arch/ive/ief (2000 - 2005)

Actie at Belgonucleaire
by tim Tuesday July 16, 2002 at 11:01 PM
tim

Ook het plaatselijk Kempens Forum voor Atoomstop is gekant tegen de komst van 150kg Amerikaans militair plutonium naar de MOX-fabrieken van Belgonucleair. De actie van Brussel wordt versterkt door dit plaatselijk initiatief

Het Kempens Forum voor Atoomstop is gekant tegen de komst van 150kg Amerikaans militair plutonium naar de MOX-fabrieken van Belgonucleair, gelegen in de Europalaan 20, om volgende redenen:

het transport van een dergelijke materie is zeer ingewikkeld en houd vele risico's in, zoals het enorm lange traject van de VS naar Belgie waarover het transport plaatsvind. Maar ook het risico op ongevallen en zelfs mogelijke terroristische aanslagen loert constant om de hoek. Dergelijke transporten werken de proliferatie van hoog radioactief militair afval in de hand, terwijl Belgie het non-proliferatieverdrag ui 1968 mee ondertekent heeft.

Het is overbodig om dergelijk afval om te werken naar MOX wegens de risico's tijdens de verwerking en de enorme kosten die een dergelijke operatie met zich meebrengt. De nucleaire lobby wil ons doen geloven dat het om de recyclage van kernwapenafval gaat, terwijl er tijdens de omzetting naar MOX juist meer plutonium geproduceerd word dan er oorspronkelijk in zat. Dergelijke MOX kan nadien evengoed opnieuw gebruikt worden om kernwapens mee ui te rusten.

Het Kempens Forum voor Atoomstop is daarom voorstander van het ter plaatse behandelen, bergen en vooral beheren van kernwapenafval.

Om die redenen hou het kempens Forum voor Atoomstop op woensdag 17/07/2002 om 10.00h een wake (we zijn waakzaan tegenover het nucleair afval) aan de poort van Belgonucleair, Europalaan 20 in Dessel.

Genoeg kernafval, eerst opkuisen!

Voor meer informatie zie ook http://www.motherearth.org

Kempens Forum voor Atoomstop, Mol 17/07/2002