arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bush en SP.A: meer burgerspionnen en meer blauw op straat
by Bert De Belder Wednesday July 17, 2002 at 03:41 PM
bert.debelder@wanadoo.be

Zoek de zeven verschillen: Bush wil een netwerk van burgerspionnen, Vande Lanotte ook. Bush wil meer blauw op straat (en meer kakibruin de wereld rond), de SP.A ook.

VS-president George Dabbeljoe Bush heeft zijn groots plan voor de bestrijding van het ‘terrorisme' in zijn land uit de doeken gedaan. Een superministerie van Binnenlandse Veiligheid zal met 169.000 man/vrouw waken over de veiligheid van de burcht van het wereldkapitalisme. Immigratiediensten, FBI en CIA worden hierin geïntegreerd. Er komt ook een grootschalig informatienetwerk, het Terrorism Information and Prevention System (TIPS). Washington wil miljoenen burgers – 4% van de bevolking – taken geven in het bespionneren van medeburgers. Postbodes, trainconducteurs, chauffeurs komen hiervoor eerst in aanmerking, omdat ze met zoveel mensen in contact komen.
Gaat er bij jou ook een belletje rinkelen? Bij De Standaard in ieder geval wel: die legt de link met gelijkaardige ideeën die werden gelanceerd door vice-premier Johan Vande Lanotte (SP.A). (1) Met als enig verschil dat Bush zijn systeem van burgerspionnen argumenteert vanuit de strijd tegen het ‘terrorisme', terwijl Vande Lanotte de criminaliteit als voorwendsel gebruikt. Het effect is echter hetzelfde: enerzijds het vertrouwen opkrikken in de politie - en daardoor in het hele maatschappelijke systeem dat zij vertegenwoordigt – en anderzijds het wantrouwen en het verklikken stimuleren van je buren die er een andere levenswijze, cultuur of politiek op nahouden.
Naast de burgerspionnen blijft natuurlijk de politie alomtegenwoordig, in de VS zowel als in België. En voor de SP.A mag ze nog alomtegenwoordiger worden. Toevallig net in hetzelfde nummer van De Standaard pleiten SP.A-volksvertegenwoordigers Fred Erdman en Ludwig Vandenhove voor vijfduizend wijkagenten meer. (2) "De politie tussen de mensen", "de huisagent, zoals we de huisarts kennen", zo proberen ze ons meer flikken aan te praten als een hoogst gezellige en nuttige aangelegenheid. Maar opgepast, het moet wel een politie zijn "die zich richt op haar kerntaken". Van die kerntaken krijgen we enig idee als we de politie van Antwerpen aan het werk zien, onder SP.A-burgemeeester Detiège: Palestina-betogers hard aanpakken bijvoorbeeld, of de kleine man/vrouw verbaliseren voor niet bewezen sluikstorten.
Wie dacht dat alleen Bush uit de bol gaat op vlak van oorlog, fascisering en militarisering, en dat Europa toch een democratischer en vredelievender blazoen hoog houdt, denkt beter opnieuw. Op vlak van blauw op straat, burgers als spionnen en de sluipende militarisering van de geesten
trekken de aartsrepublikein Bush en de sociaal-democraten van de SP.A in ieder geval aan hetzelfde zeel.

(1) De Standaard, 17 juli, p.1
(2) De Standaard, 17juli, p.10

Un coup d'Etat de velour
by arty Wednesday July 17, 2002 at 04:12 PM

ET DIRE QUE LE PRETEXTE DE TOUT CELA CE SONT LES ATTENTATS DE SEPTEMBRE !

voir -->
http://ARTivisme.net/11sept.htm