arch/ive/ief (2000 - 2005)

Interview met Albert Faust, algemeen secretaris BBTK-Brussel
by Johnny Coopmans & Jef Bruynseels Wednesday July 31, 2002 at 10:20 PM
pvda@pvda.be

Bij onze ontmoeting aan het Brusselse Zuidstation treffen een vermoeide Albert Faust aan, lichtjes in de war door de gebeurtenissen. Het gesprek evolueert snel tot een stevige discussie.

Interview met Albert Faust, algemeen secretaris BBTK-Brussel

"Ik ben de boekhouder niet!"

Bij onze ontmoeting aan het Brusselse Zuidstation treffen een vermoeide Albert Faust aan, lichtjes in de war door de gebeurtenissen. Het gesprek evolueert snel tot een stevige discussie.

Johnny Coopmans & Jef Bruynseels

Van bij uw afzetting en afdanking spreekt u over een politiek complot. Hoe verklaart u dan dat 11 van uw 13 secretarissen ­ van wie een aantal linkser dan uzelf- u de rug toekeren en niet meer met u willen werken wegens het financieel wanbeheer?

Albert Faust. Daar kan ik niet op antwoorden en dat doet me ook het meeste pijn. Ik plaats hen ook niet op dezelfde lijn. Thierry Nollet (BBTK- secretaris, nvdr.) is een agent van De Vits, dat weet iedereen. Andere collega's schoten me in de rug of laten met zich sollen door BBTK-nationaal. Nog anderen bellen me om te zeggen dat ze niet anders kunnen om persoonlijke redenen.

Als u ervan overtuigd bent dat rechts uw vel wil, waarom laat u dan jarenlang dat dossier over financieel wanbeheer zo lang hangen, ondanks vele waarschuwingen van nationaal?

Albert Faust. Bij deze afzetting gaat het niet om geld, wel om mijn syndicale visie. Ook met Michel Nollet had ik meningverschillen maar het kwam in een stroomversnelling met het voorzitterschap van Mia De Vits. Op het congres van het ABVV zette ze extreemlinks op dezelfde voet als extreemrechts. Ze zei ook dat ze gedaan wilde maken met secretarissen die naar de tribune stappen om politieke verklaringen af te leggen. Ik vernam dat Thierry Nollet ­ de zoon van Michel Nollet en ook secretaris BBTK-Brussel ­ in de wandelgangen van datzelfde congres heeft verteld dat BBTK-Brussel een jaar onder voogdij zou komen en dat hij dan algemeen secretaris zou worden.

Ik ben niet de financieel verantwoordelijke van onze afdeling, dat is onze boekhouder. Onze afdeling is gegroeid van 10.000 leden in de jaren '70 naar circa 82.000 nu. Onze juridische diensten kenden een explosieve groei. Voor 1990 waren er in heel het ABVV problemen met de afdrachten aan de sociale zekerheid en de fiscus. Dat is nu overal geregulariseerd. BBTK-Brussel kreeg een controle in 1998-99, er werd niets gevonden. De voorbije drie jaar heeft nationaal ons voortdurend gepest. Van mij mocht het RIZIV zelf bij ons een onderzoek komen doen, maar Roland (nationaal secretaris BBTK, nvdr.) was daar tegen. Waar eindigt zoiets, zei hij.

Is het normaal dat een secretaris voor de aankoop van een auto 1,4 miljoen frank uit de vakbondskas leent? Werkloze BBTK-leden die elke maand hun bijdrage betalen kunnen niet eens een renteloze lening bij de afdelingskas aangaan.

Albert Faust. Mijn vorige auto had vorig jaar een ongeval met perte totale. Ik ben conservatief in die zaken en ik wilde een stevige wagen kopen die 10 tot 15 jaar meegaat. In februari had ik te veel werk om een lening bij de bank te regelen en heb ik aan de boekhouder gevraagd een document op te maken voor een lening van 1,4 miljoen frank die ik later zou terugbetalen. In juni heb ik een deel terugbetaald op basis van een banklening. BBTK-Brussel is geen sociale instelling maar we gaven in het verleden nog leningen aan militanten die grote problemen kenden, of giften aan mensen zonder papieren. Dat zit in onze cultuur.

