VS hebben lange traditie met vervangen buitenlandse leiders by Tommy De Cock Thursday June 27, 2002 at 01:32 PM |
creativeurge@hotmail.com |
De on-line versie van De Standaard publiceerde deze morgen een interessant overzicht van een aantal VS-interventies in het buitenland.
De Amerikaanse president George Bush wil dat Yasser Arafat verdwijnt. Het kan de Palestijnse leider een troost zijn dat hij zeker niet alleen staat. De Amerikaanse geschiedenis staat bol van pogingen om in andere landen leiders ten val te brengen die naar het oordeel van Washington niet volgzaam genoeg zijn of niet langer bruikbaar.
Alle pogingen gingen uit van de opvatting dat zo'n inmenging in de binnenlandse zaken van andere landen gewettigd was. De methoden varieerden, van min of meer welvoeglijke druk tot economische en politieke wurging, invasie, moord- en andere complotten.
In hun zoektocht om buitenlandse leiders te vervangen genoten de VS soms de luxe van brede internationale steun, zoals bij de omverwerping van het Afghaanse Talibanbewind in november 2001. President Bush wil ook de Iraakse president Saddam Hoessein ten val brengen; maar als hij besluit daarvoor geweld te gebruiken, lijkt hij op weinig internationale steun te moeten rekenen.
Een greep uit de lijst van Amerikaanse initiatieven om buitenlandse leiders omver te werpen:
* In 1953 brachten Amerikanen en Britten in Iran Mohammed Mossadegh ten val nadat die de Anglo-Iranian Oil Company had genationaliseerd.
* In 1954 wierp een door de CIA en lokale helpers georganiseerde staatsgreep de verkozen president Jacobo Arbenz van Guatemala omver toen die landhervormingen doorvoerde.
* In 1961 trachtte een door de CIA gesteunde invasie op Cuba het bewind van Fidel Castro ten val te brengen. Castro had de pro-Amerikaanse dictator Fulgencio Batista verjaagd, hervormingen doorgevoerd en een bondgenootschap met de Sovjet-Unie aangegaan. In 1975 stelde een commissie van de Amerikaanse Senaat vast dat de CIA acht moordpogingen tegen Castro had gesteund -- Castro zelf zegt dat er veel meer zijn geweest.
* In 1965 belette een Amerikaanse militaire invasie in de Dominicaanse Republiek het heraantreden van de twee jaar eerder afgezette, hervormingsgezinde president Juan Bosch. De invasie installeerde de zeer volgzame Joaquin Balaguer.
* In 1973 bracht een door de CIA gesteunde staatsgreep in Chili de verkozen president Salvador Allende ten val. Die was door nationalisaties en goede relaties met Cuba bij Washington in ongenade gevallen.
* Begin jaren '80 richtten de VS in Nicaragua een contra-legertje op om de sandinisten, die de pro-Amerikaanse dictator Anastasio Somoza hadden verjaagd, ten val te brengen. Die geheime oorlog duurde bijna het hele decennium. De sandinisten waren overgegaan tot nationalisaties en hadden goede relaties met Moskou opgebouwd.
* In 1983 viel een Amerikaanse strijdmacht het Caribische eiland Grenada binnen kort nadat premier Maurice Bishop daar was omgebracht. Bishop had populaire hervormingen doorgevoerd en goede banden met Cuba ontwikkeld. De invasie moest de Nicaraguaanse sandinisten en de wereld tonen dat de VS de terughoudendheid voor buitenlandse interventies opgaven die ze sinds hun nederlaag in 1975 in Vietnam in acht hadden genomen.
* In 1989 voerden de VS een invasie uit in Panama om hun onbruikbaar en hinderlijk geworden bondgenoot Manuel Noriega ten val te brengen.
* In 1994 vielen Amerikaanse troepen Haïti binnen om militairen en voormalige aanhangers van de Duvalier-dictatuur te verjagen. Die militairen hadden ze enkele jaren eerder gesteund tegen de verkozen anti-Duvalieristische president Jean-Bertrand Aristide -- wat in 1991 tot de val van Aristide had geleid en tot drie jaar bloedige militaire repressie tegen diens aanhang. Toen die was uitgeschakeld bracht de invasie een ondertussen volgzaam geworden Aristide terug.
* In april 2002 probeerde een staatsgreep met Amerikaanse steun in Venezuela de verkozen president Hugo Chavez ten val te brengen. De pogingen om Chavez te verjagen houden aan.
artikels over Mossadeq en Arbenz by Jan D. Thursday June 27, 2002 at 02:44 PM |
Over de twee eerst vermelde staatsgrepen publiceerde ik al artikels in Vrede die ook hier werden gepost.
Guatemala 1954: de CIA aan het werk in dienst van de United Fruit Company
http://www.archive.indymedia.be/front.php3?article_id=16057
Iran, 1953: de staatsgreep tegen Mossadeq
http://www.archive.indymedia.be/front.php3?article_id=25557
Wordt vervolgd...
verkiezingen by guido Thursday June 27, 2002 at 03:19 PM |
En de laatste verkiezingen in Amerika waren een interventie in het binnenland...
juist by Guido de Roos Thursday June 27, 2002 at 04:04 PM |
kan dit ? by Bosgeus Thursday June 27, 2002 at 04:35 PM |
Nogal gedurfd voor een "rechts-conservatieve" krant...
'Schrijnend' Onvolledig by jpe Thursday June 27, 2002 at 10:39 PM |
Maar dit is geen volledige lijst hé ...
Als ik nog kan lezen, dan zie ik hier nergens Vietnam, Cambodja of Laos vermeld staan ... Om daar mee te beginnen, want er zal nog wel één en ander ontbreken.
Inderdaad by christophe Thursday June 27, 2002 at 11:48 PM |
Inderdaad, JPE, het lijstje is onvolledig.
Voor de vuist weg:
Indonesië (aan de macht brengen van Soeharto en de liquidatie van 500.000 communisten)
Congo 1961 (liquidatie Lumumba)
Congo 2001 (liquidatie Kabila)
Joegoslavïe (omverwerping van Milosevic)
Agfhanistan (omverwerping Taliban)
Nicaragua (omverwerping van Sandinisten via een "democratische" contra-revolutie)
Enzovoort
samenwerken by guido Friday June 28, 2002 at 03:37 PM |
dag Christophe en JPE,
misschein kunnen julie samenwerken aan een volledige lijst. We weten niets meer als jullie schrijven dat de lijst onvolledig is.
is maar een greep by Dries K Saturday June 29, 2002 at 04:25 PM |
Inderdaad is de lijst niet volledig, het artikel heeft het ook over 'een greep uit de lijst van Amerikaanse initiatieven om buitenlandse leiders omver te werpen'.
Het kan interessant om een volledige lijst te hebben, maar ik vind dit al genoeg als illustratie, om aan te tonen dat de woorden 'democratie' en 'vrijheid' uit een Amerikaans mond niets betekenen, of toch iets totaal anders dan wat wij er onder verstaan.
Christophe, heb je soms links naar informatie over de betrokkenheid van Amerika bij de moord op Kabila sr.?
??? by Maarten Van Hove Thursday July 04, 2002 at 06:44 PM |
vanhovemaarten@yahoo.com |
Zover ik weet:
- staat het niet vast dat de VS Kabila vermoordde. Waar haal je dat?
- Mocht Milosovic écht wel vertrekken
- Waren de Taliban ook al geen lieverdjes.
Over de manier waarop van de laatste twee: ik denk dat we het er wel over eens zijn dat daar toch nogal fundamentele mensenrechten geschonden zijn in die aanvallen.