arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nike misbruikt nog steeds de Derde Wereld
by Klaas Bombeke Monday July 15, 2002 at 03:27 PM
saalky@hotmail 03/3841851 St. Martinusstr. 32 2980 Halle-Zoersel

Op 11 juli werd er niet gefeest bij Broederlijk Delen, wel werd er gepraat met Nike. De bedrijfsleider bleef heel vaag over resultaten van projecten voor verbetering van de werkomstandigheden.

Geen duidelijke verbeteringen van de werkomstandigheden bij Nike

Op 11 juli werd er niet gefeest bij Broederlijk Delen, wel werd er gepraat met Nike over de werkomstandigheden van de werknemers in het buitenland.
's Middags gingen er enkele jongeren, die verbleven op het Wereldkamp van Broederlijk Delen te Lichtaart, naar de Nikefabriek in Turnhout waar ze een ontmoeting hadden met de bedrijfsleider. De groep stelde daar de campagne "Schone Kleren" voor, waarvan eerder een artikel van verscheen op deze site. Een van hen was Lien Maes die mij het verloop van de namiddag vertelde.

Toen de groep binnenkwam kregen ze een PowerPoint-presentatie over Nike in Vlaanderen. Er was veel werkgelegenheid, er waren goede arbeidsvoorwaarden en de fabriek had zijn eigen sportaccommodatie waarvan de werknemers gratis gebruik mogen maken.
"Hiervoor waren we niet gekomen natuurlijk. We stelden dus enkele vragen over de toestand in het buitenland, in de Derde Wereld landen." Daarop kon de directeur geen duidelijke antwoorden geven, hij omzeilde de vragen door over de situatie in Vlaanderen verder te gaan, en door het excuus te gebruiken dat er werkgelegenheid was door Nike. Over resultaten van projecten ter verbetering van de werkomstandigheden bleef hij heel vaag.
Er is zeker wel controle in die landen maar de werknemers worden ontslaan als ze uit de biecht klappen over slechte werkomstandigheden.

Klaas Bombeke, deelnemer Wereldkamp

Jaja goe dat dit eens op Indymedia komt...
by Peter Degand Monday July 15, 2002 at 04:15 PM
pdegand@hotmail.com

Beste bedankt voor u reactie...
Ik was er ook tijdens die power point presentatie...
Toen de bedrijfsleider over de goede werkomstandigheden sprak in Vlaanderen vergat hij even te zeggen dat de 'ergonomische'stoelen en tal van voorzieningen ten eerste bij wet aangemoedigd/verlpicht zijn ism dienst preventie, arbeisgeneeskunde... in een fabriek.
Verder verwees hij geregeld naar het boek 'No logo'
Ik zelf ben nog maar pas begonnen met dit boek te lezen maar mensen die hem leesden konden al reeds zeggen dat 'Nike' bezig is om zijn eigen Cruise schip te bouwen...
Met wiens geld... ja met de uitbuiting van de mensen in de 3de werld die in de toeleveringsbedrijven werken.
Ik ga na het kamp op verlof met het boek No Logo en tal van anderen... om klaar te staan als die 'aangepaste' bedrijfsleiders van antwoord te dienen...

Terzelfde tijd deden er jongeren een actie in Turnhout via petitie, animatie, intervieuw,...
Ze kregen positieve reacties en stelden vast dat heel wat mensen er niets meer vanaf wisten...
Volgens mij moeten weer dringend actie gevoed worden, naast studie, want Nike heeft toch zijn antwoorden klaar...
Voorlopig althans
Tot op het volgend kamp en nogmaals dank Christophe om Françoise te vervangen (was ziekskes) zodat heel wat jongeren Indymedia leerden kennen...
De actie verlof!
Een begeleider van het kamp, Peter

merci
by Klaas Bombeke Monday July 15, 2002 at 08:38 PM
saalky@hotmail.com

Merci voor je aanvullende commentaar Peter, want ik was er natuurlijk zelf niet bij en heb daardoor niet alles kunnen vermelden in het artikel.