arch/ive/ief (2000 - 2005)

FCI-werknemers bij burgemeester Somers
by werkgroep "economische democratie" ATTAC Friday June 28, 2002 at 12:31 AM
carineraf@hotmail 0497/23.07.60.

Gisteren trokken de werknemers van FCI in Mechelen naar de gemeenteraad bij burgemeester Somers. Hun fabriek gaat dicht. "Gedaan met sluiten" is hun motto ! Hier volgt hun speech in de stadhuis.

Mijnheer de Burgemeester,
Geachte Schepenen, Geachte raadsleden,

Wij zijn met een ruime groep werknemers van de firma Framatome naar het stadhuis gekomen. Gaat Mozes niet naar de berg, gaat de berg naar Mozes. Dit gezegde om onze ontgoocheling uit te spreken over het feit dat tot op heden niemand van het Stadsbestuur contact heeft genomen met de werknemers van FCI. Enkele maanden geleden was het nochtans anders. Toen werd u mijnheer de Burgemeester ontvangen door de lokale directie. Het ging toen nog goed met FCI en naar alle waarschijnlijkheid heeft de directie het toen met u gehad over:
 Het hoog technologisch product van data- en telecom connectoren.
 De veelbelovende toekomst van de ICT-sector.
 De tewerkstelling van 410 werknemers en niet onbelangrijk, de tewerkstellingsgroei. Niet minder dan 110 aanwervingen gebeurden er de voorbije 2 jaar.
 De totaal vernieuwde fabriek en de splinternieuwe productielijnen voor de aanmaak van connectoren voor draadloze internetverbindingen. Dé toekomst op het vlak van de tele- en datacom.
 Het omzetcijfer en de winsten die de onderneming, uitzondering gemaakt voor de laatste 2 jaar, steeds heeft gemaakt.
 Het flexibel en geschoold personeel.
Wij durven te vermoeden dat het een positief en opbeurend gesprek betrof.

Inmiddels is de situatie minder rooskleurig. De hele ICT-sector lijdt onder een toestand van recessie en delokalisatie richting Azië en Oost-Europa, met betreurenswaardige gevolgen voor heel wat ondernemingen, ook voor FCI. Werknemers zien hun toekomst met een gouden randje, hen kort daarvoor door managers beloofd, veranderen in een ware nachtmerrie.

De intentie tot sluiting van FCI is overgoten met een grote dosis Frans chauvinisme. Net zoals bij Renault het geval was, kiest een Franse directie opnieuw om een goed en modern bedrijf in het buitenland te sluiten. Zij vertikken het om de gevolgen van een terugvallende economie te spreiden over Franse vestigingen van FCI. Alle objectiviteit in dit dossier is dan ook zoek. Het is duidelijk dat andere dan louter economische belangen een rol hebben gespeeld!

Wij wilden u, mijnheer de Burgemeester, leden van de Gemeenteraad, rechtstreeks confronteren met het menselijke drama dat 380 gezinnen treft. Waar Mechelen wel inspanningen doet om nieuwe werkgelegenheid aan te trekken, moet ons van het hart dat er geen enkele inspanning is ondernomen om bestaande tewerkstelling te behouden. In dit geval de tewerkstelling in een toekomstgerichte en hoog technologische sector. De liberale principes van de vrije markteconomie oogsten alleen roem. Waar echter door diezelfde liberale marktprincipes economische terreur ontstaat, doet men aan struisvogelpolitiek, naar wij hopen vandaag niet letterlijk te nemen!

Wij realiseren ons de scherpte van deze toespraak en dit is dan ook bewust. Bruuskeren in de hoop dat een reactie volgt. Wij zijn bereid om samen met u te zoeken naar een politiek antwoord op dit menselijk drama. Bent u, mijnheer de Burgemeester, leden van de Gemeenteraad, dan ook bereid de bijhorende motie te onderschrijven?

Werknemers van FCI-Mechelen


Bijlage: Voorstel van motie aan de Gemeenteraad van de Stad Mechelen.