arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geen Amerikaans plutonium verwerken in België!!!
by guido Sunday July 14, 2002 at 04:55 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Vrijdag en dit weekend konden we in de geschreven Belgische pers lezen dat de VS aan België gevraagd heeft om hun nucleair afval te verwerken tot MOX-brandstof. Waarom België? Samen met Frankrijk zijn wij de enigste twee landen ter wereld die over opwerkingsfabrieken beschikken.(deze zijn eigendom van Tractebel, Elektrabel en deze behoren toe tot Suez). Deze zijn rijk geworden door de ontginning van uranium en andere stoffen in Afrika. Het uranium voor de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki werd uit deze mijnen gehaald. Union Minière(nu Umicore)stond hiervoor in.

Vrijdag en dit weekend konden we in de geschreven Belgische pers lezen dat de VS aan België gevraagd heeft om hun nucleair afval te verwerken tot MOX-brandstof.
Waarom België?
Samen met Frankrijk zijn wij de enigste twee landen ter wereld die over opwerkingsfabrieken beschikken.(deze zijn eigendom van Tractebel, Elektrabel en deze behoren toe tot Suez).
Deze zijn rijk geworden door de ontginning van uranium en andere stoffen in Afrika. Het uranium voor de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki werd uit deze mijnen gehaald. Union Minière(nu Umicore)stond hiervoor in.

Amerika en Rusland gaan zelf opwerkingsfabrieken bouwen vanaf 2008 maar ondertussen moeten ze hun afval van nucleaire wapens toch ergens kwijt.
Guy Verhofstad deelde ons mee dat wij nu kunnen meehelpen aan de nucleaire ontwapeningspolitiek, "we kunnen ze met vier jaar versnellen".

Verhofstadt vergeet hier (bewust?) twee puntjes:

1.De heer Verhofstadt heeft tot vandaag nog steeds niet geantwoord op de vraag van parlementsleden, burgers, activisten,… of er al dan niet kernwapens liggen in Kleine Brogel.
Mocht Verhofstadt aan zijn Amerikaanse vrienden om die kernwapens hier weg te halen, dan pas zou hij meehelpen aan een nucleaire ontwapening.

2.Het is geen probleem om MOX te gebruiken als splijtstof voor nucleaire wapens. Heeft Verhofstadt de garantie dat zijn Amerikaanse vriendjes dit enkel zullen gebruiken als brandstof voor hun kernreactoren?

Nu woensdag en donderdag komt de ministerraad samen. Op de agenda staat o.a. de vraag van de Amerikaanse militairen om plutonium te verwerken in Dessel.

Uranium en plutonium maken geen onderscheid in geloof, afkomst, sexen, ouderdom, jong ,oud,…
Zij zijn even dodelijk voor iedereen. Voor vrouwen is het het ergst van allemaal want een bestraalde vrouw weet niet welk kind ze ter wereld zal brengen. Zal zijn hoofd groter zijn dan zijn lichaam? Zal de baby ogen hebben? ….

Het is belangrijk dat de burgers van dit land aan de Belgische en Amerikaanse regeringen tonen dat ze geen Amerikaans plutonium willen. Wij willen niet dat de plutonium-industrie terug wordt opgestart.

Er zal een actie zijn gedurende de ministerraad, meer informatie volgt.

Meer info op 0496-625603.