arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zwijgen is goud(Volkert)
by Barry Smit(posted by Guido) Wednesday July 10, 2002 at 02:49 PM

Het consequente zwijgen van Volkert van der G, hoofdverdachte van de moord op Pim Fortuyn, leidt tot een ongemakkelijke stilte. De pers en opiniemakers weten niet goed hoe ze de moord en de vermeende dader moeten plaatsen en hebben zich al volledig op de kabinetsformatie gestort. Maar ook de Fortuyn-adepten lijken met de handen in het haar te zitten.

Nadat onder meer LPF-voorzitter Langedam en Fortuyn-fan Theo van Gogh de 'linkse kerk' van Melkert, De Graaf en Rosemöller voor moordenaarskliek hadden uitgemaakt, legde LPF-parlementariër Jim Janssen van Raay zelfs een direct verband tussen Van der G. en Al Qa'ida. Of deze laatste theorie door meer partijgenoten wordt aangehangen, valt echter te betwijfelen.

Wel wordt steeds vaker een verband gelegd tussen de machtsgreep van defensieman Mat Herben en het 180 graden gewijzigde LPF-standpunt aangaande de aanschaf van de JSF-straaljagers. De Volkskrant pakte groot uit met artikelen over de intensieve JSF-lobby die Herben de laatste maanden voerde, maar weinig andere media hebben dit verhaal opgepikt. Kranten als het NRC en het AD verzaken zelfs consequent hun journalistieke plicht uit angst weer beschuldigd te worden van het voeren van een hetze tegen de LPF. Toch legt ook de Volkskrant geen verband met de moord zelf - daar heeft het simpelweg geen concrete aanleiding voor.

Het zwijgen van Van der G. komt op een aanzienlijk aantal mensen verdacht over en is voor velen ook aanleiding tot speculatie. Het zou het zwijgen van een huurmoordenaar zijn. Het zwijgen van iemand die er zeker van zou zijn dat hij bevrijd gaat worden. Behalve linkse politici, Al Qa' ida en de wapenindustrie werd ook de CIA genoemd als mogelijke opdrachtgever. De moord zou passen in een langlopende campagne van Washington om de sociaal-democratie in Europa de nek om te draaien en overal rechtse regeringen aan de macht te helpen. De laatst gehoorde geruchten wijzen naar de hoek van handelaars in ammoniakrechten. Maar wederom komt men niet verder dan speculatie.

Sherlock Holmes leerde ons al dat deductie het beste middel voor waarheidsvinding is. Je houdt alle opties open tot je een onweerlegbare reden hebt om ze te schrappen. Mede dankzij het zwijgen van Van der G. heb ik het gevoel zelfs voor een hypothese te weinig houvast te hebben. Ik heb alleen mijn gezond verstand en kan een theorie waarschijnlijk of minder waarschijnlijk vinden, maar we zijn in de geschiedenis te vaak verbijsterd om de vreemdste opties te schrappen voor we daar een onweerlegbare reden toe hebben.

Zo kan het zwijgen van Van der G. dat van een huurmoordenaar zijn, maar ook van iemand die zo overtuigd is van zijn genialiteit en morele superioriteit dat hij denkt tijdens de openbare rechtszaak de show te stelen en de wereld van zijn gelijk te kunnen overtuigen. Of het kan in zijn ogen eenvoudig de beste verdediging zijn.

Het verband tussen de moord en de miljardenorder van defensie is niet aangetoond, maar ook niet ontzenuwd. Dit geldt evenzeer voor de Al-Qa'ida-theorie van Janssen van Raay en voor de complottheoriën van hen die naar de CIA of handelaren in ammoniakrechten wijzen.

Sterker nog: dit geldt zèlfs voor de hypothese die zegt dat het gaat om een daad van overspannen eenling die zich zorgen maakte over het dierenwelzijn of de toekomst van Nederland in het algemeen.

Amsterdam, 10 juli 2002

bron
by John Doe Thursday July 11, 2002 at 10:43 AM

oorspronkelijk geplaatst op htpp://battl.nl

sorry
by guido Thursday July 11, 2002 at 07:34 PM

sorry, was vergeten bovenstaande link te plaatsen.:)