arch/ive/ief (2000 - 2005)

Armoede is ook...
by Mara Thursday August 01, 2002 at 10:43 AM

Niet kunnen lezen en schrijven....

Koude rillingen kregen we toen we gisterenavond stonden te wachten aan de Mister Cash op het Baratplein in Anderlecht.
Een Marokkaanse mama vroeg aan haar tienerzoon een biljetje van 20 euro voor haar af te halen.
Het was duidelijk dat de jongen de Franse woorden die op het keuzemenu verschenen zelf niet kon lezen, maar hij wilde het niet tonen aan zijn moeder.
Hij drukte maar wat toetsen in, maar het mislukte steeds. Nadien begon de jongen een tirade tegen zijn moeder omdat zij de juiste code niet zou hebben gegeven. De jongen kon zijn gezicht toch niet verliezen ten opzicht van zijn moeder en ten opzichte van de omstaanders! Mondig was hij wel.

Dat analfabetisme nog steeds voorkomt bij jonge mensen weten we van de statistieken, maar ermee geconfronteerd worden is toch pijnlijk.
Hoe is dat mogelijk?, dachten we. Dat een jongeman voor zijn ouders kan verbergen dat hij, hoewel hij naar school gaat, niet kan lezen en schrijven. Zijn beide ouders kunnen waarschijnlijk ook niet lezen en hebben heel wat andere zorgen aan hun hoofd.
Maar wat met zijn school? Is het onderwijs dan zo slecht aangepast dat jonge mensen systematisch uit de boot vallen omdat hun ouders analfabeet zijn?

Ik vraag me af hoe de toekomst van die jongen er uit zal zien. En vooral hoe die jongen zijn toekomst zelf ziet... .

Analfabetisme wordt vaak verstopt. Het is een verborgen vorm van armoede. Armoede binnen ons onderwijssysteem en binnen onze maatschappij.
Het bleef me de hele avond bij.

un phénomène qu'on cache
by arty Thursday August 01, 2002 at 11:22 AM

l'analphabétisme touche aussi les belges "de souche", et cet analphabétisme est peut-être encore plus caché que celui des immigrés

et globalement, la pauvreté et l'analphabétisme ont également ceci de commun que, dans nos sociétés du spectacle, ces phénomènes sont de plus en plus cachés, par les autorités ("ça fait pas beau dans le décors") et par les personnes concernées (la honte d'être une "tache" dans le beau décors) ...

cette évolution est dangereuse car d'une part elle "endort" la solidarité (le spectacle est beau : tout va bien) et d'autre part elle éloigne des réalités de la vie les décideurs politiques (qui sont aussi des "spectateurs" de cette société du spectacle)

si quelqu'un a des statistiques (évolution, répartition hommes/femmes, etc) merci de les communiquer ici

meer dan je denkt
by mara Thursday August 01, 2002 at 02:55 PM

Gevonden op internet:

Volgens sommige bronnen heeft België tussen 7 en 13% van de bevolking ouder dan 18 jaar lees- en schrijfproblemen!

Andere bronnen melden dat er in Vlaanderen alleen ongeveer 20% functionele analfabeten zijn. Dit wil zeggen dat de meesten onder hen kunnen lezen en schrijven, maar dat ze moeite hebben om een langere tekst te begrijpen of moeite hebben om zich vloeiend uit te drukken.