arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wat hebben Mohammed Hassan, Atatürk en Carl Huybrechts gemeen ?
by jpe Sunday June 30, 2002 at 11:25 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Wellicht niet zoveel, behalve dat ze alle drie voorkomen in de volgende 'mediakritische' bijdrage over de Islam én ons.

*** Mohammed Hassan, Afrikaans islamkenner: "We moeten praten, we moeten contact zoeken"

"Toen de Gazet van Antwerpen onlangs uitpakte met het uitgelekte rapport over de staatsveilig heid en het fundamentalisme, zette ze er een grote foto bij van biddende moslims. Terwijl fundamentalisme niets te maken heeft met bidden of moskees of hoofddoeken. Het is trouwens beter te spreken over 'islamisme'."

Zo begint Christophe Callewaert een interview in de 'Solidair' van deze week (26/6) met 'Mohammed Hassan', een Ethiopisch islamkenner die al 22 jaar in België woont.

Callewaert had niet kunnen voorspellen dat op de dag dat zijn artikel verscheen, De Morgen een grote foto van biddende moslims zou plaatsen onder de 'kop': 'Justitie houdt 30 extremis tische moskeeën tegen het licht". Blijkt dat er in sommige moskeeën, al dan niet gesteund door het oerconservatieve Saoudi-Arabië, wel wat loos is. Er worden blijkbaar virulente preken gehouden, o.a. "tegen Brussel zelf dat men bestempelt als de hoofdstad van de 'kafirs' (ongelovigen)." Daartegen moet opgetreden worden. Goed dat er nog zoiets als een 'Staatsveiligheid' is; alleen zou die zijn tijd niet moeten verprutsen met progressieve bewegingen van het niveau van bv. Attac te bespioneren.

Maar terug naar De Morgen: wat bedoelde journaliste Anne De Graaf nu eigenlijk met de tweede titel: "Vooruitstrevende gebedshuizen dreigen slachtoffer te worden van Al-Qaeda-psychose' ? In het hele artikel is nergens sprake van 'vooruitstrevende gebedshuizen'. En wat zou 'vooruitstrevend' overigens kunnen betekenen ?

Dat we met woorden voorzichtig moeten omspringen - zeker als het woorden uit andere culturen betreft - bleek overigens ook uit de reactie van een lezer op een in e-DIOGENE(S) nr 9 geciteerde uitspraak van Tarik Fraihi. Wat betekent de term 'Jihad' bijvoorbeeld ? Volgens onze lezer wordt Jihad courant verkeerd vertaald als 'heilige oorlog'. Daar waar 'Jihad' eerder 'heilige ijver' betekent ...


*** "Men vergeet islamitisch Afrika"

Willen we in de nabije toekomst met de zo nabije Arabische wereld wat beter kunnen opschieten, dan is het zeker geen luxe eens wat vaker naar niet-westerse Islamkenners te luisteren. Christophe Callewaert deed dat in Solidair met zijn interview met Mohammed Hassan. Hassan zet zich af tegen de oerconservatieve Saoudische wahabbieten maar als Callewaert hem vraagt "Hoe moeten progressieven omgaan met groeperingen als Hamas en Jihad ?" (die achter de bloedige en voor de Palestijnen contraproductieve zelfmoordaanslagen zitten), antwoordt hij: "Deze bewegingen vechten. Ze zijn op het terrein aanwezig. Er is dus een front mogelijk. Maar ondertussen moet je wel je eigen verhaal vertellen. Het bewustzijn in het Midden- Oosten is heel hoog. De mensen zijn ten einde raad en snakken naar een alternatief. Progressieve krachten moeten hen een alternatief geven dat Hamas overstijgt. Een alternatief waarin bv. het bestaan van klassen niet wordt weggemoffeld." Waarna hij het heeft over het probleem dat nu verzetsleiders in het Midden-Oosten veel minder de taal spreken van de vroegere bezetters, Frans en Engels, de Westerse progressieven de politieke geschriften van ginder niet meer kunnen lezen. Tenzij ze Arabisch leren ...

Hassan merkt verder op dat "er niet alleen het Midden Oosten is. Men vergeet wel eens dat de bevolking van Afrika voor 60 procent uit moslims bestaat. Terwijl Israëlische tanks Palestijnse steden platrijden zijn er grote en onrustige betogingen in Mali, Nigeria en Senegal." Waar de media ons hier niets van tonen ...

"Maar nogmaals" gaat Hassan verder "we moeten dit meer bestuderen. We moeten met hen praten. De Europeanen moeten het eurochauvinisme en het paternalisme van zich afzetten en contact zoeken met deze mensen."


*** De 17 miljoen Turken van Carl Huybrechts

Tot slot nog dit: hoe groot de onwetendheid van vele (media)mensen over de Islamwereld wel is, kan je bijna dagelijks merken. Een voorbeeldje. Op zaterdag 22 juni sprak sport-'anker' Karl Huybrechts in de VRT-studio met een Turkse voetbalsupporter uit Antwerpen wiens Nederlands niet helemaal perfect was. Die vermeldde ergens niet al te duidelijk het aantal inwoners van Turkije. Even later wou Huybrechts toch nog eens beklemtonen hoeveel mensen er in Turkije wel wonen: "17 miljoen Turken !". Atatürk draait zich om in zijn graf.

En dan had Huybrechts niets anders te doen dan de godganse dag met het WK-voetbal bezig te zijn ... Dan nog niet weten hoeveel mensen er wonen in Turkije, voor ons en voor het WK toch niet het eerste het beste land. In Turkije, mijnheer Huybrechts, zijn ze met meer dan 70 miljoen.

----------------------
Dit artikel komt uit nr 10 van de wekelijkse e-DIOGENE(S); gratis abon. aan te vragen via mediadoc.diva@skynet.be