arch/ive/ief (2000 - 2005)

Amerikaans interventieleger gaat haar boekje te buiten in de Filippijnen
by Filippijnengroepen Belgie Friday August 02, 2002 at 08:35 AM
fgb@online.be

Een internationale solidariteitsmissie leverde bewijs dat Amerikaanse militairen deelnemen aan militaire acties tegen ongewapende Filippijnse burgers. Daarmee wordt definitief aangetoond dat de Amerikaanse interventie in de Filipijnen helemaal niets te maken heeft met militaire oefeningen. Bovendien toont het hoe ver de regering van presidente Gloria Macapagal-Arroyo wil gaan in het opgeven van de souvereiniteit van haar land om de VS vrij spel te geven voor hun militaire agenda.

Een internationale solidariteitsmissie van 25 tot 30 juli met 68 deelnemers uit 10 landen, waaronder vertegenwoordigers van Geneeskunde voor de Derde Wereld en Filippijnengroepen Belgiƫ, leverde bewijs dat Amerikaanse militairen deelnemen aan militaire acties tegen ongewapende Filippijnse burgers. Daarmee wordt definitief aangetoond dat de Amerikaanse interventie in de Filipijnen helemaal niets te maken heeft met militaire oefeningen. Bovendien toont het hoe ver de regering van presidente Gloria Macapagal-Arroyo wil gaan in het opgeven van de souvereiniteit van haar land om de VS vrij spel te geven voor hun militaire agenda.

Op 25 juli, kort na middernacht, voerden drie VS-militairen samen met 30 soldaten van het Filippijnse leger een raid uit op het huis van Buyong-Buyong Isnijal in Tuburan, op het eiland Basilan. Buyong-buyong?s echtgenote, Juraida, zag hoe hij zonder aanleiding in het been werd geschoten door een van de Amerikaanse soldaten. Juraida en haar moeder vluchtten het huis uit en bij hun terugkomst in de vroege ochtend was Buyong-buyong verdwenen en bleek dat het huis van de familie overhoop gehaald was.

Twee dagen later benaderde Juraida de leden van de solidariteitsmissie in een aangrenzende gemeente om haar verhaal te doen. Leden van de missie, geleid door volksvertegenwoordigers Satur Ocampo en Liza Maza van de progressieve partij Bayan Muna, verzamelden getuigenissen van familieleden en buren die het verhaal van Juraida bevestigden. Ze interviewden ook de dokter van het ziekenhuis waar Buyong-Buyong werd verzorgd. Hij identificeerde de Amerikaanse soldaat die hem binnebracht, en die voldoet aan de persoonsbeschrijving van Juraida, als Reggie Lane.

Deze revelaties, enkele dagen voor het bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell, deden heel wat stof opwaaien in de Filippijnen. De regering en de militaire top van zowel de Filippijnen en de VS zaten duidelijk verveeld met de zaak. De Amerikanen ontkenden eerst dat er een Reggie Lane in de Filippijnen was maar gaven later schoorvoetedn toe dat een van hun soldaten met die naam was toegewezen aan de eenheid die de raid uitvoerde. De Filippijnse militairen ontkenden het incident eerst volledig, verklaarden later dat Buyong-buyong gearresteerd werd na een gewapend treffen met de Abu Sayyaf om vervolgens de versie van de solidariteitsmissie toe te geven, hoewel het volgens hen een Filippijnse soldaat was die Buyong-buyong had neergeschoten.

Amerikaanse deelnemers van de missie vroegen een onderhoud aan met Generaal Wurster, die de operaties van de VS in de Filippijnen leidt, maar die gaf niet thuis. Presidente Arroyo en de Filippijnse legertop gingen echter in het defensief. Om de aandacht van de zaak af te leiden werden de leden van de missie--waaronder een Amerikaanse advocaat, religieuze zuster en pastor?achtereenvolgens communisten, aanhangers van Abu Sayyaf, apen en mensenrechtenschenders genoemd. Vier Japanse deelnemers werden prompt bedreigd met uitwijzing.

De leden van de missie vervoegden een protestkaravaan met deelnemers vanuit het hele land. De slotdemonstraties werden gehouden in Zamboanga City waar op 31 juli een fase van de militaire ?oefeningen? officiƫel afgesloten werden.