Voor de periode januari 2001 tot september 2001 werd er 3,5 miljoen frank uitgegeven voor vorming, acties, congressen... telkens zonder enige factuur of aankoopnota. In juni 2001 kondigde nationaal voorzitter Roland aan dat hij 'uw financieel beheer' onder voogdij wilde plaatsen. U reageerde in een brief dat u vandanaf alle rekeningen en nota's persoonlijk zou controleren en indienen, zoniet zou u ontslag nemen...

Albert Faust. Wij hebben altijd nota's gevraagd. Maar ik weet niet waar die zitten. Dat is het werk van de boekhouder. Voor mij is het duidelijk: ze wilden mijn vel, het ging om politiek. Je zal snel zien dat ze het ABVV volledig willen centraliseren.

In 1985 werd ik algemeen secretaris en namen we een schuld over van het verleden. Mij werd nooit uitgelegd vanwaar die kwam. Die schuld is ondertussen voor de helft afbetaald. Onze schulden aan de fiscus zijn zo goed als afgelost, er bestaan enkel nog schulden aan ABVV-nationaal en BBTK-nationaal. We deden ook een aankoop van een pand naast ons huidig huis, dat nodig was...Die operatie werd normaal afgehandeld.

Maar kan het dat u 3,5 miljoen uitgeeft zonder enige factuur?

Albert Faust. Zeg nu zelf, is het onze eerste taak als vakbondsmensen om aan beheer te doen? Is onze eerste job niet om een goede syndicalist te zijn? En de facturen bestaan! We waren bezig de boekhouding van 2001 af te sluiten.

Waarom hebt u er dan totnogtoe geen enkele gepubliceerd? Een vakbondsleider moet tegelijk strijdbaar én onberispelijk zijn qua beheer van de miljoenen van de vakbondsleden. U was de eindverantwoordelijke van het financieel beheer. Op 14 mei 2001 schreef u zelf aan uw boekhouder dat uw afdeling "tot over de oren in de schuld zat, zonder balans, zonder financieel overzicht of een stand van de rekeningen".

Albert Faust. Sommige centrales beleggen zwart geld in Luxemburg. En er zijn secretarissen die op kosten van de vakbond naar bordelen gaan. Ikzelf heb geen enkele rijkdom. Iedereen mag bij mij komen kijken. Mijn boekhouder was intellectueel meer geïnteresseeerd om een antwoord te geven op de schulden van de derde wereld, om de boekhouding te analyseren van Marks & Spencer, dan om een telefoonrekening te betalen... Ik stel mijn boekhouder niet ter discussie, hij is totaal eerlijk.

Waarom weigerde u om uw naaste medewerkers, uw secretarissen en uw Uitvoerend Bestuur in te lichten, als u overtuigd was dat rechts uw vel wilde? Waarom mochten ze niet weten dat uw afdeling al sinds 22 augustus 2001 onder bijna-voogdij stond van nationaal?

Albert Faust. Ik heb zelf het offensief van Mia De Vits en Roland onderschat. Nochtans heb ik elk jaar het Uitvoerend Bestuur van BBTK-Brussel ingelicht over de historische schuld, wat nog moest geregeld worden enz. Dat is van A tot Z uitgelegd. Maar daar was maar tien procent in geïnteresseerd. Op onze bijeenkomsten van secretarissen heb ik geregeld de zaak uit de doeken gedaan.

Maar van de bijna-voogdij van 2001 wist niemand iets. Is het niet vreemd dat een vakbondsleider met een linkse achtergrond zijn afdeling onder een gerechtelijke voogdij wil plaatsen? Met tegelijk de eis van een dwangsom van 10.000 euro per dag tegen uw vakbond?

