arch/ive/ief (2000 - 2005)

Eerste zaak voor het Internationale Strafgerechtshof
by Lander Tuesday July 23, 2002 at 08:53 PM

De niet onder woorden te brengen aanval van een F16 met een raket op een dichtbevolkte buurt in de Gazastrook heeft 140 (!) gewonden en 15 doden (8 kinderen tussen 16j en 2 maanden) geëist. Dit alles om 1 vermeende leider van Hamas om te brengen (niet om die persoon voor een rechtbank te brengen).

De niet onder woorden te brengen aanval van een F16 met een raket op een dichtbevolkte buurt in de Gazastrook heeft 140 (!) gewonden en 15 doden (8 kinderen tussen 16j en 2 maanden) geëist.
Dit alles om 1 vermeende leider van Hamas om te brengen (niet om die persoon voor een rechtbank te brengen).

Dit op een moment dat Palestijnen en Israëli's aan het onderhandelen waren.
Dit op een moment dat Hamas met andere organisaties erover dacht om een staakt-het-vuren af te kondigen.
Dit een dag nadat het Israëlische leger besloten had om z'n soldaten voortaan enkel met de voornaam te identificeren om identificatie van z'n soldaten te bemoeilijken.
Dit een dag nadat besloten werd om het journalisten nog moeilijker te maken om legeracties te volgen.

Sharon, die verschillende keren zijn toestemming gaf voor de luchtaanval, vond het een 'geslaagde operatie'.
De EU, de VN en zelfs de VS hebben de aanval scherp veroordeeld.
De Palestijnse Autoriteit heeft verklaard dat ze deze misdaad voor het Internationale Strafgerechtshof zullen brengen. Ik hoop dat het tot een veroordeling komt..

Duurt het nog lang?
by Agua 121 Wednesday July 24, 2002 at 04:23 AM

Ik hoop ook, samen met heel veel mensen, dat het eindelijk eens tot een veroordeling komt, want de meesten zijn deze vuile machtsspelletjes nu echt wel kotsbeu. De meesten durven niet echt praten, uit vrees voor represailles, maar hoe langer dit spel van overheden en machtsbelangen duurt, hoe minder zij nog met "hun volkeren" zullen kunnen aanvangen; de tijd van onthechting is nabij...

Strafhof? Palestina is geen land!
by TUc Wednesday July 24, 2002 at 11:00 PM


Met alle respect, maar ik vind dat iedereen een beetje kritisch naar het nieuws moet kijken, of het nu van de ene of de andere kant komt. De Palestijnse Autoriteit heeft ook zo haar gezag hoog te houden tov haar bevolking, dat is een sociale wet die geldt voor iedere overheid.
Het is ook daarom dat de PA stelt dat ze deze misdaad voor het Internationaal Strafhof in Den Haag zal brengen. De PA doet hier een beetje aan windowdressing, wat compleet normaal is hoor. Ik zou het ook doen.

Maar om deze uitspraak van de PA even te analyseren: er zijn drie actoren die zo'n zaak voor het Hof kunnen brengen. Ik ga niet in detail beschrijven aan welke voorwaarden enzo het gedoe moet voldoen, want dat leidt ons te ver. Het wordt duidelijk als ik de actoren schets: 1) verdragspartijen (en dat kunnen in casu enkel landen of misschien ook internationale organisaties met rechtspersonljikheid zijn), 2) de openbare aanklager van het Strafhof en 3) de VN-veiligheidsraad.

1) Palestina is jammer genoeg geen land, dus als de PA stelt dat ze deze rakket-zaak voor het Strafhof zal brengen, dan denk persoonlijk dat dat een beetje gelogen is. Maar nogmaals, tov van mijn eigen bevolking zou ik hetzelfde zeggen, puur om het moreel hoog te houden.
2) De openbare aanklager zou de zaak in behandeling kunnen brengen. Perfect mogelijk, maar een tweede probleem is dat de misdaden begaan zijn op het grondgebeid van een niet-verdragspartij bij het statuut van het Strafhof, door misdadigers die onderdanen zijn van een niet-verdragspartij. Met andere woorden, sinds Israël zo slim is geweest niet toe te treden tot het statuut van het strafhof, is het Hof ONBEVOEGD voor deze zaak.
3) via de Veiligheidsraad van de VN dan maar? Forget it, want de VS zal haar vetorecht gebruiken om het tegen te houden.

Conclusie: deze zaak zal in geen jaren voor het Hof kunnen komen. Noch kan de Palestijnse Autoriteit de zaak voor het Hof brengen. Waarom doet de PA dan zo'n uitspraak? Volgens mij puur om binnenlandse redenen: jezelf in het zadel houden.

Het is spijtig dat dit nooit voor het strafhof gaat komen, maar ik denk dat we goed moeten beseffen wat de grenzen zijn van het Hof in haar huidige conceptie.

groeten,
TUc
*anarchy. once you tried it, nothing compares*