arch/ive/ief (2000 - 2005)

België, nucleaire onderaannemer van het VS-leger?
by Bert De Belder Tuesday July 16, 2002 at 03:32 PM
bert.debelder@wanadoo.be

Het is nuttig om de Mox-affaire ook eens in het kader te plaatsen van de nieuwe agressieve militaire strategie van de VS en de Navo, in het kader van de 'Busheries' die aan de gang zijn en tegen snel tempo worden voorbereid.

"Kernwapens omsmeden tot energie." Zo noemt de woordvoerder van minister Louis Michel het Amerikaans plan om in België plutonium, afkomstig van de ontmanteling van kernwapens, op te werken tot de nucleaire splijtstof Mox. De uitspraak verwijst naar het motto van de pacifisten, "wapens omsmeden tot ploegscharen". Daar kan toch niemand iets op tegen hebben?
Maar bekijken we eens waarom de Verenigde Staten en Rusland zijn overeengekomen om een deel van hun kernarsenaal te ontmantelen. Toch niet omdat Washington een plotse aanval van vredelievendheid zou gekregen hebben – zie Bush zijn verhoging van het defensiebudget, van 289 miljard dollar in 2000 naar 470 miljard dollar in 2007. Neen, omdat de oude kernraketten voor lange afstand geen plaats meer hebben in de snelle, multipele en preventieve militaire aanvallen tegen potentiële "terroristen" en "schurkenstaten" die de VS vandaag op het menu hebben staan.
De Verenigde Staten en de Navo hebben beslist om hun wapenindustrie en hun bewapening te herstructureren en versneld te moderniseren. Een obstakel hierbij is de concentratie van kennis en kapitaal bij de zware en oude kernwapens, destijds opgezet om de Sovjet-Unie te bedreigen. Vandaag is het ‘nuttiger' om kleinere, meer flexibele kernwapens te hebben, met een vernietigingskracht die sterker geconcentreerd kanzijn op preciezere doelwitten. Op die manier kunnen de VS hun overweldigende superioriteit over de andere kernmachten verzekeren en tegelijk hun terreuroorlogen voeren tegen landen zonder kernwapens.
Belangrijk om aan te stippen is het feit dat de vraag voor de opwerking van plutonium uit kernwapens rechtstreeks van het VS-leger komt. In de deal is het Amerikaans leger – vandaag aan het moorden in Afghanistan, morgen aan het branden in Irak – opdrachtgever, klant en eigenaar van de opgewerkte splijtstof. Door positief te antwoorden op de Amerikaanse vraag zou België in feite onderaannemer van het Pentagon worden, en medeplichtig aan elk toekomstig gebruik van kernwapens door de VS. En dat is verre van denkbeeldig: de VS hebben recent hun oorlogsstrategie aangepast en sluiten nu ook het gebruik van kernwapens niet uit tegen de zogenaamde "schurkenstaten" en zelfs tegen landen als China.

zie ook
by guido Tuesday July 16, 2002 at 04:30 PM

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=27209&group=webcast