Albert Faust. De voogdij van nationaal is niet statutair. Ik liet Roland weten dat als het Uitvoerend Bestuur met zijn 144 mensen beslist dat ik weg moet, dat ik dan weg ga. Zij zijn mijn werkgever. Ik wil dat ondertussen een neutraal iemand het beheer van de afdeling waarneemt. En ik vertrouw erop dat de rechtbank een onafhankelijk en degelijk expert zal aanwijzen. Mijn eerste vertrouwen gaat uit naar de militanten van onze organisatie die totnogtoe nog steeds niet zijn geraadpleegd.

Cruciale data

Op 8 juli jongstleden beslist de BBTK haar Brusselse gewestelijke afdeling onder voogdij te plaatsen en secretaris Albert Faust en twee bedienden af te danken wegens "zware fouten en onregelmatigheden" (achterstal van betalingen aan het RIZIV en de fiscus) en het ontbreken van een boekhouding en van verantwoordingsstukken." De feiten op een rij.

· 1995. Na het financieel schandaal bij BBTK-Antwerpen organiseert het ABVV financiële controles bij zijn centrales en gewestelijke afdelingen. BBTK-Brussel krijgt zo'n controle in 1998 en 1999.

· 19 januari 2000. Nationaal BBTK-voorzitter Christian Roland dreigt er schriftelijk mee dat hij het Nationaal Uitvoerend Bestuur zal vragen de afdeling Brussel financieel en boekhoudkundig onder voogdij te plaatsen.

· 10 juli 2001. Nieuwe dreigende brief van Roland.

· 12 juli. Faust schrijft dat hij de boekhouding opnieuw in handen neemt. Als ze voor 19 september 2001 niet in orde is, dan is hij van plan "om eenvoudigweg ontslag te nemen".

· 22 augustus. Faust aanvaardt een bijna complete voogdij. De secretarissen van Brussel weten van niets.

· 1 juni 2002. Enkele secretarissen vernemen van BBTK-vice-voorzitter Polenus, dat de financiële situatie een ramp is.

· 9 juni. Tien secretarissen van BBTK-Brussel sturen Faust een brief waarin ze hem aansporen om het financieel beheer van de afdeling aan hen toe te vertrouwen. Een antwoord op die brief komt er nooit, mondeling noch schriftelijk.

· 8 julI. De BBTK stelt de voogdij in en ontslaat Faust en twee bedienden.

· 16 juli. Faust spant een procedure in kort geding aan om BBTK-Brussel onder gerechtelijk toezicht te plaatsen. Uitspraak valt op woensdag 31 juli ten laatste.

...
by ZD Wednesday July 31, 2002 at 11:02 PM

Met alle respect maar ondertussen zijn we al op de hoogte van het standpunt van de PVDA in deze materie. Waarom zijn jullie er zo op gebrand om Faust af te breken? Omdat hij fraude heeft gepleegd (wat mogelijk is maar zolang zijn schuld niet bewezen is is hij voor mij onschuldig) of omdat hij in het verleden volledig gebroken heeft met het stalinisme......... ?

ps Als de situatie in Brussel werkelijk zo slecht is als wordt beweerd dan vraag ik me wel af wat die secretarissen al die tijd hebben gezeten. Als zou blijken dat er sprake is van fraude dan zijn zij mede verantwoordelijk.

PVDA - De Vits één front ?
by denjoe Thursday August 01, 2002 at 09:40 AM

Beste PVDA-ers en bondgenoten,


Doe maar voort als bondgenoot van De Vits en Nollet. Ze moeten Faust niet aanpakken. De PVDA zal het wel voor hen doen.

De laatste nieuwe aanval op Faust is het inschakelen van het burgelijke justitieapparaat en allerlei flauwe kul dat errond verteld wordt.

