arch/ive/ief (2000 - 2005)

‘Palestina, kroniek van een bezetting'
by Vrede vzw Tuesday July 23, 2002 at 03:34 PM
vrede@vrede.be 09/233.46.88

(Nieuwe uitgave van Vrede vzw, 187 blz. – prijs: 8,60 Euro)Waarom is het zogenaamd vredesproces in het Midden-Oosten niet afgerond geraakt en uiteindelijk uitgemond in nog heviger geweld? Een nieuwe uitgave van vzw Vrede in de reeks vredescahiers geeft daarvoor een aantal verklaringen.

In ‘Palestina, kroniek van een bezetting' leggen een aantal gezaghebbende auteurs de wortels van het Israëlisch-Palestijns conflict bloot. Zij tonen aan dat Israël nooit met een ‘vredesproces' of een onafhankelijke Palestijnse staat bezig is geweest. Israël is een product van een koloniaal project dat nog altijd niet is afgerond. Oslo was daarbij een handige valstrik om zoveel mogelijk het internationaal recht te omzeilen. Steeds kwamen er nieuwe argumenten om terug te komen op gemaakte afspraken en Oslo niet uit te voeren.
Het eerste deel van dit cahier staat stil bij diepere oorzaken en achtergronden van het conflict: een overzicht en commentaar bij de vele onuitgevoerde VN-resoluties, een kritische kijk op het Oslo-proces, de jarenlange vruchteloze strijd van de Palestijnen voor een eigen staat tegenover de ambities van het zionisme. Het deel eindigt met een portret van Hamas.
In het tweede deel worden enkele knelpunten besproken: de illegale joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden die nog altijd uitbreiden, de prangende kwestie van de Palestijnse vluchtelingen en de ongelijke verdeling van het schaarse water. Deel drie bekijkt het conflict vanuit internationaal perspectief: de rol en houding van de VS, de EU en de Arabische naties. In dit luik wordt ook een blik geworpen op de zionistische lobby in België.
Het vierde deel beschrijft hoe Israël is gegroeid tot een militaire grootmacht. Daarbij kan niet voorbijgegaan worden aan de door Israël ontvoerde en opgesloten Mordechai Vanunu, die het bestaan van 200 Israëlische atoomwapens publiek heeft gemaakt.
Het boekje eindigt met het verzet van de vredesbeweging in Israël, met daarbij een portret van de vele internationale activisten die ter plekke trekken om er de vredeskrachten te steunen. Dit deel wordt afgesloten met een toelichting bij de boycotcampagne die in België door het Actieplatform Palestina wordt georganiseerd.
Het cahier is bijeengeschreven door: Lucas Catherine, Peter Cristiaens, Ludo De Brabander, Wim De Neuter, Stefan Deconinck, Chris Denhond, Pierre Pierart, Hilt Teuwen, Guido Vanham, Paul Vanden Bavière en Eric Willemaers.
Het is verkrijgbaar bij vzw Vrede (vrede@vrede.be – 09/233.46.88) mits overschrijving van 8,60 Euro (7 Euro voor het cahier en 1,6 Euro portkosten) op prk.nr 000-0956015-80 met vermelding van ‘vredescahier Palestina'.