arch/ive/ief (2000 - 2005)

BBTK: Faust in het verweer
by E. Byl Tuesday July 16, 2002 at 07:32 PM
lspmas@skynet.be

Een verslag van de bijeenkomst gisteravond in Brussel.

Minstens 150 militanten zijn gisteren ingegaan op de uitnodiging, van enkele syndicale delegaties en leden van het uitvoerend comité en van het uitvoerend bestuur van BBTK- Brussel-Halle-Vilvoorde, om de problematiek rond het ontslag van algemeen secretaris Albert Faust en boekhouder Verbeure te bespreken. De aanwezigen waren eensgezind rond volgende punten:

- de statutaire instanties, het uitvoerend comité, het uitvoerend bestuur en het congres werden op geen enkele manier geraadpleegd door BBTK-nationaal dat onstatutair gehandeld heeft.
- wie beschuldigingen wil uiten betreffende wanbeheer of zelfs diefstal, kan dat intern in de organisatie en loopt daar niet zomaar mee naar de pers zonder de instanties te horen, laat staan de beschuldigden de kans te geven zich te verdedigen, zoniet is dat schadelijk voor heel de vakbond
deze operatie van BBTK-nationaal en Mia De Vits is een politieke operatie bedoeld om strijdsyndicalisme uit te schakelen en de weg vrij te maken voor dienstenbonden.

De vergadering zou normaal plaats vinden in het cafétaria van het ABVV-gebouw op Place Rouppe, maar moest uiteindelijk verlegd worden naar "Espace Marx" omdat, op orders van Thierry Nollet (zoon van) de gebouwen van Place Rouppe al van ‘s middags werden afgesloten. Dit laatste zette uiteraard kwaad bloed bij de talloze militanten die al jarenlang militeren én bijdragen betalen voor de vakbond.

Faust zelf pleitte voor openheid en nodigde iedereen uit tot een serene, maar duidelijke discussie. Zelf wou hij 6 bedenkingen uiten:
1. waarom dit ontslag deze zomer, wanneer talloze militanten in verlof zijn. In de periode januari-juni of sept-december zou dat niet mogelijk geweest zijn.
2. Deze operate van nationaal is een politieke operatie. Tijdens het congres van 31 mei en 1 juni stelde De Vits extreem-rechts en extreem-links op gelijke voet. "Voor mij liggen die mijlenver uit elkaar, bijvoorbeeld in hun positie over racisme, om maar iets te noemen. Ik behoor zelf niet tot extreem-links, maar binnen BBTK-Brussel zijn alle stromingen steeds vertegenwoordigd geweest. Links betekent per definitie: debat. De vakbond is een brede organisatie waarin moet kunnen samengewerkt worden, ook bij meningsverschillen. Eenheid in diversiteit, daar ben ik voor." Ook tussen Christian Roland en Mia De Vits zijn er meningsverschillen. Ze zijn verwikkeld in bureaucratische conflicten waarbij eenieder probeert punten te scoren ten koste van de ander. Mijn ontslag zal wel iemand zijn/haar positie versterken.
3. Het onder toezicht plaatsen van BBTK-Brussel en mijn ontslag is ook een poging om tot confederalisme te komen binnen de vakbond, confederalisme tussen Vlaanderen en Wallonië waarbij Brussel er tussen uit glijdt.
4. Sommigen binnen de BBTK willen zo snel mogelijk opklimmen en voorzitter worden. Dat is het geval voor Thierry Nollet (zoon van)
5. Er zijn 84.000 leden in BBTK-BHV, die zijn niet gehoord.
6. Met of zonder mij, dit is een keerpunt in de tweestrijd tussen het overlegsyndiacalisme en het strijdsyndicalisme

Er was een uitvoerend bestuur gepland voor 13 juni. Op de agenda:
1. balans van de ABVV en BBTK-congressen
2. financiële situatie van BBTK-BHV

Op vraag van enkele collega's werd dat uitgesteld, ik ben zo stom geweest daarop in te gaan.

