arch/ive/ief (2000 - 2005)

Plan kernafvalopslag Yucca (VS) goedgekeurd
by Aktief Thursday July 11, 2002 at 10:20 AM

Het Amerikaanse Congres heeft dinsdag ingestemd met het plan van President Bush om atoomafval te begraven in de woestijn in Nevada, bij Yucca Mountain op zo'n 150 kilometer van Las Vegas. Onlangs was in dit gebied overigens nog een kleine aardbeving (...). De staat Neveda is tegen de plannen en sprak hier eerder al een veto tegen uit, dat nu door Senaat en Congres genegeerd wordt. De plannen voor een centrale opslag in de VS voor zo'n 77.000 ton radioaktief afval stuiten op veel verzet van Amerikaanse burgers en milieuorganisaties. Zij hebben geen trek in grootschalige kernafvaltransporten door de hele VS, die ervoor moeten zorgen dat alles in Yucca terecht komt. Nevada en milieuorganisaties hebben al toegezegd hun verzet niet te staken. Wordt vervolgd..

Plan kernafvalopslag...
mobile-chernobyl-expresssm.jpg, image/jpeg, 432x296

Persbericht Nuclear Information and Resource Service: verzet gaat door
http://www.nirs.org/yuccapressrelease7902.htm

Tijd schema voor Yucca tot 2048
http://www.cnn.com/2002/US/07/09/yucca.chronology.ap/

Artikel: Nevada geeft verzet tegen Yucca nog niet op
http://www.planetark.org/dailynewsstory.cfm/newsid/16790/story.htm

Alliance for Nuclear Accountability, themapagina over Yucca Mountain
http://www.ananuclear.org/yuccapage.html


LAS VEGAS (ANP) - Nevada is tegen het plan van president Bush om nucleairafval te begraven in de woestijn van de Amerikaanse staat. Het Congres ging dinsdag akkoord met het plan, maar Nevada gaat proberen de opslag van het radioactieve materiaal te dwarsbomen.

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben met hun besluit een veto van de staat Nevada genegeerd. Nevada vindt Yucca Mountain, zoals het gebied heet, niet geschikt om nucleair afval veilig op te bergen. De staat heeft aangekondigd tegen het besluit in beroep te gaan bij de federale rechtbank.

Een woordvoerder van de stad Las Vegas liet weten dat ze bang was voor terroristische aanslagen op de nucleaire transporten. Yucca Mountain ligt 150 kilometer ten noordwesten van Las Vegas.

Bush wil er in 2010 een depot openen voor in totaal 77.000 ton radioactief materiaal dat er 10.000 jaar moet blijven liggen. Het project kost 58 miljard dollar. Het gaat om de eerste opslag van kernafval op Amerikaanse bodem

belgie?
by uh? Thursday July 11, 2002 at 12:00 PM

ge kunt misschien voorstellen om dat afval naar ons te brengen? of realistischer: naar de ontwikkelingslanden...

Verder lezen?
by Jan Weyn Thursday July 11, 2002 at 12:25 PM
vinum@pandora.be

Als je meer achtergrondinfo hierover wil lezen ga dan naar:
http://ww.ymp.gov/
of http://ens-news.com/ens/jun2002/2002%2D06%2D05%2D02.asp

Jan

werkelijk?
by Agua121 Friday July 12, 2002 at 02:55 AM

Ik dacht dat de kernlobby er prat op ging dat ze met een hoeveelheid kernsplijtstof ter grootte van kleiner dan een tennisbal een stad als New York een jaar lang van elektriciteit kon voorzien. Stel nu dat die stad 10 miljoen inwoners heeft, stel dat de V.S. in totaal zo'n 350 miljoen inwoners heeft. Dat zijn dus 35 splijtstof-tennisballen per jaar. Stel dat ze al zo'n 45 jaar bezig zijn (overdreven).
35*45 = 1575 tennisballen. Nu is Plutonium wel de zwaarste en giftigste stof op aarde, maar hoeveel moet één splijtstof-bal dan wegen om in totaal aan 77.000 ton te geraken? 48,8 ton, maar dat lijkt me een beetje overdreven om in een tennisbal te kunnen plaatsnemen. Of de kernenergie-lobby heeft met cijfers geknoeid, of de V.S. hebben veel meer gedaan dan alleen maar kernenergie gebruiken voor vredelievende doeleinden. Of beide, natuurlijk.

Relativering
by Agua121 Friday July 12, 2002 at 03:19 AM

Even relativeren, en een collectieve mea-culpa: ook in Europa zijn dergelijke hoeveelheden gangbaar, ik herinner me een piepklein artikeltje in de Morgen van vorig jaar, of het jaar daarvoor. Ook daar was er sprake van tienduizenden tonnen radioactief afval. Plots verdwenen, of plots opgedoken, ik weet het niet meer. Enne, Uh?, dat van die ontwikkelingslanden, Berlusconi is (of was) daarmee bezig, ook volgens een artikel in diezelde Morgen rond dezelfde periode ... Tijd om eens iets leefbaars op gang te trekken, zeker?