arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een "genuanceerde" kritiek op indymedia.
by han Monday July 01, 2002 at 11:43 AM
han@indymedia.be

"De onafhankelijk media zijn geen verantwoording verschuldigd aan de media conglomeraten en hebben slechts één levenswerk, een politiek project, de waarheid aan het licht brengen. De waarheid wordt een verzetsnetwerk tegen de leugense De Zapatits Marcos om indymedia Chiappas.

Indymedia ontstond in seattle, tijdens de acties tegen de WTO waar zo'n tachtigduizend activisten, syndicalisten, derde wereld beweging, ... samen erin slaagden om de top te blokkeren. Een hele week lang trotseerden tienduizenden betogers de staatvanbeleg om hun ongenoegen te uiten over de kapitalistische globalisering : "No more profit over people" Dat we dat verhaal zo goed kennen hebben we voor een groot deel te danken aan de media activisten van Indymedia, die de hele week van acties en verzet registreerden en aan de wereld kenbaar maakten via de website, radio en video.

Het feit dat indymedia onstond rond de top van de WTO in Seattle en vooral de acties daartegen is een deugd en een kwaad die we tot op vandaag meedragen.
# De deugd was dat indymedia van bij het begin een samenwerkingsverband was van media activisten met zeer verschillende achtergronden, zowel technisch als inhoudelijk. Misschien nog het meest opvallende van alles was het feit dat de technologie die ontwikkeld werd door NSA en grote media monopolies werd gebruikt tegen diezelfde multinationals.
# Het kwaad schuilt hem in de top. Indymedia kende tot nog toe immers steeds haar sterkste momenten tijdens de verschillende toppen en vooral de acties tegen diezelfde toppen. De Belgische tak ontstond naar aanleiding van de top van UNICE (Europese patroons organisatie) en de acties daartegen in juni 2000. diezelfde tak kenden vervolgens haar hoogtepunten tijdens de acties in Praag in september 2000 en in Genua in juli 2001. Als absoluut hoogtepunt was er de top in laken, waar meer dan 200 mensen meewerkten aan een media centrum. De radio, de website en de video die de mensen van indymedia maakten vormen wellicht het beste overzicht en document van 6 maand verzet in België tegen het europa van de multinationals.
Maar wat na 14 december??
Na Seattle, Praag, Washington, Porto Alegre, Genua, .... werd nu plots ook de Belgische ploeg met die prangende vraag geconfronteerd. Andere Indymedia centra overleefden dit niet, het IMC van Praag smolt weg na de top, in Seattle had men meer dan een jaar nodig om zichzelf her uit te vinden, in Frankrijk spatte de hele indymedia ploeg uiteen in evenveel fracties als er medewerkers waren, ....
Sommigen binnen het internationale netwerk kozen er expliciet voor om van het tophoppen hun beroep te maken. Zelf ontsnap ik daar niet volledig aan Unice, Praag, Porto Allegre, Genua, Washington, Brussel en dan hebben we het niet over logistieke steun via het web, chat en GSM aan Seattle, Goteburg, Barcelona, ... Veel IMCistas hebben daar vreselijk veel last mee, op zo'n hoogdagen van verzet zitten ze aan hun computerscherm gekluisterd en het is alsof ze zelf bij zijn. Dikwijls hebben ze een beter overzicht van de gebeurtenissen dan de activisten ter plaatse. Dat leid tot de haast absurde situatie dat bijvoorbeeld laatst activisten uit Sevilla naar Brussel belden om te weten wat er allemaal aan de hand was.
Helaas is er niet elke dag de één of andere top, maar daar valt wel mouw aan te passen natuurlijk. Want tussen de toppen door kan er dan eens tijd gemaakt worden om de vele opinies, meningsverschillen, debatten, .... die deze beweging rijk is te ventileren. Of het nu gaat over Zimbabwee, afschaffen van het IMF, geweld, Islam, Palestina, homophobie, .... er komt wel steeds een boeiende en soms hoog opflakkerende discussie.

En toch is dat niet waar de ploeg van Indymedia heen wil.
Hoe betrekken we meer mensen, hoe betrekken we syndicale delegaties, hoe betrekken we de jongeren van Arabische afkomst, hoe betrekken we meer lokale werkingen, hoe betrekken we meer vrouwen,.... met andere woorden: hoe gaan we het klassieke klein linkse gehakketak overstijgen, hoe vermijden we het discussieforum van klein links te worden. Het zijn de vragen die de ploeg nu bezighouden.
Er zijn een aantal mensen die nu proberen om regionale groepen op te richten, er staan voor september en de maanden daarop tientallen workshops gepland met een tiental verschillende groepen, ...
Zeker, er zijn wel eens meningsverschillen over de aanpak en er wordt wel eens hard heen en weer gediscuteerd,... maar ook dat lijkt me niet meer dan normaal. Je lost meningsverschillen nu eenmaal niet op door ze onder de mat te vegen en te doen alsof ze niet bestaan.