Volgens de statuten van BBTK-BHV verkiest het congres de secretaris

BBTK-nationaal is daar niet voor bevoegd
indien het uitvoerend comité beslist, dan leg ik me daarbij neer, maar het is de basis die moet beslissen
het onder toezicht plaatsen van BBTK-nationaal kan niet, dat heeft de arbeidsrechtbank duidelijk bevestigd, ze heeft mijn "ontslag om dringende reden" geschorst!
Dit is geen kwestie van personen, ik ben 56j. en zal niet tot het einde van mijn dagen secretaris blijven, militeren dat zal ik wel doen tot de laatste snik. Indien dat niet kan via de vakbond, dan elders.

Van diefstal of gesjoemel klopt niets. Toen we hoorden van een inbraak in de vakbondsgebouwen wisten we sowieso dat men ons dit in de schoenen wou schuiven. Marc André, onze boekhouder zit hier voor de nodige toelichting. Ik heb klacht ingediend tegen Christian Roland wegens laster en eerroof.

De fundamentele kwestie is echter: willen we dit soort syndicalisme, dat van Mia en Christian of syndicalisme van de basis?

Discussie

In de discussie kwamen heel wat BBTK-delegees en militanten aan het woord, militanten uit andere sectoren, ook leden van het uitvoerend bestuur van hun sector, enkele sympathiserende secretarissen, mensen van de Beweging voor Vakbondsvernieuwing en diverse linkse partijen (uiteraard niet van de zogenaamde ‘linkse regeringspartijen'). Sommigen stelden zelf heel wat vragen te hebben, maar om een antwoord op een vraag te krijgen moet je die eerst kunnen stellen, en dan nog wel liefst in de daarvoor voorziene instanties. Blijkbaar heeft nationaal en het zogenaamde comité van secretarissen zich nooit de moeite getroost de basis te consulteren, zelf niet eens het uitvoerend comité, noch het uitvoerend bureau. Hier en daar gingen stemmen op om syndicale mandaten in te leveren of zelfs de vakbond te verlaten. Dat werd echter weerlegd door andere sprekers zoals Silvio Marra en Gustave Dache.

Faust en Verbeure werken aan een document waarin de beschuldigingen van corruptie en diefstal weerlegd worden, ze dienden ook klacht in voor laster en eerroof. De tussenkomst van een nationale secretaris was op dat vlak echter overtuigend. Hij weerlegde op een sluitende wijze de fabel dat BBTK-nationaal de financiële toestand van BHV niet gekend zou hebben. Een document is echter nodig omdat heel wat leden en militanten via de pers allerlei verdachtmakingen vernemen en niet altijd in staat zijn door het bos van leugens de waarheid te zien. De meeste aanwezigen begrepen echter dat die beschuldigingen slechts een rookgordijn zijn voor een aanval op de linkervleugel die nog steeds staat voor strijdsyndicalisme. Een delegee stelde dat de 13 secretarissen die het document tekenden waarin ze vragen om het ontslag van Faust beter eens voor eigen deur zouden vegen.

Eén iemand wees erop dat de aanval op Faust een stuk te maken heeft met het feit dat Urbain Destrée (voormalig voorzitter van het FGTB-Waals Gewest) op pensioen is. Die zou dat naar verluidt niet zomaar gepikt hebben. Hij wees erop dat het syndicalisme dat we nu in Brussel mogen verwachten dat is van Vande Lanotte, Vanden Broucke, Di Rupo en Onckelinkx en haar advocaat. Anderen kwamen tussen om erop te wijzen dat men het Brusselse gewest wil liquideren, dat zou ook gelden voor de Post, de gezondheidssector en het onderwijs.

Het voorstel om met de aanwezigen op een vreedzame manier naar de ABVV-gebouwen in de Hoogstraat te trekken werd helaas niet weerhouden, noch het voorstel om een solidariteitscomité op te zetten. Wel werd een meeting en een betoging in de loop van september aangekondigd. LSP/MAS zal daarvoor mobiliseren. We willen echter ook een aantal bedenkingen kwijt. Volgens ons zullen Mia De Vits en Christian Roland de zomerperiode aangrijpen om hun positie te versterken, ze zullen de instanties stroomlijnen en hopen wellicht dat de militanten tegen september al wat bekoeld zullen zijn. Wij dachten dat het beter was geweest met de aanwezigen een korte, vreedzame, publieke actie te ondernemen en een solidariteitscomité op te zetten om de betoging van september voor te bereiden. Wij vrezen dat als het gevecht uitsluitend binnen de structuren wordt gevoerd, deze zaak a priori verloren is. Dat is echter een taktisch debat en doet niets af aan ons verzet tegen deze aanval van de rechtervleugel op een symbool van strijdsyndicalisme.

