arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rebelse Gentse Feestenparade
by Attac-Gent Wednesday July 03, 2002 at 04:33 PM
eric.goeman@attac.be

Op initiatief van Attac Gent hebben een aantal progressieve sociale actiegroepen en bewegingen beslist om zich samen te bundelen als "kollektief rebelse Gentse Feesten parade".

Op initiatief van Attac Gent hebben een aantal progressieve sociale actiegroepen en bewegingen beslist om zich samen te bundelen als "kollektief rebelse Gentse Feesten parade". Na een aantal vergaderingen werd beslist om een alternatief te organiseren voor de officiële openingsstoet van de Gentse Feesten 2002.

Het kollektief is van mening dat elke rebelse oprisping en sociaal engagement uit de openingsstoet is verdwenen waardoor de officiële openingsstoet vooral de politieke status-quo van het establishment uitademt en geen sociaal-culturele band meer heeft met de oorspronkelijke rebellie van Walter De Buck en Cie.

Wij organiseren de rebelse parade niet uit nostalgie naar de beginjaren van Walter De Buck maar omdat wij als progressieve sociale bewegingen aan de Gentse bevolking willen tonen dat de voorbije jaren steeds meer sociale actiegroepen hun krachten willen bundelen in de mondiale stroming van de andersglobalisten en een alternatief willen tonen voor de huidige sociaal-culturele verrechtsing, het anti-politieke cynisme en het verstikkende centrumdenken. Veel van deze bewegingen hebben reeds bewezen op 19 oktober 2001 in Gent een fantastisch manifeest te kunnen organiseren waarbij de bevolking duidelijk werd gemaakt dat de hetze die van de stad Gent een dode stad had gemaakt totaal overbodig was.

In de loop der tijden is elk politiek engagement uit de officiële openingsstoet geweerd waardoor er alleen nog getolereerde cultuur overblijft. Sommige van deze organisaties worden alleen nog getolereerd als "infostand" zonder echt deel uit te maken van het sociaal-culturele volksfeest. Wij verzetten ons helemaal niet tegen de culturele verenigingen die deelnemen aan de officiële openingsstoet - ook zij hebben recht zich te presenteren aan de Gentse bevolking - maar wij eisen vanaf vandaag - zonder pardon - onze eigen alternatieve en rebelse plaats op tijdens de openingsdag van de Gentse Feesten 2002 en zullen dat ook in de volgende jaren steeds verder uitbouwen.

Wij hebben geen officiële toelating gevraagd aan het stadsbestuur voor deze rebelse Gentse Feesten parade omdat wij heel duidelijk zeggen dat "de stroaten van iedereen zijn". Wij eisen hetzelfde deel van de publieke ruimte op dat de officiële openingsstoet krijgt en wij verzetten ons met klem tegen de verdere commercialisering van de publieke ruimte, d.i. de bezetting van publieke ruimte door de allesoverheersende commercie. Het is dan ook triestig te moeten vernemen dat deze stad fier is voor het binnenhalen van de loveparade uit Luik, een hoogtepunt van commercialisering van cultuur. Voor zulke commercie moet ineens de publieke ruimte wijken.

Wij aanvaarden dan ook geen afwijkend parcours of een traject buiten het centrum. Wij zijn deel van deze gemeenschap, deel van deze stad, deel van de Gentse Feesten en aanvaarden geen rode, groene of verboden zones meer. Wij hebben dit standpunt aan de burgemeester van de stad Gent meegedeeld. Wij zijn totaal geweldloos, maar laten ons niet terugdringen. Wij willen de multiculturele stedelijkheid en een rebelse geest aan elkaar koppelen als een populair geschenk aan alle Gentenaars.

De voorlopige lijst (de lijst groeit alle dagen aan) van de organisaties die zullen deelnemen aan de rebelse parade is als volgt: ATTAC GENT, ATTAC RUG, HAND IN HAND HEIRNIS, DEMOCRATIE 2000, VOOR MOEDER AARDE, BELGISCH AFRIKAANS SLAGWERK, VZW. VREDE, WERKGROEP VLUCHTELINGEN GENT, OPRE ROMA, NETWERK VLAANDEREN EN MONG ROSSEEL, SAMENWERKINGSVERBAND DISTRICTSRADEN JA, DEFUSIE NEEN, DE PALEISPARADE, SAMBABAND JEUGDBOND NATUUR EN MILIEU.
De rebelse Gentse Feesten parade is het prille begin van een samenwerking in Gent tussen allerlei progressieve sociale actiegroepen en sociale bewegingen hetgeen zou kunnen uitgroeien tot een permanent lokaal Gents Sociaal Forum. Politieke partijen zijn van deelname aan de rebelse parade uitgesloten.

