arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rebelse Feestenparade 'verboden'
by Attac Friday July 05, 2002 at 07:10 PM
vlaanderen@attac.be

Burgemeester van Gent verbiedt de Rebelse Feestenparade. Agalev daarentegen steunt de Parade.

Deze week heeft Frank Beke, de burgemeester van Gent, de Rebelse Feestenparade verboden. Een groot probleem is dat niet gezien wij de straten terug opeisen en en het dus nooit de bedoeling geweest toelating te vragen voor de Rebelse Parade. Het actiecomité wou dan ook enkel overleggen over veiligheidskwesties.

Ondertussen liet Agalev weten dat het de alternatieve Feesten-stoet steunt. Agalev vindt dat de alternatieve Feestenstoet die Eric Goeman & co willen opzetten
alle kansen moet krijgen. Volgens Filip Watteeuw, de fractieleider van Agalev, moet de "Gentse Feestenstoet een zicht bieden op wat boven- en ondergronds leeft in deze stad. Ook de NGO's en actiecomités waarover Goeman spreekt zijn een wezenlijk deel van deze stad, zowel tijdens de Gentse Feesten als erbuiten''.

Agalev is van oordeel dat de alternatieve Feestenstoet de opening opnieuw kan laten aansluiten bij het rebelse karakter van de Feesten en van deze stad. ,,Mensen die zich dit aantrekken en daar iets willen aan doen moeten alle kansen krijgen. Eerder dan deze stoet te belemmeren moet het stadsbestuur met deze mensen en organisaties samenwerken.''

Het laatste woord over de Rebelse Parade is duidelijk nog niet uitgesproken. Laten we de handen in elkaar slaan en van deze rebelse parade een succes maken en zo de andersglobalistische dynamiek die na O19 in Gent onstaan is, verder zetten en omvormen tot een bloeiend Gents Sociaal Forum. Een andere stad is mogelijk!

Alle organisaties, buurtcomité's en verenigingen die willen deelnemen (uitgezonderd politieke partijen) zijn welkom. Meer info? <vlaanderen@attac.be>.

(Bron: Het Volk, 05-07-2002, pg.13)

flyers?
by Tim H. Friday July 05, 2002 at 07:32 PM

zijn er nergens flyers te downloaden van deze activiteit???
en trouwens, niet-Gentenaars mogen toch ook deelnemen hé?(^~^)

on ira quand même
by arty Friday July 05, 2002 at 07:37 PM
arty@ARTivisme.net

c'est encore plus fun quand c'est interdit ;p

à bientôt dans les rues de Gent

http://www.ARTivisme.net

Graag meer info
by Alex Friday July 05, 2002 at 11:14 PM

Ik heb het al eerder gevraagd: wat houden de Gentse feesten eigenlijk in? Is het een soort kermis? Is het een carnavaleske optocht? Is het een bierfeest? Kortom, enige toelichting is hier op zijn plaats. Niet iedereen is bekend met de Gentse feesten. En hoe laat begint het festijn, en op welke lokatie in Gent?

wat zijn die gentse feesten?
by Tim H. Saturday July 06, 2002 at 12:04 PM

surf eens naar http://www.gentsefeesten.be/

gentse feesten
by joeri Saturday July 06, 2002 at 12:45 PM
joeri@indymedia.be

de site van de gentse feesten is wel erg onoverzichtelijk

ff een subjectieve omschrijving:
de gentse feesten is eigenlijk een platcommercieel gedoe, met een cultureel randje rond, en wordt door duizenden als voorwendsel gebruikt om zwaar te crashen na een overdosis alcohol (niet dat ik nooit crash op alcohol, maar ik heb er geen voorwendsel voor nodig:-) ), waarna die duizenden, vergetend (die alcohol ook he) hoe saai en upgefuckt het eigenlijk wel was, overal declameren dat ze zich ongelofelijk geamuseerd hebben, en het volgende jaar zeker teruggaan.

groetjes
joeri

ps: nee, ik ben niet negatief ingesteld, eerder realistisch:-)

Aaaahhhhhhhhh
by Alex Saturday July 06, 2002 at 01:21 PM

Nu heb ik al zes keer via mailing aan zowel Indymedia als Attac Vlaanderen geprobeerd te achterhalen hoe laat de alternatieve Gentse feesten beginnen en op welke lokatie we daarvoor moeten zijn. Nog steeds geen antwoord gehad.

NOG EEN KEER: kan iemand mij in deze rubriek op Indymedia toelichten waar en hoe laat ik op zaterdag 20 juli in Gent moet wezen om deel te kunnen nemen aan de alternatieve Gentse feesten.

Dank u.

alex
by joeri Saturday July 06, 2002 at 02:20 PM
joeri2indymedia.be

wij weten hier ook van niets hoor, over tijdstip, plaats,...

wees geduldig
by predator Saturday July 06, 2002 at 04:47 PM

beste, wees geduldig als een roofdier

Info
by Stijn Oosterlynck Saturday July 06, 2002 at 10:50 PM
stijn.oost@attac.be

Beste,

Ik heb meerdere malen geprobeerd alle info in de agenda/kalender van Indy te droppen, maar ik krijg telkens foutmeldingen.

De Gentse feesten hebben een lange geschiedenis. Oorspronkelijk was het een poging van de Gentse industriële burgerij om komaf te maken met de wijdverspreide wijk- en buurtfeesten. Het hele jaar door waren er overal verspreid in en rond Gent dergelijke feesten, waardoor fabrieksbazen de maandag dikwijls heel wat werknemers niet of nog zat van de avond voordien zagen opdagen. Door een groot feest te geven in het centrum van Gent probeerden ze al die kleine wijkfeestjes kapot te maken om zo de afwezigheden op maandag te beperken tot eenmaal per jaar.

De Gentse feesten hadden wel succes, maar slaagden er niet in de wijk- en buurtfeesten kapot te maken. Na de tweede wereldoorlog echter gingen steeds meer mensen op het moment van de Gentse feesten op reis, waardoor de feesten doodbloedden. De traditie werd eind de jaren '60 opnieuw opgepikt door Walter De Buck en een hoop andere alternativo's. Daaruit groeiden de Gentse feesten zoals we die nu kennen. De laatste jaren werd het echter steeds
commerciëler en braver. De Rebelse Gentse Feestenparade is een poging om die rebelse roots weer op te waarderen en tegelijkertijd de progressieve dynamiek die na O19 ontstaan is verder te zetten en uit te bouwen tot een Gents Sociaal Forum. Uiteraard zijn niet-Gentenaars ook welkom.


Meer info op <http://www.attac.org/belgie/acties/107.html>

(Gelieve ook wat geduld aan de dag te leggen indien je niet direct respons krijgt op een vraag via e-mail. Attac-Vlaanderen werkt zonder subsidies en met vrijwilligers, waardoor wij op dit moment overladen zijn met werk.)

vraagje
by joeri Saturday July 06, 2002 at 11:18 PM
joeri@indymedia.be

Stijn,

merci voor de info

maar is plaats en uur van samenkomst al bekend?
mobiliseren zonder die info te verspreiden werkt niet zo goed vrees ik

btw, onze agenda werkt maar krakkemikkelig; prob is dat we zelf geen techies hebben die er kunnen aan werken, en dat de mensen van protest.net een erg druk leven leiden.
technische hulp kunnen we altijd gebruiken (andere ook trouwens).

groetjes
Joeri