arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wereldkamp eist schone kleren
by Wereldkamp Shakti Thursday July 11, 2002 at 05:13 PM

Jongeren op het Broederlijk Delen-kamp willen de bevolking sensibiliseren rond eerlijke arbeidsomstandigheden in de textielindustrie in India. Daarvoor voerden zij vandaag actie aan de Nikefabriek in Turnhout.

Jarenlang zwoegen arbeiders in India om toch iets te hebben. Niet het weinige loon dat ze krijgen komen ze nauwelijks rond. En hun werk is niet echt hét werk van hun leven: er is vrouwen- en kinderarbeid, onbeperkte werkuren, overuren die niet uitbetaald worden. Kortom, er heerst daar een slechte werk- en levensvoorwaarde. Maar de problemen zitten niet alleen in India. Het is verspreid over een hele wereld. Dekolonisatie zorgt voor desastreuze gevolgen, namelijk: werkloosheid. De hoofdvertegenwoordigers van een bedrijf kan beslissen om
heel de fabriek te verhuizen naar een ander land omdat ze daar goedkoper en dus beter kunnen produceren. Het nadeel: de arbeiders houden niets meer over, ze zijn gekelderd. Geen loon meer, hoe leven zonder inkomen met een gezin als het daarvoor al moeilijk was? Een voorbeeld hiervan is het verhaal van Rosa, zij was een Belgische arbeidster voor de LEVI'S-JEANS fabriek. Lange tijd ging het goed, ze maakten veel winst. Maar ze wilden altijd maar meer en meer en de winst was niet langer voldoende. De fabriek verhuisde en liet Rosa niet nog zo'n 800-tal werklozen achter. Dit drama speelde zich af in België. Maar deze ellende heeft lang genoeg geduurd. Er moet bewogen worden, de grote massa moet wakker geschud worden om samen, als één geest, de wereld te verbeteren. Met het wereldkamp ‘Shakti' werden jongeren geïnformeerd over de situatie in India. Vandaag donderdag 11 juli gaan er verschillende groepjes op zoek naar mensen die dringend op de hoogte gebracht moeten worden. De ene groep gaat T-shirts naaien op straat, spandoeken maken, mensen met de neus op de feiten drukken. Ze gaan namelijk rond met een brief en bijhorende informatie over de brand in een kledingsfabriek in India. Ze willen trachten de mensen bewust maken dat de kleren die ze dragen, kopen… in zeer slechte omstandigheden gemaakt worden. De andere groep is van plan een NIKE-verdeelcentrum voor Europa op te zoeken, daar gaan ze te weten komen hoe er daar aan de schoneklerencampagne gewerkt wordt. Deze campagne wil met consumentenacties bijdragen tot de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingsindustrie over heel de wereld. Mensen die elke week opnieuw gaan shoppen en hun geld uitgeven aan kleren moeten weten wat de geschiedenis van die kleren is. Nog een andere groepje stak een liedje in elkaar. De titel hiervan is ‘waar komen die kleren vandaan?'. Met deze acties en ondernemingen hopen wij dat we steun krijgen van mensen over de hele wereld en wie weet, met een grote groep of massa, bereiken we ons doel.

Foto actie 1
by Wereldkamp Thursday July 11, 2002 at 07:15 PM

Foto actie 1...
werelkamp.jpg, image/jpeg, 648x469

dekolonisatie?
by Ruth Wednesday July 31, 2002 at 03:58 PM

't Klinkt wel erg 'onwerelds' dat er door "dekolonisatie" (in tekst) zulke desastreuze dingen gebeurd zijn. Het gaat wel degelijk om het fenomeen van DELOKALISATIE wat wil zeggen de kledingindustrie wereldwijd fabrieken verplaatst (de-lokaliseert), dat is nog iets anders dan 'ontkoloniseren'.