Een veel gehoorde kirtiek op Indymedia is dat men te zwart / wit zouden denken, te ongenuanceerd zou berichten. Het is een kritiek die nogal snel bijval krijgt, zeker bij mensen uit de elite die het niet zo zien zitten dat er mensen zijn die hen steeds opnieuw confronteren met de waarheid. Verschillende leden van regeringspartijen maakten me daar reeds een vriendelijke en soms minder vriendelijke manier attent op.
Maar misschien hebben die mensen wel een beetje gelijk. Veel van de verhalen op die we op deze website lezen zijn totaal anders dan wat we gewoon zijn in de media. Maar misschien hoort het ook wel zo, de waarheid is dikwijls niet genuanceerd, ze is al te dikwijls ruw, hard, .... en zeer contrastrijk.
# 30.000 kinderen sterven er elke dag, omdat ze niet beschikken over de juiste medicijnen. Niet omdat die medicijnen er niet zijn, wel omdat ze ze niet kunnen betalen.
# De 400 rijksten op deze planeer bezitten meer dan de 40% armsten van deze planeet.
# In Afghanistan stierven minstens een tienvoud van het aantal slachtoffers in de Twin Towers . De vermeende daders zijn weliswaar nog steeds spoorloos; en enig bewijs van hun betrokkenheid zagen we nog steeds niet.
# In Irak stierven al meer dan 1 miljoen mensen omwille van het Embargo tegen dat land.
# In Congo lieten reeds meer dan 3.000.000 mensen het leven met de huidige buitenlandse agressie.
# In Palestina zijn er meer dan 3 miljoen mensen op vlucht, de zionisten installeerden een waar apartheidsregime met bantoustammen met alles erop en eraan.
# SABENA was het faillissement met voorbedachte rade. De werknemers van de NMBS, Post, Belgacom vrezen dat hen hetzelfde te wachten staat.
# In de VS verblijven een een paar duizend mensen van Arabische afkomst in een Nacht und Nebel situatie, niemand weet waar ze zijn ,waarvan ze precies beschuldigd worden, .... en er zijn wel al eerste aanwijzingen van folteringen.
# In Schaarbeek pleegde een sympathisant van het Vlaams Blok en vriend van Blok-voorman Demol een dubbele racistische moord. De politie keek toe en deed niets. Het waren de buren die de kinderen uit de brand redden.
# Op Belgacom pleegden sinds de "semi' privatisering waarschijnlijk meer dan 70 mensen zelfmoord.
# In Venezuela werd een staatsgreep door het volk verijdelt.
# Overal in wereld komen er steeds meer mensen de straat voor een andere wereld.

Het zijn allemaal verhalen die de afgelopen maanden op de website werden gepost. Allemaal zeer ongenuanceerd, het is waar, maar helaas zijn ze allemaal meer dan waar. Maar ook de verhalen van verzet : het verzet van Venezolaanse volk, van het Palestijnse volk, van de dienstweigeraars in Israël, de hongerstaking van Geert, de 1 mei optochten en feesten, de stakende dokwerkers, die van Clabecq, ... vinden hoe langer hoe meer hun weg naar de indymedia website.

Natuurlijk word er wel eens overdreven, gebrult en geschreewd,.... wij waren me meer, wij zijn de goeden, .... en niet in het minst ziet men al te gauw overal agenten in burger. En al te dikwijls vergeten mensen te relativeren, de gebeurtenissen in een brede context te plaatsen, en staren ze zich blind op één of andere gebeurtenis. Anderen proberen dan weer de waarheid zo te vertellen dat ze hen goed uitkomt,... hoe zou het ook anders kunnen, het gewoon nadoen wat alle dagen gepresenteert krijgen in de commerciële en overheidsmedia : een framentarische en maatschappij bevestigende kijk op de realiteit. En nog veel te veel geloven velen diezelfde media waartegen ze zich zo verzetten, ze nemen dezelfde clichés over, het zelfde denkkader, dezelfde premissen, ....

