arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mexico: volksstrijd tegen internationale luchthaven
by Bert De Belder Monday July 15, 2002 at 11:50 AM
bert.debelder@wanadoo.be

De strijd van de inwoners en boeren van de gemeente Atenco, ten oosten van Mexico-Stad, tegen de onteigening van hun gronden voor de bouw van een nieuwe luchthaven kent sinds 11 juli een nieuw hoogtepunt.

De strijd van de inwoners en boeren van de gemeente Atenco, ten oosten van Mexico-Stad, tegen de onteigening van hun gronden voor de bouw van een nieuwe luchthaven kent sinds 11 juli een nieuw hoogtepunt. Ruim 100 boeren trokken naar de stad Acolman om te protesteren bij gouverneur Rojas. 300 politieagenten hielden hen tegen. In de hevige confrontatie die volgde raakten 30 boeren gewond en verdwenen er 19 spoorloos. De overgeblevenen groepeerden zich en gingen op zoek naar hun verdwenen compañeros. Als drukkingsmiddel besloten ze 13 functionarissen van de procureur-generaal als gijzelaar mee te nemen naar het gemeentehuis van Atenco. Pas toen ze dreigden de 13 levend te verbranden, gaf de deelstaatregering de lijst van 19 verdwenen boeren vrij. Ze bleken door de politie gearresteerd te zijn.

De strijd om het behoud van de gemeenschappelijke ejido-gronden begon op 22 oktober 2001. Toen maakte de regring Fox de plannen bekend voor de bouw van een nieuwe intercontinentale luchthaven voor Mexico-Stad, die 2,5 miljard dollar zou kosten. Met een presidentieel decreet beval Fox de onteigening van 4.500 hectare landbouw- of ejidogrond. Maar dat was buiten de strijdlust van de boeren gerekend. Zij ondernamen gerechterlijke stappen en organiseerden zich om zich te verzetten tegen de bouw van de luchthaven. Eind 2001 riepen de inwoners van Atenco zich uit tot "municipio en rebeldía'', gemeente in opstand. "We willen geen hotels of vliegtuigen. De grond geeft ons bonen (de typische Mexicaanse maaltijd, nvdr)", stelden ze.

Intussen groeide de solidariteit met de belaagde boeren. 16 gemeenschappen uit de buurt verklaarden zich solidair en blokkeerden de wegen. Tal van sociale en volksorganisaties uit heel het land trokken naar Atenco om de boeren bij te staan. Op 2 mei werden 18 Amerikaanse studenten uit Mexico gezet omdat ze als mensenrechten-observatoren deelnamen aan het 1 Meifeest op uitnodiging van de boeren van Atenco. En deze week kwamen een 150-tal studenten van de Autonome Nationale Universiteit van Mexico (UNAM) de boeren en hun families vervoegen.

Net als bij andere sociale bewegingen is ook hier sprake van criminalisering van het verzet. De media spreken van gewelddadige groeperingen en van externe financiering. De overheid maakt zich klaar voor een repressieve aanpak, met een interventie van de Federale Preventieve Politie (PFP). Sociale organisaties maken een mensenketting rond Atenco, ruim 5.000 boeren zijn er verzameld. Hun woordvoerder verklaarde dat de beweging van Atenco voorbereid is op het ergste.

(Dit artikel is gebaseerd op informatie van SoMBrero (Solidariteit Mexico-België). Je kan abonneren op hun emailbrief SoMBrero-Actua: sombrero@yucom.be)

meer info
by guido Monday July 15, 2002 at 02:47 PM

meer info op:
http://www.indymedia.org/front.php3?article_id=192368&group=webcast

15-7, 18u10
by guido Monday July 15, 2002 at 06:06 PM

http://www.guardian.co.uk/worldlatest/story/0,1280,-1880771,00.html

boeren vrijgelaten
by vogel Monday July 15, 2002 at 10:53 PM

De Mexicaanse regering heeft de boeren die het gevangen had genomen na protesten tegen de bouw van een vliegveld nabij Mexico-stad, maandagochtend weer vrijgelaten. Als reactie hierop hebben ook de boeren hun gijzelaars, waaronder politie-agenten, vrijgelaten.


http://www.indymedia.nl/nl/2002/07/5420.shtml