van khaki. Onderhandelingen door Bayan algemeen secretaris Teddy Casiño en Bayan Muna volksvertegenwoordiger Satur Ocampo leverden niets op en het stadion werd op deze manier bijgevolg een gigantische gevangenis voor een dag.

Teddy Casiño legde aan de betogers uit: ?Eerst eisten we om naar het hoofdkwartier van het leger te mogen optrekken maar dat werd geweigerd. Dan vroegen we om naar de stad te gaan maar dat mocht ook niet. Vervolgens zeiden we dat ze ons toch tenminste voor 10 minuten door de starten rond het stadion moesten laten betogen. Het antwoord was dat het leger achteruit wou gaan tot aan de poort van het stadion. Daarop heb ik hen toegsnauwd dat ze met die toegeving hun achterste mochten afkuisen en dat we wel in het stadion onze speeches zouden houden. De televesiecamera?s zullen onze boodschap wel naar buiten brengen.?

De volksorganisaties en de leden van de internationale solidariteitsmissie, waaraan ook Filippijnengroepen België en Geneeskunde voor de Derde Wereld deelnemen, hielden een gezamenlijk programma waarin ze de gerechtelijke vervolging eisten van de VS-soldaten die betrokken waren bij het neerschieten van Buyong-buyong Isnijal, een Filippijns burger, en bij andere mensenrechtenschendingen. De missie had immers enkele dagen eerder de betrokkenheid van VS militairen bij de gewelddadige en onwettelijke arrestatie van Isnijal aan het licht gebracht en gedocumenteerd.

De sprekers veroordeelden uiteraard de repressie en inperking van hun recht op betogen. Ze legden het verband met de zogezegde ?oorlog tegen de terreur? van de VS die wereldwijd leid tot onderdrukking van de democratische rechten. Ze veroordeelden de agressie-oorlogen en interventies die gevoerd worden onder leiding van de VS en riepen de Filippijnse bevolking op om zich mee te verzetten tegen het nieuwe militaire akkoord tussen de VS en de Filippijnen.

Dit nieuwe Mutual Logistics Support Agreement (MLSA) laat toe dat het Amerikaanse leger in de Filippijnen militaire infrastructuur bouwt en oorlogsmateriaal stockeert en daarover op elk moment kan beschikken. Dat laat hen dus toe om permanent militair aanwezig te zijn zonder een echte basis te moeten opzetten.

Door de goedkeuring van dit akkoord zou de klok worden teruggedraaid. In het verleden gebruikte de VS de Filippijnen immers als militaire uitvalsbasis voor haar agressie-oorlogen tegen Vietnam en Korea. De militaire basissen werden begin de jaren ?90 weggestemd in de Filippijnse senaat, maar na goedkeuring van een nieuw Visiting Forces Agreement in ?98 proberen de Amerikanen terug een militaire uitvalsbasis te creëren in de Filippijnen.

Grote demonstraties zijn ook te verwachten op 2 en 3 augustus. Dan komt VS-minister van buitenlandse zaken Colin Powell naar de Filippijnen om het MLSA te finaliseren. Er heerst een betogingsverbod en de overheid heeft al aangekondigd dat ze video-apparatuur zal gebruiken om iedereen die toch de straat op gaat te identificeren en te vervolgen. Het MLSA werd op 1 augustus al goedgekeurd in het kabinet, zonder het parlement en de Senaat te informeren over de volledige inhoud van het akkoord. Genoeg voer dus voor grotere demonstraties de komende dagen, en een politiek heet regenseizoen.

dankjewel
by dimitri Friday August 02, 2002 at 02:08 PM

bedankt om dit verhaal te posten, want dit had ik echt nog nergens anders gelezen. hou ons alsjeblieft via indymedia op de hoogte van de ontwikkelingen in de Filippijnen. hebben jullie trouwens al geprobeerd om de conventionele media te bereiken over dit onderwerp?

Conventionele media
by Wim DC Saturday August 03, 2002 at 04:55 AM
wimdc@skyinet.net

Bedankt voor de tip. Het is inderdaad zeer moeilijk om de conventionele media te bereiken met dit soort stories. Als er nu tenminste wat doden gevallen waren misschien. Maar het is daarvoor natuurlijk dat we Indymedia hebben.
Een goed Filippijnse site met "alternatief nieuws" is http://www.bulatlat.com. Ze hebben een wekelijkse selectie met artikels, waaronder ook een uitgebreid artikel over de international solidarity mission. Op Indymedia staan nog aanverwante stories op:
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=28140&group=webcast
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=28139&group=webcast