arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerpse Jeugdcentra staken: ze pikken besparingen niet
by Mara Thursday July 04, 2002 at 11:29 AM

Het Antwerps Sociaal Impuls Fonds dat diende ter ondersteuning van stedelijke sociaal-culturele projecten, wordt eind dit jaar omgezet naar het Stedenfonds. In totaal krijgt het Antwerpse stadsbestuur meer budget. Toch besliste het schepencollege om te snoeien in de sociale projecten, ten voordele van het politiebudget en de Antwerpse schuldenlast. Dit is onaanvaardbaar, zegt Luk Syps van de Antwerpse jeugdcentra

Het vroegere Sociaal Impuls Fonds dat diende ter ondersteuning van sociaal-culturele projecten in Antwerpen wordt op het einde van dit jaar opgesplitst in een deel geld dat gaat naar het bestaande Gemeentefonds en in het nieuw opgerichte Stedenfonds. In totaal komt er 2,350 miljard BF naar Antwerpen, wat een vermeerdering van 300-400 miljoen betekent. Op een totale begroting van de stad Antwerpen van rond de 40 miljard is dat een serieus bedrag. Van dat geld werden tot op heden een aantal projecten (145) gefinancierd bij de stad (via zgn. stedelijke vzw's) bij het OCMW en bij een aantal private vzw's. Het gaat over 600-tal werknemers bij de stad en de private vzw's. Er is een hevige strijd losgebarsten om de toekomst van die projecten te vrijwaren, enerszijds vanuit de betrokken vzw's, anderszijds binnen de Antwerpse coalitie. De wijziging van het SIF veroorzaakt een veel grotere greep vanwege het stadsbestuur op die fondsen, het geld van het gemeentefonds komt gewoon bij de bestaande financiering door de Vlaamse Overheid en over het deel van het Stedenfonds zal de stad veel meer te zeggen hebben dan bij het SIF vroeger. De VLD, de CD&V en een deel van SP wil dat extra-geld gebruiken voor de politie en voor het aanzuiveren van de algemene stadsbegroting. Ik bel met Luk Syps, woordvoerder van de Antwerpse jeugdcentra.

Waarom voeren jullie actie vandaag?

Er werd jaren geinvesteerd in sociale projecten via het SIF. Dat waren gelden die van de Vlaamse overheid door de stad besteed moesten worden aan allerlei projecten, waaronder ook jeugdwerking. Nu krijgt de stad Antwerpen via het nieuw Stedenfonds eigenlijk 18% meer budget ten opzicht van vorig jaar. Toch wil het Antwerpse schepencollege snoeien in sociale projecten ten voordele van de politie en om de stadschulden aan te zuiveren. In heel de sociale sector betekent dit een besparing van 36%! Dat wil zeggen dat er bij de jeugddiensten al 5 mensen zijn ontslagen en er ook buurthuizen hun deuren moeten sluiten. We hebben een onbevredigende antwoorden gekregen van het schepencollege. We vermoeden dat de stad liever in de tijdelijke SIF-contracten snoeit dan in het eigen vast stadspersoneel.

Wat zijn de concrete gevolgen?

Zoals ik al zei, zullen er mensen hun baan verliezen. Er wordt een Marokkaans jeugdhuis in Zurenborg, dat al 10 jaar bestaat, gesloten.Bovendien zullen heel wat projecten wel blijven bestaan, maar zonder werkingsmiddelen. Zo is er bijvoorbeeld KWIBUS, een speelpleinproject dat goed zou moeten worden opgevolgd. Maar zonder geld kan dit natuurlijk niet. We vinden dat die praktijken indruisen tegen alle bestuursakkoorden die drie jaar geleden getroffen zijn. Zo bestaan er bijvoorbeeld akkoorden over jeugdruimte regelingen waarin beloften worden gemaakt over fuifruimtes en muziekgelegenheden. Alle middelen voor de fuiven worden nu gestopt. Ik hoef er geen tekening bij te maken hoe de afbouw van sociale projecten nefaste gevolgen kan hebben voor het stadsleven. Hetgeen ons vooral tegen de borst stuit is de manier waarop afspraken , die al jaren in beleidsplannen staan, maar niet worden uitgevoerd. Het schepencollege steunt anderzijds wel allerlei prestigeprojecten. Zo wordt er bijvoorbeeld geld geïnvesteerd in een kinderradio. Niet dat dit onbelangrijk is, maar er is gewoon geen enkele objectieve evaluatie gemaakt van de verschillende projecten. Er werd met de natte vinger geschrapt en we vermoeden dat elke partij binnen de coalitie iets heeft mogen aanduiden.

Worden jullie gesteund door de vakbonden?

