arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het Lappersfortbos in Brugge
by Lappersfront (edited by joeri) Tuesday July 23, 2002 at 05:38 PM
joeri@indymedia.be

Iets minder dan een jaar geleden, besloot een groepje activisten het bedreigde Lappersfrontbos te gaan bezetten. Op dit moment wordt er nog steeds geijverd om het bos te redden, en wonen er nog altijd activisten.

Het Lappersfortbos i...
article.jpg, image/jpeg, 600x450

Over het bos
Het Lappersfortbos is gesitueerd ten zuiden van de Brugse binnenstad, aan het kanaal Brugge-Gent. Over de geschiedenis ervan is niet zoveel gekend omdat een brand in het archief een groot deel van deze informatie vernielde.
Wat we wel weten, is dat het vroeger, tussen de 2 wereldoorlogen gebruikt werd door de wapen- fabriek van FN als opslagplaats. Sinds de jaren '70 is het eigendom van Fabricom, een multinational in de staalindustrie die het stuk wil verkopen.
Dankzij de jarenlange afwezigheid van menselijke activiteit in het bos, verwilderde het weer een beetje. Het gebied bestaat uit 7 verschillende biotopen en omdat het dicht is bij het kanaal gebruiken vele trekvogels het om te rusten tijdens hun reis.
In het moeras broeden verschillende soorten vogels, in het bos leven 3 soorten Uilen, massas roodborstjes,mezen, verschillende soorten spechten,......... Er leven vele eekhoorns en vleermuizen en een hele grote kolonie muggen...!
Oude bomen zijn zeker geen zeldzaamheid. Vooral veel eiken, beuken, tamme en wilde kastanjes, enz. In het stukje moeras staan ook veel populieren, die er werden aangeplant om het moeras droog te leggen, maar nu beginnen ze om te vallen, zodat het moeras weer terug moeras kan worden...

Bedreigingen voor het Lappersfort
Een klein deel van het Lappersfortbos is gereserveerd voor natuurgebied. Een groter deel is gereserveerd voor kleine en zware industrie.
Het bos wordt bedreigt door 3 verschillende projecten, wat het dus ook moeilijker maakt ze te bevechten.
- De weg (Zuidelijke ontsluiting)
Burgemeester Moenaert en zijn stadsbestuur wilde een nieuwe weg maken tussen de expressweg en de ring rond Brugge. Om zo de Baron ruzzettelaan wat te ontlasten, en Brugge vanuit het zuiden bereikbaarder te maken. Door de publiciteit van onze acties en ons kamp (???) zou dit project al wat gereduceerd zijn tot een verbreding van de nu kleine eenvaksbaan langs het kanaal(vaartdijkstraat), tot een 4-vaksbaan. wat dus ook een groot stuk van het bos zou opeisen.
- De busstelplaats voor De Lijn
Op de plaats in het bos, waar vroeger de munitiefabriek van FN stond, dat nu een zeer mooi stukje wildernis is waar de jonge boompjes stilaan de beton doen verdwijnen, wil men een nieuwe busstelplaats voor De Lijn aanleggen.
Men vindt de plaats waar de busparking nu is 'inefficient'. Wij vinden dat deze opoffering van de jonge boompjes niet alleen te groot zou zijn, maar het lawaai en de vervuiling die de bussen met zich zullen meebrengen zullen zeer nadelig zijn voor het stukje bos dat zou blijven. Het is ook een bufferzone tussen het bos en de industrieterreinen van Bombardier Eurorail en de rest van het bos.
Toen ik vorige week op bezoek ging naar het Lappersfront, vertelde men me dat de busstelplaats van de Lijn niet doorgaat. De Lijn zou het wel willen verkopen, en dit deel van het bos zou industiegrond worden.
Industrie
Het grootste gedeelte van het Moeras, is gereserveerd voor kleine industrie. De Burgemeester en de zijnen zeggen dat wanneer de weg gebouwd is, ze willen onderhandelen met de eigenaar om de bestemming te veranderen. (ze voelen blijkbaar de druk en zijn bang voor hun imago...of hebben ze plots ingezien dat groen ook belangerijk is?).
Als deze onderhandelingen gehouden worden zijn wij bang dat er een compromis zal worden gesloten en dat het mooiste deel van het bos in parkeerplaats zal worden verandert.
Als deze plannen worden doorgevoerd zal slechts een kwart van de 24 hectare bos overblijven...

Actiekamp Lappersfront
Sinds begin Augustus 2001 houden een 15-tal activisten het Lappersfortbos in Brugge bezet. Het lappersfort wordt immers op verschillenden fronten bedreigt door de vooruitrazende economische belangen. Het Bos zou grotendeels moeten verdwijnen en daarom besloten we het eerste Permanente Actiekamp in Belgiƫ op te richten.
We proberen zo goed mogelijke verdedigingen op te richten tegen een eventuele ontruiming, want we vertrekken niet, totdat alle bomen blijven en het hele gebied blijft zoals het is, en het bos als "natuurgebied" wordt ingevuld in het gewestplan. We hebben in het bos verschillende boomhutten, shelters, torens,... om een ontruiming zo moeilijk mogelijk te maken.
Materiaal krijgen we grotendeels van mensen die met ons sympathiseren, eten krijgen we ook en halen we uit de containers van warenhuizen (skippen genaamd).
Laten we hopen dat we het bos kunnen bewaren in zijn huidige staat. Stop de destructie!

Actualiteit
Op twaalf juli ging minister Dua (Vlaams minister van leefmilieu en landbouw) op ontbijt in het lappersfort. Vera Dua zegt het integrale behoud van het Lappersfortbos als stadsnatuurreservaat te steunen, en ook het Chartreusegebied.

voor meer info: groen vzw Brugge, klik op lappersfort (in de linkerkolom)

gefeliciteerd
by Patrick De Buck Friday July 26, 2002 at 07:58 AM
bevrijde.wereld@skynet.be

Beste lappersfrontactivisten,

Bevrijde Weredl wens jullie alle succes toe in de strijd om het behoud van het bos. Wij zijn een ngo die ac tief is in West Afrika, op de Filippijnenen in Belgiƫ. Bevrijde Wereld stelt zich tot doel bij te dragen aan een proces van bevrijding van structurele onrechtvaardige machtsverhoudingen door opbouw van tegenmacht. Wij voelen ons dus solidair met de actievoerders die we moed en doorzettingsvermogen toewensen. De website is belangrijk (wij openen de onze in 2003 onder de naam BOLO) en jullie website geeft een goed beeld van de situatie.

Vriendelijke groeten
De Buck Patrick
Alg. Secretaris

Bevrijde Wereld
Nieuwstraat 70
9100 Sint Niklaas

bevrijde.wereld@skynet.be