Meer en meer ben ik ervan overtuigd dat indymedia slechts in haar opzet kan slagen als het erin lukt de realiteit van uitbuiting, onderdrukking, uitsluiting en het verzet daartegen te vertellen. Wij moeten geen schrik hebben van de realiteit, de waarheid, .... ook al is deze soms hard ruw en zeer contrastrijk.

Marcos op een vergadering van onafhanklijke media, via een video van uit de Bergen in Chiappas.
"De onafhankelijk media zijn geen verantwoording verschuldigd aan de media conglomeraten en hebben slechts één levenswerk, een politiek project, de waarheid aan het licht brengen. De waarheid wordt zo een verzetsnetwerk tegen de leugens."
Het zijn de mensen die deze media conferentie organiseerden die aan de basis lagen van Indymedia.

Waren het niet die van Clabecq die een mars organiseerden met duizenden deelnemers tegen de "leugenaars".

Misschien moeten we onszelf heruitvinden als een moderne versie van de oude Daily Mirror. Die krant was in de jaren 60 en 70 de Britse volkskrant bij uitstek. Duizenden lezersbrieven werden elke week verwerkt, beantwoord,.... de problemen van de mensen werden een serieus genomen uitgepluist en de oorzaken onthuld. De berichtgeving over de derde wereld en andere wereldproblemen waren er geen ver van mijn bed show maar maakten van de lezer een berokken deelnemer in het wereldgebeuren.
Maar meest van al stond de krant zeer dicht bij de mensen, zij zagen in de mirror "hun" krant, de journalisten waren "hun" journalisten,... niet als één of anders superster (BV) maar als een gelijke.
De krant werd mee vormgeven door de duizenden lezersbrieven en niet in het minst door een ploeg journalisten die dagelijks de gewone mensen aan het woord lieten, aux serieus namen, ....
De krant werd omgebowd tot een magere copy van "The Sun" nadat ze werd opgekocht door één of andere media magnaat, klinkt het bekend in de oren ??
Vandaag in het tijdperk van internet, GSM en binnen kort internet op je GSM, openpublish, audio enn video streaming, .... moet het mogelijk zijn een moderne versie van een dergelijke volkskrant te ontwikkelen.

De vraag is of het daar is waar de ploeg van indymedia naar toe wil,.... En nog meer is de vraag hoe men zo iets kan opbouwen.

moooi
by guido Monday July 01, 2002 at 12:26 PM

mooi stukje!En maar hopen dat we allemaal een beetje nadenken alvorens te publiceren of te reageren...

100% akkoord
by Jan Monday July 01, 2002 at 03:13 PM

met deze zinnen:

"Hoe betrekken we meer mensen, hoe betrekken we syndicale delegaties, hoe betrekken we de jongeren van Arabische afkomst, hoe betrekken we meer lokale werkingen, hoe betrekken we meer vrouwen,.... met andere woorden: hoe gaan we het klassieke klein linkse gehakketak overstijgen, hoe vermijden we het discussieforum van klein links te worden. Het zijn de vragen die de ploeg nu bezighouden. "

"Meer en meer ben ik ervan overtuigd dat indymedia slechts in haar opzet kan slagen als het erin lukt de realiteit van uitbuiting, onderdrukking, uitsluiting en het verzet daartegen te vertellen. Wij moeten geen schrik hebben van de realiteit, de waarheid, .... ook al is deze soms hard ruw en zeer contrastrijk."

Eerst moet hier eenheid over komen binnen de indymediaploeg en dan kan er een ambitieuze planning uitgewerkt worden.

wel grappig...
by Johan Monday July 01, 2002 at 07:28 PM

dat jullie het stukje dat de aanleiding vormt voor deze one-man-show van Han hebben gedeleted. Net zoals dit commentaar binnen de kortste keren zal verdwijnen? Dank u voor het open debat.

De verwarring duurt verder.
by han Monday July 01, 2002 at 07:37 PM

De verwarring duur blijkbaar onvermindert verder.

Het stukje werd helemaal niet gedeleted van de website
Als je het nog eens wil na lezen Johan kan dat op.

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=26501

Bovendien is deze tekst daar helemaal geen reactie op, mijn reactie staat daar wel onder.