LSP/MAS deelde een pamflet uit met ons eerder gepubliceerde standpunt. Het werd met aandacht gelezen. We verkochten 50 nummers van onze bladen (De Militant en Le Militant).

Eric Byl

Totaal naast de kwestie.
by Marc D. Tuesday July 16, 2002 at 09:16 PM

Weet LSP dan niet dat Faust al akkoord ging met de voogdij over Brussel, zo'n twee jaar geleden. Onder BBTK- militanten circuleert een document waarbij de handtekening van Faust klaar en duidelijk is. Hij die toen niemand geconsulteerd heeft, en ook geen enkele voorwaarde aan de voogdij gesteld heeft, speelt nu de formalist.
Kom zeg.

over neven- en hoofdzaak
by E. Byl Tuesday July 16, 2002 at 10:27 PM
lspmas@skynet.be

Beste Marc,

ik moet je teleurstellen: noch ikzelf, noch onze militanten bij BBTK-BHV of elders wisten van het bestaan van zo een document af. Het zou best kunnen dat bovenstaand verslag naast de kwestie is. In dit geval moet ik je echter een nog veel groter onheil meedelen: het is een verslag van een vergadering met 150 syndicalisten. Als we jou geloven, dan zaten die allemaal naast de kwestie.

Intussen weten we wel dat Faust zonder de basis te raadplegen, buiten het medeweten van het uitvoerend comité en het uitvoerend bestuur van BBTK-BHV om, om dringende reden is ontslagen. Dat kan noch volgens de ABVV-statuten, noch volgens de arbeidsrechtbank.
We zijn er ons eveneens van bewust dat Faust al langer een doorn in het oog was van de nationale vakbondstop, zowel binnen als buiten de BBTK. Bovendien menen we te weten dat de afrekening met Faust geïnspireerd is door politieke beweegredenen. Dat is naar ons oordeel de hoofdzaak of... in jouw bewoordingen "de kwestie".

Wij hebben niet iedere stap die Faust ooit ondernomen heeft op de voet gevolgd. Blijkbaar beschik jij over documenten, waarvan je beweert dat ze circuleren onder BBTK-militanten, waarvan noch wij, noch de talloze BBTK-militanten die gisteren aanwezig waren, op de hoogte zijn. Aangezien je nogal geïnformeerd bent, veronderstel ik dat je van de vergadering gisterenavond afwist. Om één of andere reden kon of wou je dat belangrijke document, volgens jou dé kwestie, daar niet op tafel gooien. Ik kan alleen maar gissen naar jouw beweegredenen.

Beter laat dan nooit. Ik nodig je uit ons dat document op te sturen, of beter nog, het hieronder te publiceren (aangezien de zaak hier nu toch al publiek gelanceerd is), zodat we Faust ermee kunnen confronteren. We zullen Faust dan eens flink het vuur aan de schenen leggen en zijn reactie erop publiceren. Daarvoor moeten we dat document wel eerst nog te zien krijgen.

Tenslotte nog dit: zelfs indien Faust ooit zo een document getekend zou hebben... betekent dat dan
1. dat het wel OK is om BBTK-BHV onder toezicht te plaatsen?
2. dat dat voldoende reden is voor ontslag om dringende reden?
3. dat de statuten dan niet meer gerespecteerd hoeven te worden?
Ik dacht van niet, en jij?

Thanks
by jpe Tuesday July 16, 2002 at 10:31 PM

Bedankt voor dit verslag.

Voor wie deze affaire wil opvolgen: best ook de Franstalige pers lezen waarin er heel wat meer aandacht aan besteed wordt dan in de Nederlandstalige.