arch/ive/ief (2000 - 2005)

Democratie tijdens de Gentse Feesten?
by Maarten Van Hove Monday July 22, 2002 at 06:40 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

Enkele politieke doe-het-zelvers maakten in de Rebelse Gentse Feestenparade met stijl hun entree. Hun pleitstuk: als de nieuwe kieshervorming voor gemeenten erdoor komt, zal de kloof tussen burger en politiek alweer wat moeilijker overbrugbaar worden. Het concept van die kieshervorming: het stadsbestuur van in dit geval Gent zal meer te zeggen krijgen over pakweg de deelgemeente Drongen of Mariakerke. Logische bedenking: wie kent er best de lokale problematieken? De inwoner van die deelgemeente of een ambtenaar in een aangrenzende stad? En is een hervorming gepast als dat enkel als gevolg heeft dat politieke rechten weer wat verder van de mensen komen te staan?

Het samenwerkingsverband "Districtbesturen ja, Defusie neen" meent dat dit een gemiste kans is om mensen enige zeggenschap over hun eigen buurt te doen behouden. Gent ziet blijkbaar weinig in districtraden, en dat schoot bij de actievoerders in het verkeerde keelgat. Weliswaar betekent de kieshervorming dat mensen met hun vragen bij het Gentse stadsbestuur terecht zouden kunnen, maar dit staat gelijk aan een heel pak meer moeite en terecht merkten ze ook op, dat, als elke vraag drie minuten in beslag zou nemen, het jaren zou duren voor alle lokale grieven zouden worden behandeld.

"Districtbesturen ja, Defusie neen" meent dat een dergelijke hervorming enkel positief kan zijn voor de democratie, indien de randgemeenten en de mensen uit de stad zelf, zich zouden kunnen verenigen in districtraden, een lauwe basisdemocratische versie à la Porto Alegre. Antwerpen bijvoorbeeld heeft de stap gewaagd om in verschillende wijken van de stad ruimte te scheppen voor dergelijke burgervergaderingen, en is daar onverdeeld positief over. Buurtwerking en dergelijke krijgen er nu meer kansen.

Om hun stem een beetje meer bekendheid te geven, wilden de initiatiefnemers een infostand tijdens de Gentse Feesten openen. Het stadbestuur weigerde; het zou immers geen socioculturele of humanitaire organisatie betreffen. Daarna vroegen de actievoerders of ze mee zouden kunnen stappen met de openingsstoet van de Gentse Feesten. Alweer volgde een weigering.

Daarop koos de groep er maar voor om samen met het andere ‘tegendraads schorremorrie' mee te stappen in de ‘Rebelse Gentse Feestenparade'. Die was ook niet aangevraagd en werd dus gescheiden van de officiële stoet met enkele vuilkarren en vijf agenten. Attac, Oxfam Solidateit, boeren die ijveren voor een biologische landbouw, Hand in Hand, krakers en ecologisten, en nu ook deze mensen – ‘schorremorrie' begint veel weg te hebben van een eretitel. Verstopt onder een lange ‘Ruimtelijke Serpent Gent' liep de actiegroep mee, en deelde flyers uit met daarin een lekstok voor de kinderen en voor mij.

De actievoerders van "districtraden ja, defusie neen" staan nog tot 29 juli, de laatste dag van de Gentse Feesten, met een standje aan de ingang van het Baudelopark in Gent. Daar ligt hun petitie om tenminste toch in Gent 22600 handtekeningen te verzamelen om democratie toch iets van de mensen te houden. Vandaag hebben ze al de helft hiervan. Vanaf het benodigde aantal handtekeningen, is het stadsbestuur verplicht met hun eisen rekening te houden en een volksraadpleging te houden.

U kan de petitie ter plekke ondertekenen, en voor meer informatie kan u op hun website terecht: http://www.districtbesturenja.be

Website
by De Decker Arthur Saturday August 03, 2002 at 12:11 PM
dedeckertuur@hotmail.com

Dank voor uw artikel, maar er staan 2 spijtige vergissingen in. Ten eerste zaten wij van het samenwerkingsverband "Districtsbesturen Ja, Defusie Neen" niet verstopt onder het ruimtelijk serpent Gent. Wij liepen met 2 grote Draken mee in de stoet achter de spandoek "Paradedraken officieel geweigerd". Ten tweede is de URL van onze website door u verkeerd weergegeven. Deze is namelijk http://www.districtsbesturenja.be (let op de s), i.p.v. http://www.districtbesturenja.be . Gelieve deze foutjes te verwijderen. Toch bedankt voor het artikel, het is een grote steun voor ons.