Groeten
han

desinformatie Johan
by Mara Monday July 01, 2002 at 07:46 PM

Het artikel heeft hooguit een uur hidden gestaan op een zaterdqgmiddag. Toch greep Arne dit aan om via emaillijsten (zoals linkerzijde) aan te tonen dat je artikel wordt gecensureerd en dat hierover interne verdeeldheid bestaat binnen Indymedia. Wat je eigenlijk hebt meegemaakt hier , is een redelijk snelle beslissingsprocedure waar 1 iemand heeft gereageerd, zijn reactie heeft voorgelegd aan de anderen en waaruit uiteindelijk een andere beslissing is getroffen. We hebben dat collectief, redelijk snel en democratisch beslist. Duidelijk een praktijk waarmee Arne en zijn stille lafhartige kompanen geen ervaring noch voeling mee hebben. Het feit dat Arne dit aangrijpt om de boel zwart te maken bewijst voor mij alleen maar de groteske oneerlijkheid van de hele affaire. BTW, mijn comment dat ik vanochtend naar de lijst van linkezijde heb gestuurd is nog steeds niet doorgelaten. Als je de tijd vergelijkt dat Arne's artikel niet zichtbaar was op deze site met de traagheid van de Linkerzijde admininstrator...welke vorm van censuur is dan het ergste? Maar ik heb er vertrouwen in dat Linkerzijde het er uiteindelijk wel zal doorlaten..

Boeiend maar hoe financieren ?
by jpe Monday July 01, 2002 at 09:59 PM

Een zeer interessante tekst Han en een waardig antwoord op de aanval van Jean-Claude 'Barrière'.

Nu snappen we alvast een stukje beter waar alvast jij naar toe wil en het klinkt boeiend. "De gewone mensen die in het vezet komen tegen de 'beduveling' door het systeem, een stem geven": kunnen we het zo samenvatten ?

Dat voorbeeld van "de oude Daily Mirror" spreekt aan. Maar waar haalde die Daily Mirror haar centen ? Bij de Britse Unions (vakbonden) ? Moeten wij ze daar ook gaan zoeken of waar dan wel ? Zonder uiteraard zoals de Daily Mirror in handen te vallen van één of andere mediamagnaat ...

Here we go
by Maarten Van Hove Tuesday July 02, 2002 at 05:13 PM
m.vanhove@skynet.be

Ga me voor good old times sake nog maar eens aansluiten bij JPE: volgens mij zijn er ieder geval evenveel meningen over Indymedia dan dat er leden van de Indymedia-redactie zijn.

Al wie een constructieve visie hebben op het belang van alternatieve media, de vorm en de strategie ervan en het uiteindelijke doel, zou ik willen uitnodigen om er over te schrijven.

Al wie zijn kritiek niet voor zich kan houden: slik toch maar eens goed door en hou het weg van de site zelf. De volgende lezer heeft er immers geen boodschap aan. Doe mee met ons, schrijf zelf. De dag dat Indymedia geen begeesterde mensen meer aantrekt om mee te schrijven en/of mee te werken, is de dag dat de site én de visie erachter zal verdwijnen. Je kritiek kan best tot zijn recht komen als die rechtstreeks bij de persoon zelf komt, en niet via een artikel op een nationaal medium...

Indymedia is in elk geval geen Tabloid, en we mogen ook niet vergeten dat iedereen die hier schrijft ook maar gewoon een mens is hé?

Voor de duidelijheid
by han Wednesday July 03, 2002 at 08:50 AM
han@indymedia.be

Als ik het heb over een modern versie van de Daily mirror, heb ik het niet over een papieren krant maar wel over de manier die krant tot stand kwam, waar ze voor stond.

De vraag die je stelt Maarten kan ik op twee manieren interpreteren.
# Geen papiere krant, dat zie ik niet zitten
# Geen volkse website, dat zie ik niet zitten.

Wel mijn optie is inderdaad dat laatste, een volkse website. Dus niet een site voor en door select clubje van intellectuelen & reeds overtuigden, maar groeien naar een medium voor en door de uitgebuitenen, onderdrukten en uitgeslotenen.
Dus niet het Laatste Nieuws of the Sun op het internet, ....
Wel een website die syndicalisten, vluchtelingen, migranten, bedienden, .... zien als hun website en die ook door hen dagelijks wordt voorzien van nieuws.

We hebben nog een hele weg te gaan voor we daar zijn, zoveel is duidelijk. Maar ik denk dat dit een haalbaar project is en vooral een noodzakelijk project.

Han...
by TUc Saturday July 06, 2002 at 02:53 PM


Ik heb hier mooie studieresultaten over het gebruik van internet liggen.

Die "onderdrukten, uitgestotenen, uitegebuitenen" waarover jij het hebt, denk je dat die op internet zitten?

Misschien moet Indymedia maar gewoon dienen om de bestaande krachten te ontsektariseren en dichter bij elkaar te brengen. Dat zou al een fantastisch moeilijke job zijn...

groeten,
TUc