arch/ive/ief (2000 - 2005)

De stroaten zijn van iedereen: Rebelse Gentse Feestenparade
by Attac-Gent Monday July 08, 2002 at 03:53 PM
vlaanderen@attac.be Louisbergkaai 10, 9000 Gent

Meer over de achtergrond van de Rebelse Gentse Feestenparade en de precieze plaats en tijdstip van afspraak.


Op initiatief van Attac Gent hebben een aantal sociale bewegingen en sociale actiegroepen uit Gent de handen in elkaar geslagen om de openingsdag van de Gentse Feesten wat rebelser in te kleuren.

Ook wij houden van toeters en bellen.

Onze rebelse of tegendraadse idealen horen volgens de overheid niet thuis in de officiële openingsstoet want er mag volgens "het reglement" tijdens de Gentse Feesten niet aan politiek gedaan worden. Eigenaardig: tijdens de openingsstoet zitten alle mogelijke politici op een tribune om zo goed mogelijk in beeld te komen. Is dat niet aan politiek doen misschien ?

Wij zijn een deel van het sociale leven in Gent en zullen dat ook tonen aan de Gentenaars en bezoekers met een eigen rebelse parade. Wij plaatsen ons achter de officiële stoet en volgen hetzelfde parcours. Wij hoeven geen startgeld en geen prijzenpot. Wij willen op onze manier, vanuit onze sociale bewogenheid, aan alle Gentenaars en bezoekers "een goeie Gentse Fieste wensen".

We willen opnieuw aansluiten bij de rebelse idealen van Walter De Buck en Cie. Gentse Feesten waarin tegendraadse stemmen, tegenstemmen, andere stemmen weer gehoord worden. Wij willen de Gentse Feesten niet verstoren, integendeel, wij willen proberen temidden de commerciële verloedering de oude idealen opnieuw glans te geven. Niet vanuit een nostalgisch verlangen naar vroeger, maar om de andere stemmen van vandaag aan het woord te laten.

Stemmen tegen de oorlog. Stemmen voor een verdraagzame samenleving. Stemmen voor een planeet zonder kernwapens. Stemmen tegen de privatisering van water en openbare diensten. Stemmen tegen de deportatie van Roma's en andere asielzoekers. Stemmen voor een andere wereld. Voor een betere wereld.

De Gentse Feesten zijn ooit ontstaan in de negentiende eeuw als zoethoudertje, als verdovingsmiddel voor de "gevaarlijke klassen", een speeltje voor de elites en middenklassen. Toen ze in de jaren zestig van vorige eeuw door Walter De Buck en Cie opnieuw werden herontdekt werden ze het zinnebeeld van opstand tegen de verstikkende kleinburgerlijkheid van diezelfde elites en middenklassen.

Als we zeggen "de stroaten zijn van iedereen" bedoelen we niet dat iedereen zo maar zijn goesting kan doen op straat, op het publieke domein.
Integendeel. "De stroaten zijn van iedereen" is een kreet van verzet tegen diegenen die de straten en pleinen, de publieke ruimte, kopen. Zij die het geld hebben, de commercie, bepalen op dit ogenblik hoe onze straten en pleinen er uitzien. Onze publieke ruimte is het uitstalraam voor hun reklames, dus voor hun koopwaar. Zij die geld hebben kunnen op dit ogenblik alles kopen omdat alles te koop is.

De publieke ruimte is van de burgers en niet van de bedrijven. Daarom eisen we onze ruimte terug. We nemen terug wat van ons was. Eigenlijk zou de politieke overheid aan onze kant moeten staan, want zij moeten onze publieke ruimte beschermen. Maar de overheid beschermt meestal belangen, in plaats van idealen te verdedigen.

De Gentse Feesten zijn een volksfeest en een ontmoeting. De ontmoeting van mensen, van culturen, van ideeën. We hopen dan ook U te mogen ontmoeten. In de rebelse parade of naast de rebelse parade.

Nemen deel aan de rebelse parade: Walter De Buck, Attac Gent, Attac RUG, Democratie 2000, Hand in Hand Heirnis, Werkgroep Vluchtelingen Gent, Opre Roma, Vzw. Vrede, Belgisch Afrikaans Slagwerk, De Paleisparade, Rage, Vluchtelingen Actiekomitee, Voor Moeder Aarde, Netwerk Vlaanderen, Oxfam Solidariteit, Samenwerkingsverband Districtraden Ja! Defusie Neen!, LinC-Lesbiennedag


Afspraak dus op
zaterdag 20 juli om 13u aan Meerhem (straat loopt gelijk aan Sleepstraat) in Gent.


Meewerken, -doen, -lopen, het kan nog allemaal !!

Voor meer inlichtingen neem je liefst zo snel mogelijk contact op met:

Attac Vlaanderen
Eric Goeman,
woordvoerder
[e-mail] vlaanderen@attac.be
[tel-fax] 09/3724491
[mobiel] 0476/990714
[site] http://www.attac.be

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Heet van de Naald 7 juli 2002

* Openbare diensten in Europa - door Pierre Khalfa

* Coca-Cola en de nood aan water

* Beginselverklaring van het Sociaal Forum van België

* Is de pijn van de armen een Tobintaks waard ? - door Jean-Marie Harribey

schitterend initiatief
by jb Tuesday July 09, 2002 at 02:55 PM

Dit is een prachtig initiatief!!! Alle progressieven moeten afzakken naar Gent om op te komen voor hun idealen, voor een andere wereld, voor vrede, ... 20 juli is Gent 'the place to be'. Tot dan!!!

RECLAIM THE STREETS, DE STRATEN ZIJN VAN IEDEREEN, DE STROATEN ZIJN VAN IEDEREEN!!!