Mogen linkse syndicalisten beroep doen op rechtbanken ? Indien niet, wat mag Faust dan wel doen. Thuiszitten en de ABVV-top rustig laten verderdoen. Dat men nu niet komt vertellen dat hij de basis moet raadplegen want dat is nu juist wat de ABVV-top onmogelijk maakt. Zij sluiten Faust buiten. Zij ontzeggen hem de toegang tot de boekhouding om zijn onschuld te bewijzen. Zij ontzeggen hem de toegang tot de leden zodat hij geen verantwoording kan afleggen aan de basis.

Syndicalisten moeten zeer voorzichtig zijn met beroep te doen op rechtbanken om conflicten in de vakbond te beslechten. Maar als het de strijd van de arbeidersklasse vooruit helpt zie ik geen bezwaren om dit wel te doen. Trouwens ook in andere landen gebeurt dit. In England heeft de rechterzijde de nieuw verkozen Voorzitter en Algemeen Secretaris van de PCS (overheidsvakbond) uitgesloten zodat zij nu beroep moeten doen op de burgerlijke rechtbank om de rechtse leiding te doen aanvaarden dat zij door de meerderheid van de leden verkozen waren en dat de verslagen rechtse kandidaten zich hierbij neer moeten leggen. Meer info lees je op http://www.socialistparty.org.uk/

Op moeten ook zij zich maar neerleggen bij het rechtse diktaat. Dan is het eenvoudig voor de rechtste top. Telkens een linkse kandidaat verkiezingen wint, sluit je die gewoon uit. Hij zal zich toch niet verweren.

Het is natuurlijk spijtig dat externe, mogelijke rechtse, juristen nu de vakbond zullen inspecteren. Maar had Faust een ander alternatief. Graag had ik wat meer initiatief gezien van de PVDA en co om linkse syndicalisten te verdedigen. Hou op met de ABVV-top te steunen. Of zal Mia jullie belonen ?

Kennen Trotskysten vakbond??
by Een arbeider Saturday August 03, 2002 at 05:37 PM

Beste LSP hebben jullie leden van jullie in de vakbond?
Kennen jullie eigenlijk wel arbeiders??
Verdedigen jullie wel de arbeiders??

Mij lijkt van niet.

Ik ga niet in discussie met jullie want jullie zijn geslepen vossen, maar kom die zever van jullie maar eens in de vakbond verklaren. Jullie staan zo los van ons dat ik er van moet lachen. Faust is een sjoemelaar!! Hij koop met ons geld een sjieke BMW en geef flessen wijn weg van 3000 frank. Daar moet ik 1.5 dag zwaar voor werken. Daarvoor geef ik geen 400 fr per maand voor.
En dan nog eens iets: Faust is geen syndicalist meer, als hij de middelen van de Bourgeoisie inschakelt tegen zijn eigen vakbond en eigen arbeiders dan probeer je je vel te redden te kosten van de syndicale organisatie, onze organisatie. Moesten jullie nu het minste aan de grond staan tussen de normale mensen dan had je dat begrepen!!!

Vraag van een "geslepen vos"
by Thierry Pierret Monday August 05, 2002 at 07:59 PM

Bij welk "bedrijf" werkt je, kameraad? Bij de ABVV? Bij de BBTK? Bij de PVDA?

Wij staan inderdaad los van de vakbondsbureaucratie. Maar we hebben meer vakbondsafgevaardigden dan je denkt. De LSP/MAS kies voor de arbeiders tegen de bureaucratie en de burgerij. De PVDA maakt blijkbaar een andere keuze. De PVDA keurt de patronale methoden van de bureaucraten goed die nu een echt syndicaal lock-out afdwingen aan de Rouppeplein. Nochtans zal de PVDA daarvoor niet beloond worden. In het kader van de schandalige interview van Mia De Vits in "Le Soir" van 3 augustus staat een citaat van Thierry Nollet waar hij de PVDA zwaar aanvalt. Deze interview maakt duidelijk dat de rest van de linkerzijde Faust zal volgen. Het is tijd dat de PVDA de ogen openmaakt als zij het nog kan. Tenzij zij de hand liever verder aflikt waardoor zij toch geslagen zal worden...

