arch/ive/ief (2000 - 2005)

VS-regering wil 11 miljoen spionnen inzetten in strijd tegen terreur
by psr Tuesday July 16, 2002 at 07:48 PM
httpipi@yahoo...

Meer dan 11 miljoen Amerikaanse burgers worden binnenkort als spion of informant ingeschakeld in de strijd tegen het terrorisme. Het grootschalige informatienetwerk Terrorism Information and Prevention System (Tips) is de laatste zet van de regering-Bush in de jacht op terroristen en stuit nu reeds op felle kritiek bij de activisten voor burgervrijheden.

WASHINGTON - Meer dan 11 miljoen Amerikaanse burgers worden binnenkort als spion of informant ingeschakeld in de strijd tegen het terrorisme. Het grootschalige informatienetwerk Terrorism Information and Prevention System (Tips) is de laatste zet van de regering-Bush in de jacht op terroristen en stuit nu reeds op felle kritiek bij de activisten voor burgervrijheden.


Het Amerikaanse ministerie van Justitie lanceerde deze week via haar website een advertentie voor een Tips-pilootproject dat vanaf volgende maand in tien grote steden zal lopen, zo meldde het Britse persbureau Press Associated vandaag.
De overheid zoekt 1 miljoen burgers die ,,goed geplaatst zijn om ongewone zaken en verdachte activiteiten te herkennen''. Onder meer postbodes, treinconducteurs, chauffeurs en vaklui zijn gegeerde vrijwilligers, omdat zij beroepsmatig vaak met andere mensen in contact komen. Hun informatie zal bijgehouden worden in een gegevensbank op het ministerie.
Indien de recruteringscampagne succesvol verloopt, werkt vanaf volgende maand vijf procent van de arbeidsbevolking in die steden als spion voor de overheid. Op termijn wil het TIPS minstens vier procent van de Amerikaanse bevolking rekruteren.
Critici opperen dat er in ,,the land of the free'' binnenkort evenveel burgerlijke spionnen actief zullen zijn als de beruchte Oost-Duitse geheime dienst Stasi destijds ontplooide. ,,Het is 1984 van George Orwell, een gevaarlijk en verschrikkelijk idee'', reageert directeur John Whitehead van het Rutherford Institute. ,,Rapporten van informanten zijn onbetrouwbaar'', stelt Rachel King van de American Civil Liberties Union in de Britse krant The Times. ,,Sommigen zullen rapporten brouwen om persoonlijke rekeningen te vereffenen of om aandacht te krijgen''.
Het TIPS-programma is de laatste zet van de regering-Bush in de strijd tegen terrorisme die losbarstte na 11 september. De president verscheen dinsdag in het Amerikaanse Congres om zijn langverwachte anti-terreurstrategie voor te stellen aan de volksafgevaardigden. Zwaartepunt van dat plan is het inmiddels gekende voorstel om een nieuw ministerie in het leven te roepen, waar bijna 200.000 werknemers van verschillende diensten (douane, FBI,...) samengebracht zouden worden om de interne veiligheid van de VS te verzekeren.

© De Standaard 16/7/2002 - Belga, DPA - PSR

zie ook
by guido Tuesday July 16, 2002 at 08:08 PM

one 24 Americans will spy for his country, after one year everyone will be paranoia and solidarity will be vanished

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=26720

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=26719

http://www.yellowtimes.org


http://www.indymedia.org/front.php3?article_id=192501

http://www.yellowtimes.org/article.php?sid=495&mode=thread&order=0

http://www.indymedia.org/front.php3?article_id=192484


http://www.indymedia.org/front.php3?article_id=192399