4 FM: Dikke Danny als bliksemafleider ? Wie onderzoekt link met Vlaams Blok ? by jpe Sunday June 30, 2002 at 11:34 PM |
mediadoc.diva@skynet.be |
Als er ooit één Vlaams mediadossier geweest is dat stinkt, dan is het dat van de toekenning van de commerciële radiolicenties. Toch wil de meerderheid in het Vlaamse deelparlement van geen onderzoekscommissie weten. En over de linken naar het Vlaams Blok wordt door iedereen zedig gezwegen ...
Komt er ooit een eind aan de soap rond de licenties voor commerciële radio's ? De meerderheid in het Vlaams Parlement mag dan al een parlementaire onderzoekscommissie afwijzen (de beslissing daarover valt wellicht op 2/3 juli), de CD&V-oppositie blijft zich vastbijten in dit dossier.
Terecht, want de gang van zaken rond het 4FM-dossier verdient niet bepaald een schoonheids prijs. Wat als zo'n toestanden zich blijven herhalen in medialand ? Je zou al voor minder aan de kant van de CD&V gaan staan. Ware het niet dat we na de afleveringen met 'Dikke Danny' in de hoofdrol, met vragen zitten over hoe ernstig volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé de zaak aanpakt. Als een getuige zo snel een onbetrouwbaar sujet blijkt ... Reactie van Decaluwé in De Standaard: "Er loopt niet veel normaal volk rond in dat wereldje." Kan zijn, maar heeft 'Dikke Danny' het niet helemaal verbrod ? Of moeten we zoals Decaluwé blijven speuren ? Knack- journaliste Ingrid Van Daele schreef deze week (26/6) nog dat "de vraag om opheldering door de verwarrende getuigenissen, groter dan ooit is."
In een nota die we deze week voor het media-e-zine e-DIOGENE(S) konden bekomen van de CD&V-parlements fractie, worden al de onopgeloste vragen op een rij gezet.
"Stand van zaken in het Think Media - 4 FM - dossier" - 19 juni 2002
1) Volgens de CD&V-nota blijven er ondanks de ontkenningen van de minister, de twijfel die de meerderheid wil zaaien en het ridiculiseren van het probleem, een aantal feiten overeind:
"a) Bij de eerste hoorzitting met het VCM op 25/9/01 (dus lang voor er sprake was van aandelenhandel met voorkennis, reizen naar Korfoe, financiering met zwart geld en betalen van smeergeld) bleven er essentiële vragen onbeantwoord die essentieel waren bij de weging en de vergelijking van de ingediende dossiers (meer concreet over de toekenning van de punten) en die uiteindelijk beslist hebben over wie de vergunning heeft gekregen:
- Het verslag van de Afdeling Budgettering van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap over het financiële onderzoek van de dossiers bleek niet alleen onbekend voor de commissaris sen maar opvallend was vooral dat het VCM de belangrijkste opmerkingen uit dit rapport niet kon weerleggen: gebrek aan communicatie met de kandidaten, onvoldoende eenduidige en uniforme informatie over het samenstellen van de dossiers (en dus het risico dat de ingediende dossiers onderling moeilijk vergelijkbaar waren en het beoordelen/de weging sterk zou beïnvloeden), interpretatieproblemen van de dossiers, interne consistentie van de dossiers
- Het verschil tussen de theoretische dossiers op papier en de realiteit: aantal beroepsjour nalisten, de reclameregies, de achtergestelde obligatieleningen
- Het gebrek aan vooraf bepaalde beoordelingsmethodieken en het hanteren van beoordelingsbegrippen die onduidelijk gedefinieerd zijn (niet gebaseerd op het decreet of de uitvoeringsbesluiten) en die cruciaal bleken bij het beoordelen: het gebruik van het begrip "algemene omroep", onderscheid tussen leasing en bezit van zenderpark, een realistisch marktaandeel, media-ervaring,
b) Er loopt reeds enkele maanden een gerechtelijk onderzoek naar het gebruik van zwart geld voor de financiering van de zender 4 FM door Think Media en een onderzoek van de beurscommissie naar het misbruik van voorkennis bij de verkoop van Think Media-aandelen.
c) Tot besluit van de 2 Hoorzittingen met het VCM benadrukte de Minister dat het VCM nauwlettend zou toezien op de concrete werking van de 2 zenders en vooral of die wel conform is met de verleende uitzendvergunning. Dit tussentijds evaluatierapport werd aan het Vlaams Parlement overgemaakt en zal op dinsdag 2 juli met de VCM-commissarissen worden besproken in de Commissie Media. Dan zal blijken welke vaststellingen het VCM heeft gedaan en of dit zal leiden tot het nemen van sancties (schorsing of intrekking van de licenties). Indien dan opnieuw zou blijken dat essentiële vragen niet of onvoldoende beantwoord worden, zal dit de 'onafhankelijke' reputatie van het VCM zeker niet versterken.