ONVERBETERLIJK DIE TROTSKYSTEN
by BOSVOS Tuesday August 06, 2002 at 01:34 PM

Het is toch altijd hetzelfde met met die Trotsen.

Het stoort hen blijkbaar niet dat er met het geld van de arbeiders wordt gesjoemelt,....
NO PROBLEMOS, doe maar.

Enkele maanden geleden riepen ze nog op voor de omverwerping van het regime Chaves in Venzuela, het stoorde hen niet eens dat ze daarbij samen stonden met de VS en Venezolaanse patroons organisaties.

Ze roepen in Palestina op voor de omverwerping van Arrafat, (allee dat ene lid dat ze in Israël hebben althans), noemen het FPLP de meest moordadige organisatie in de regio (ze vergeten wel Israël, Sharon, Mossad, ... in hun lijstje op te nemen),...

En nu vinden ze dat men onvoorwaardelijk een vakbondssecretaris die met het geld van zijn leden sjoemelt moet steunen.

Natuurlijk vinden de trotkysten dat soort gesjoemel geen probleem. Trotsky zelf was een intrigant en wie die beweging een beetje volgt weet dat ze leeft van de intriges, gesjoemel, ... Waarom dacht U anders dat er ongeveer 29 versies zijn van de trotskystische vierde internationale.

Het probleem met de trotskysten is dat ze steeds opnieuw weer aan de verkeerde stand staan, maar dan ook elke keer weer opnieuw.

En uit hun standpunt over Faust kan je alleen maar begrijpen dat begrip klasse voor hen enkel een hol begrip is waar je mee sabelt. Ze hebben geen enkel respect voor de werkendende klasse, ze hebben maar voor één ding respect : anti-stalin, anti-PVDA, ... of ook wel anti elke echte revolutionaire beweging.

Ik bergijp steeds meer waarom in de VS, UK en Frankrijk de trotskysten onder de nieuwe generatie van activisten zo gehaat zijn.

In al die landen waren er sterke trotskystische bewegingen, vandaag schrompelen ze in elkaar door de intriges, het gestook en vooral het verraad.

trotskisten
by piet Wednesday August 07, 2002 at 09:45 AM

aan bosvos en co
Als alle maoïsten evenveel halen bij de verkiezingen als de trotskisten in Frankrijk dit jaar, dan zullen we verder spreken. Jullie zijn gewoon jaloers van Arlette Laguiller en van Olivier Besancenot(beide meer dan 4 % van de stemmen)
En dan maar met modder gooien.

GE WILT ZEGGEN 1%
by BOSVOS Wednesday August 07, 2002 at 11:00 AM

JA PIET,...
En bij de parlementsverkiezingen, amper een maand later, bleef daar nog 1% van over.
Nadat meer dan meert dan 1 miljoen mensen op straat kwamen tegen Le Pen schrompelden ze in elkaar.

Ze hadden het weer eens mis hé die Trotten, ze riepen op om voor Chirac te gaan stemmen en in het beste geval riepen ze gewoon op om te gaan stemmen.

Ze kregen de rekening snel gepresenteerd van 4,5% terug naar af op één maand tijd.

Ge kunt de mensen nu eenmaal niet blijven bedriegen.

en toch
by piet Wednesday August 07, 2002 at 04:27 PM

het zijn en blijven percentages waar de mao's jaloers van kunnen zijn. Wanneer hebben zij ooit -landelijk, en niet zomaar in een stad of gemeente - 4,5% gehaald? Nooit. Al bijna 30 jaar doen ze mee aan verkiezingen, en ze zijn nog altijd even marginaal.Eat your heart out.