arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gentech proefveld vernield in Vlaanderen - Rode Duivels slaan terug!
by jas Tuesday July 09, 2002 at 03:26 PM

De Rode Duivels slaan terug! maandag 8 juli 2002 Het volgende bericht werd ontvangen: In de nacht van zondag 7 op maandag 8 juli 2002 heeft de groep 'de Rode Duivels' een proefveld genetisch gemanipuleerde suikerbieten van Advanta vernield. Het veld was gelegen aan in Verrebroek (Beveren, Vlaanderen). Deze actie is onderdeel van het wereldwijde verzet tegen gentech.

De Rode Duivels slaan terug!

Het volgende bericht werd ontvangen:

In de nacht van zondag 7 op maandag 8 juli 2002 heeft de groep 'de Rode Duivels' een proefveld genetisch gemanipuleerde suikerbieten van Advanta vernield. Hoewel dit Brits/Nederlandse bedrijf had aangekondigd te zullen stoppen met gentech proefvelden, werd aan de Bralstraat te Verrebroek (Beveren, Vlaanderen) dit veld aangetroffen.

Deze suikerbieten waren gemanipuleerd om resistent te worden tegen het rizomanie virus, EN om resistent te worden tegen het zeer schadelijke herbicide glufosinaat.

De Rode Duivels besloten tot deze doeltreffende actie, (waarbij het gehele veld het moest ontgelden) omdat zij van mening is dat deze proeven een onaanvaardbare aanslag zijn op de natuur.
Over de gevolgen is nog weinig bekend; dat er gevaar is voor de biodiversiteit en de biologische landbouw is echter zeker. Verspreiding van gentech gewassen, als die eenmaal in de landbouw worden toegelaten, is niet te voorkomen.

Overal ter wereld komen mensen, boeren niet in de laatste plaats, in actie tegen gentech als de zoveelste bedreiging voor mens en milieu. Alleen de belangen van de biotech industrie en de overheid worden gediend; werkelijk duurzame vormen van landbouw wordt nog steeds geen kans gegund in dit neoliberale systeem.

Gentech de wereld uit - de strijd voor de aarde zal altijd doorgaan!

Rode Duivels

!
by lp Wednesday July 10, 2002 at 12:34 AM

als je zo zeker bent van je stuk en je dit kunt bewijzen dan moet je geen geweld gebruiken hiervoor, maar doe je het langs legale weg. De manier die julie gebruiken tast de geloofwaardigheid aan van de hele milieu-beweging.

plotieke verantwoordelijkheid
by rik de coninck Wednesday July 10, 2002 at 11:28 AM
rikdeconinck@hotmail.com

Twee à drie weken geleden was ik aanwezig op een debat met Isabelle Vertriest (Agalev) en ik vroeg haar waarom Agalev de opsplitsing van het landbouwbeleid gesteund had. Ze antwoordde dat de Vlaamse landbouw veel verschilde van de Waalse en dat Happart (Waals minister van Landbouw) voor GGO is en Dua tegen. Waarom laat Dua dan GGO-velden toe in Vlaanderen??

geweld?
by pinkje Wednesday July 10, 2002 at 12:27 PM

Mij lijkt dit in ieder geval een geweldloze directe actie.
Als het vernietigen van gewassen die mogelijks op zeer korte tijd het ecosysteem aantasten, ook al geweld is, dan is iedere vorm van landbouwbedrijven sowieso geweld (want je moet toch ook onkruid trekken, ploegen, grachten steken, enz). Belangrijk is dan wel om te zien wie er opdraait voor de schade. Want dat we de boeren aan onze kant moeten hebben in deze strijd, staat buiten kijf.

respect
pinkje

ps: aan lp: geloof jij anno 2002 nog altijd dat milieuactivisten op geheel legale weg, binnen dit politieke systeem, de verloedering van de natuur door giffen, fabrieken, auto's, meststoffen, bebouwing, ontbossing, enz kunnen tegenhouden. Ben jij bekommerd om de natuur? Zoja, kun je dan wat voorbeelden geven van 'legale' manieren om de natuur toch nog 'n beetje te redden? Concreet voorbeeld: in het lappersfort houden nu al 'n jaar een groep mensen een mooi stuk bos bezet, omdat zij dit niet willen zien verdwijnen ten voordele van nog meer beton. Deze manier van actievoeren is illegaal, zeker. Maar het was echt wel het enige middel. En niemand geraakt gewond. En pers en omwoners staan sympathiek tegenover deze zaak.

Van zodra er legale manieren bestaan om het geweld van multinationals, gewetenloze veevoederbedrijven, grote vervuilers voldoende tegen te gaan, op dat moment wens ik weer te geloven in onze rechtspraak. Op dat moment verkies ik ook om via legale weg gebruik te maken van democratie en milieubehoud. Until then: "When injustice is law, disobedience becomes duty".
Want de tijd tikt verder.... de vervuiling gaat alsmaar vlugger door.