d) Er is de getuigenis van de griffier van het Vlaams Commissariaat voor de Media over een lek, dat later leidde tot aankopen met voorkennis van Think Media-aandelen én over de duidelijke voorkeur voor het 4 FM-dossier van VCM-commissaris Albrecht wat de uiteindelijke beslissing heeft doen kantelen ten nadele van het dossier van Contact.
e) Is het schorsen van de beursnotering van Think Media toevallig en ongegrond? Voldoet Think Media aan de decretale voorwaarden inzake de financiering van 4 FM ?
f) De minister van Media op vakantie met zijn gezin op Korfoe, boekt zijn reis bij een reisbureau van Van Dijck die referentie-aandeelhouder van Think Media is. Bovendien ontmoet de minister in Korfoe Francis Verachtert, eigenaar van het Aqualand aldaar én aankoper van een groot pakket Think Media-aandelen de week voor de definitieve toewijzing. Dat de minister in Korfoe niet over de toewijzing aan 4FM praatte en al deze contacten afdoet als 'toevallig' klinkt zeer ongeloofwaardig .
g) Waar zijn de 23.000 verdwenen aandelen van Think Media?
h) Na maanden ontkend te hebben dat er een probleem is met de toekenning en met de geloofwaardigheid van de VCM-commissarissen, neemt de minister uiteindelijk een allesbehalve coherente beslissing. Aan de ene kant worden de 3 VCM-commissarissen geschorst voor de toekomstige dossiers (o.a. de toekenning van de regionale en lokale radiolicenties). Maar aan de andere kant laat men hen verder functioneren m.b.t. de evaluatie van de landelijke commerciële radiolicenties."
2. De CD&V-nota stelt vervolgens dat "na bijna één jaar van parlementaire vragen en interpellaties én 2 hoorzittingen met het VCM, er nog steeds geen duidelijke antwoorden zijn. Integendeel: er duiken nieuwe vragen en bijkomende getuigenissen en verklaringen op. Maar desondanks wil de meerderheid geen onderzoekscommissie:
De VLD-fractie wil geen onderzoekscommissie ondanks het feit dat Patrick Dewael enkele weken geleden zelf nog verklaarde dat hij geen bezwaar had tegen een onderzoekscommissie. Integendeel, hij formuleerde deze piste als een raad aan het Vlaams Parlement.
SP.A formuleert - terecht - een aantal problemen m.b.t. het gelijklopende gerechtelijk onderzoek. Agalev wil feiten, documenten en getuigen maar wijst confrontaties met betrokkenen af."
3. Tot slot van de nota besluit Eric Van Rompuy dat het bij een onderzoekscommissie gaat om een individueel recht van elke parlementslid om hierom te verzoeken. Een onderzoeks commissie is volgens hem nuttig wanneer ze tot beleidsvoorstellen leidt.
"Voor CD&V zijn deze vragen daarom belangrijk:
1) Heeft het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) zich aan zijn decretale bevoegdheden gehouden ?
2) Kan het VCM onafhankelijk functioneren ?
3) En zo ja, hoe gaat de politiek daar mee om ?
4) Wat moet het Vlaams Parlement doen wanneer zoals vandaag blijkt, deze autonome instelling voor de media niet meer functioneert ?"
Van Rompuy bekritiseert ook de houding van de meerderheid die een onderzoekscommissie afwijst omdat ze het dossier van Carl Decaluwé 'te zwak' vindt. "Eén: Carl Decaluwé doet als parlementair zijn werk: het controleren van de uitvoerende macht (de Vlaamse regering en VCM). Twee: CD&V zal alle parlementaire middelen blijven aanwenden om duidelijke antwoorden te krijgen in dit dossier."
*** Wat met de verontrustende 'link' naar extreem-rechts ?
'Off the record' wordt in dit dossier ook verwezen naar iets dat nog nooit de pers haalde: de link via sommige 'personages' met extreem-rechts (Vlaams Blok). De 'stijl' waarmee sommige hoofdrolspelers in hun omgeving te werk gingen, doet overigens ook aan het Blok denken. Eén en ander maakt een mogelijke betrokkenheid van VLD-kopstukken natuurlijk nog verontrusten der. Moeten AGALEV en SPA dan toch niet VOOR een parlementaire onderzoekscommissie stemmen ? Al was het maar om extreem-rechts (in de media) af te remmen ?
---------
Dit artikel komt uit nr 10 van de wekelijkse e-DIOGENE(S); gratis abon. aan te vragen via mediadoc.diva@skynet.be