arch/ive/ief (2000 - 2005)

VS bombarderen bruiloft in Afghanistan: minstens 120 doden
by christophe c. Tuesday July 02, 2002 at 02:01 AM

175 kilometer ten noord-oosten van Kandahar vierden de inwoners van een klein dorpje zondag een bruiloft. Plots verschijnen een B-52 en een AC-130 aan de horizon. Twee uur later is het huis waar de bruiloft plaatsvond platgebombardeerd. Meer dan 120 feestvierende Afghanen overleefden deze aanslag door Amerikaanse troepen niet.

"We understand that there were some civilian casualties in the operation, but we do not yet know how many casualties or how they occurred," zei King, een woordvoerder van het Pentagon. "The United States expresses its deepest sympathies to those who have lost their loved ones."
The Washington Post laat een Afghaans politieke leider aan het word die wel weet wat er gebeurd is. Toen enkele feestvierders vreugdevuren losten, reageerden de Amerikanen met het bombardement. Dezelfde krant schrijft ook dat de meeste slachtoffers vrouwen en kinderen waren. Eén van de overlevende kinderen werd zwaargewond naar het hospitaal gebracht. Het 7-jarige meisje droeg een feestjurkje. Haar volledige familie kwam om het leven bij het bombardement.
Het Pentagon blijft volhouden dat het ging om een reactie op de beschieting van Amerikaanse doelen. De burgerdoden zouden het gevolg zijn van een afdwalende bom.
In april liet het Pentagon nog trots weten dat maar liefst 75% van de bommen het doelwit raakt. Dat blijkt een stuk beter te zijn dan in Irak waar amper de helft van de uitgegooide bommen het doelwit trof. Militair analyst Loren Thompson werd er op de BBC lyrisch van: "This is by far the most accurate bombing campaign ever. What the Air Force and Navy are doing today with smart bombs is the realisation of a dream."
Wat een droom is voor het Pentagon is een nachtmerrie voor de Afghanen. De nieuwe president Karzai, die nochtans met Amerikaanse hulp aan de macht is gekomen, somt in een interview met de Washington Post nog twee incidenten op waarbij veel burgerslachtoffers vielen. Twee weken geleden werden 15 bewoners van het dorp Hazar Qadam vermoord. Volgens het Pentagon stuk voor stuk Al Qaeda-strijders, volgens Karzai ging het om ambtenaren die naar het dorpen gestuurd waren om te onderhandelen over de inzameling van wapens. Het andere incident waar Karzai naar refereerde was het bombardement op een konvooi dat in december vorig jaar 65 slachtoffers maakte. Volgens het Pentagon ging het ook hier om Al Qaeda-strijders, volgens Karzai om mensen die naar Kaboel reden om de inauguratie van de nieuwe president bij te wonen.
De Afghaanse NGO Aria probeert ondertussen zicht te krijgen op de Amerikaanse mensenrechtenschendingen sinds de val van Kaboel in november vorig jaar. Na voorlopige tellingen in twee van de 13 provincies die sindsdien gebombardeerd werden, komt Aria uit op 69 burgerslachtoffers. Daarnaast zijn er de vele klachten over folteringen die de krijgsgevangenen ondergaan.

diepe schaamte zou passender zijn
by Ranzo Tuesday July 02, 2002 at 01:10 PM

een helder stukje informatie over het gebeurde. de reguliere media zetten ons zoals gewoonlijk keer op keer op het verkeerde been met hun berichtgeving.
en inderdaad: hoe wrang dat dit is waar ze trots op zijn: "the most accurate bombing ever."
Als dit accuraat was, was het kind van 7 wiens familie is uitgemoord zeker een heel gevaarlijke terrorist?
it's crying time. if not now, then when?

Vreugdeschoten
by Buck Danny Tuesday July 02, 2002 at 08:00 PM

Is het de schuld van de Amerikaanse piloten dat ze geen vreugdeschoten van andere kunnen onderscheiden?

Buck Danny
by James Bond Wednesday July 03, 2002 at 09:43 AM

Het is waarschijnlijk heel moeilijk om een vreugdeschot van een ander te onderscheiden maar wanneer men over de nodige technologie beschikt om een militaire vrachtwagen te onderscheiden van een gewoon transportwagen veronderstel ik wel dat men het onderscheid kan maken tussen een bruiloft en de maandvergadering van de Al Quaeda strijders...al gewoon maar rekening houden met het feit dat er vrouwen aanwezig zijn. Maar ok we zullen het die soldaatjes niet kwalijk nemen hé, ze hebben pas recent Afghanistan ontdekt en ze hebben nog geen wetenschappellijk onderzoek kunnen maken naar de "lichamelijke verschillen tussen vrouwen, mannen en kinderen in Afghanistan".
So many different people, so many different cultures. Not so easy to rule the world after all