arch/ive/ief (2000 - 2005)

Comité FO(e)RT haalt slag thuis
by Filip De Bodt Wednesday July 03, 2002 at 03:56 PM
uilekot@skynet.be

Na zes maanden actie haalt een comité in Oost-Vlaanderen zijn eerste slag thuis ofte 't mag ook eens gewoon concreet en positief nieuws zijn.

Het Actiecomité FO(e)RT-FO(u)RT(e) wint de eerste slag rond het dossier NV Fort-Labiau in D' Hoppe. Waals minister Foret (PRL) zou op 24/6 de aangevraagde stortvergunning voor de komende tien jaar geweigerd hebben. Aanvankelijk bestond bij het comité de vrees dat Foret een vergunning voor 3 jaar zou uitreiken onder het mom van sanering. De minister kondigde vandaag op de RTBF aan dat hij besloten heeft om het storten definitief onmogelijk te maken.

Dit had heel wat voeten in de aarde: het actiecomité verenigt heel wat regionale milieuverenigingen (Bond Beter Leefmilieu, Stichting Omer Wattez, vzw 't Uilekot, Natuur en Milieu, CDCH,...) en buurtbewoners uit beide taalgroepen. Flobecq is immers een faciliteitengemeente net aan de taalgrens. Het comité mobiliseerde 300 mensen in een betoging, haalde 5000 handtekeningen op en bezette zondag ll. nog de stortplaats.

Het comité wijst op de dringende noodzaak tot sanering van de site: Zware metalen, Tetrahydrofuraan, chloriden (5 X de norm), nitrieten (5 X de norm) en Amonnium (600 X de norm) zijn immers tot diep in het grondwater doorgedrongen.

Tevens eist het comité de definitieve stopzetting van de semi-legale zavelontginning en willen wij dat de door de NV Fort opgekochte bossen door de overheid onteigend worden en op de Europese Habitatbeschermlijst gezet worden (net als de andere bossen in de omgeving: Pottelberghbos, Brakelbos). De eigenaar dreigt er immers mee deze eeuwenoude bossen te kappen. Het comité wil dat de zaken nu definitief opgelost worden en hoopt dat de minister zijn moedige beslissing verder zet.

Het comité dankt alle actievoerders en politici die mee een duw gaven aan dit dossier. De strijd is echter nog niet gestreden: allicht probeert de uitbater het besluit aan te vechten voor de Raad van State.

fort
by sander Wednesday April 30, 2003 at 06:24 PM

de hond heet frot
de koffie heet fort
er is een vage link met lappersfort
de minister heet foret

de dag dat hij een rekening opent bij fortis en een ford koopt ga ik me enorm vragen beginnen stellen.