Wij organiseren geen betoging maar wel degelijk een parade met populaire, sociale, politieke en actuele accenten. De Gentse Feesten zijn een sociaal-cultureel volksfeest waarvan wij integraal deel uitmaken. De publieke ruimte verloedert meer en meer tot commerciële ruimte waaruit elk maatschappelijk en afwijkend debat geweerd wordt. Door het opeisen van een deel van de publieke ruimte tijdens de openingsdag van de Gentse Feesten (gelijkwaardig aan de ruimte van de officiële openingsstoet) brengen wij het maatschappelijk debat terug in het middelpunt van de publieke ruimte. De parade is niet gericht tegen het stadsbestuur maar is een positief pleidooi voor multiculturele verdraagzaamheid en solidariteit met de zwaksten.

Wij hopen alleszins door de eerste organisatie van de rebelse Gentse Feesten parade de Gentse Feesten zelf opnieuw een rebelser karakter te geven, de noodzakelijke kleur waaraan de Feesten dringend behoefte hebben. Een andere wereld is mogelijk en dat zullen we tonen aan de Gentse bevolking die recht heeft op haar utopische dromen.
Eric Goeman

Woordvoerder Attac Vlaanderen

In naam van het kollektief van de Rebelse Gentse Feestenparade

28/06/2002

eric.goeman@attac.be

GSM.0476/99.07.14

Tel.09/372.44.91

Datum Gentse feesten?
by Alex Wednesday July 03, 2002 at 07:34 PM
ravage@antenna.nl

Okee, en na dit prachtige enthousiasmerende verhaal zou ik toch graag willen weten op welke dag de openingsdag van de Gentse feesten plaatsvindt?

l'agenda !!!
by arty Wednesday July 03, 2002 at 07:56 PM
arty@ARTivisme.net

si le kollektief van de Rebelse Gentse Feestenparade pouvait mentionner cette street party dans l'agenda d'Indy, ça serait tof :
http://www.protest.net/be_indymedia ... ou cliquer en haut à gauche de chaque page du site Indy Belgium, sur le bouton ... Agenda !

comme vous pouvez le remarquer, l'agenda d'Indy belgium est intégré à celui de http://www.protest.net, ce qui permet de donner une visibilité internationale à toute manif, street party, etc :
http://www.protest.net

à bientôt dans la rue

Wablief?
by Alex Wednesday July 03, 2002 at 08:03 PM
ravage@antenna.nl

Tja, ik kan het bovenstaande niet zo goed lezen. Heb wel http://www.protest.net bezocht maar daar tref ik ook geen datum aan van de Gentse feesten.

Gelieve hier op Indymedia de startdatum te vermelden van de Gentse feesten, zodat ik deze in m'n eigen agenda kan plaatsen. Dank u.

zaterdag 20 juni
by Tim Wednesday July 03, 2002 at 08:18 PM

op zaterdag 20 juni
zie http://www.attac.org/belgie/acties/107.html

voor alle duidelijkheid
by guido Wednesday July 03, 2002 at 10:05 PM

De opening van de Gentse feesten is 20 JULI!!!!!!!!!!!!!

voor alle duidelijkheid
by guido Wednesday July 03, 2002 at 10:05 PM

De opening van de Gentse feesten is 20 JULI!!!!!!!!!!!!!

voor alle duidelijkheid
by guido Wednesday July 03, 2002 at 10:05 PM

De opening van de Gentse feesten is 20 JULI!!!!!!!!!!!!!

Voor alle duidelijkheid
by guido Wednesday July 03, 2002 at 10:16 PM

En ik zal het geen drie keer zeggen.

Okee Okee
by Alex Wednesday July 03, 2002 at 11:38 PM
ravage@antenna.nl

Ja, nou weet ik het wel. Bedankt! Zaterdag 20 juli dus, in Gent, Belgie.

Ehhhh, ook enig idee hoe laat dat alternatieve feest begint, en op welke plaats?

guido is niet guido
by guido Wednesday July 03, 2002 at 11:41 PM

de laatste guido is niet de guido die per ongeluk teveel klikte

ach ja...
by han Saturday July 06, 2002 at 08:48 AM

heel zielig eigenlijk