ACOD cultuur steunt enkel de mensen die in de vzw`s werken. De twee vakbonden voor het stadspersoneel hebben geweigerd onze actie te steunen. Ze zijn wel akkoord met onze eisen maar zijn niet akkoord met onze strategie. Ze beweren dat ze nog aan het onderhandelen zijn met het stadsbestuur, maar daar hebben wij niet zo veel vertrouwen in. Die zogezegde onderhandelingen liggen nu stil tot september en ondertussen zijn er al wel een aantal mensen hun job kwijt. Daarom voeren wij toch actie.

Wat staat er vandaag nog op het programma?

We hebben de piketten van vanochtend juist afgebroken en we starten nu op de Grote Markt een grote informatiecampagne. We hebben er een jeugdcentrum met tenten en een caravan opgezet. Er is ook internetverbinding, waar mensen op ons forum kunnen reageren. Zo hebben we ook een reuze Mikadospel gemaakt, dat de naam "wip eens een SIF project" draagt en er staat een groot sprinkasteel om onze woede op af te reageren. Er staat ook een groot Vier Op Een Rij -spel waarbij de rode schijfjes het schepencollege voorstelt en de gele de sociale projecten zijn. De gele schijfjes zijn in de minderheid, dus die kunnen nooit winnen. Deze namiddag is er een capueira workshop georganiseerd en om vier uur gaan we de Pagaddertoren bezetten. Om vijf uur start een Free Podium en vanavond om negen uur is het fuif. Voor de informatieve actie hebben we toestemming gekregen, voor de fuif niet. Maar de uitnodigingen zijn al verstuurd dus de fuif gaat wat ons betreft door.

webcam
by Mara Thursday July 04, 2002 at 11:42 AM

Er zou ook een webcam worden geinstalleerd, waarop alles rechstreeks kan gevolgd worden vanuit http://www.degrotemarkt.be
De fuif is gratis en de consumpties spijzen de stakingskas...dus allen daarheen.

jeugd en politie één strijd
by doelbewuste wolf Thursday July 04, 2002 at 12:36 PM

het is niet omdat het college politiewerk opstelt tegenover sociaal beleid dat de jeugddienst een probleem heeft met de politie. Graag verwijs ik naar het laatste prachtige PV-nummer (uitgave van politie). Daarin wordt gesproken over het belang van het preventieve werk, ook van de jeugddienst! Wij hebben steun tot in de hoogste rangen van de politie - FORMEEL - GEEN NAMEN

Enkele aanvullingen ivm houding van de vakbonden
by Luk Vandenhoeck, secretaris ACOD-cultuur Antw Thursday July 04, 2002 at 03:49 PM

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van het socio-cultureel werk, LBC-BBTK-ACOD-cultuur, steunt alle acties die gebeuren in het kader van het actiecomité Samen op Straat, waar we deel van uitmaken. In die zin steunen die drie vakbonden, en dus niet alleen ACOD-cultuur, ook de actie van de jeugddienst. Daarnaast is de kwestie van de syndicale bevoegdheid. Bij de jeugddienst werken zowel mensen die als werkgever de stad Antwerpen, als collega's die voor de vzw Jeugdinfra werken. Deze laatste vzw valt onder het paritair comité 329 voor de socio-culturele sector, waarvoor de drie genoemde centrales/sectoren bevoegd zijn. Wij kunnen dus enkel de staking erkennen en uitbetalen van de mensen die voor de vzw Jeugdinfra (en van andere vzw's uit het socio-cultureel werk). Het erkennen en uitbetalen van stakers die tot het stadpersoneel behoren, zowel statutairen als contractuelen, valt onder bevoegdheid van CCOD-LRB en ACOD-LRB. Er is inderdaad niet alleen naar bevoegdheid tussen de verschillende vakbonden, maar ook naar inhoudelijke opstelling. Doordat de drie vakbonden van het socio-cultureel werk het platform van samen op straat onderschrijven, steunen zij de twee eisen, niet minder maar meer geld voor het sociaal beleid en geen enkele job mag verloeren gaan. Zij gaan dus samen met ede betrokken soicale werkers in tegen de logica van besparingen en repressie boven sociaal beleid, aangekleefd door het stadsbestuur. De leiding van ACOD-LRB en CCOD-LRB stelt dat besparingen en jobverlies onvermijdelijk zijn, dat ze via onderhandelingen de schade proberen te beperken en dat in die context een staking niet op zijn plaats is. Voor ons kadert de dappere staking van de jeugd ddienst in de opbouw van krachtsverhoudingen naar het najaar toe, wanneer we door een echte hete herfts het stdsbestuur gaan dwingen het roer om te gooien. Er is geld in Antwerpen en het moet gebruikt worden voor een sociaal beleid.

webcam-bis
by DeGroteMarkt.beWebmaster Thursday July 04, 2002 at 05:23 PM
degrotemarkt@hotmail.com

Technische problemen doen het it-centrum op de Grote Markt de das om. Webcam en "on-location"-verslaggeving zullen niet door gaan. Wel blijven we zo veel mogelijk actuele informatie verschaffen via http://www.degrotemarkt.be