arch/ive/ief (2000 - 2005)

ELF in RAVAGE
by P. de Boskabouter Wednesday June 26, 2002 at 11:08 PM
ravage@antenna.nl

ELF in de Polder

ELF in RAVAGE...
coverveykwq.jpg, image/jpeg, 904x1331

ECOSTRIJDERS ACTIEF IN DE POLDER

Halverwege de jaren negentig voerden milieuactivisten van het Earth Liberation Front van Groningen tot Middelharnis een verbeten ondergrondse strijd tegen vervuilende bedrijven en instellingen. Maak kapot wat jou kapot maakt, was daarbij het motto. Tref de vervuilers op hun meest gevoelige plekken: hun imago en portemonnee.

Na de mislukte brandstichting bij Rijkswaterstaat (maart 1997) en het inspirerende verhaal van ELF-Utrecht kwamen acties van het Earth Liberation Front (ELF) in de periode 1997-2002 nog maar weinig voor. Na jaren van afwezigheid dook de naam vorig jaar weer op bij een actie tegen het autobedrijf Pon in Leusden.

De meest recente actie van het ELF vond drie weken geleden plaats. Hierbij leefden de Elfjes zich eens flink uit in een genetische gemanipuleerd proefveld, gelegen bij de botanische tuinen van de Universiteit Utrecht.

Na een vijftal jaren van relatieve rust op het terrein van de ondergrondse ecotage, zou de recente actie in de botanische tuin in Utrecht wel eens het startsignaal kunnen zijn geweest voor een nieuw offensief van het Earth Liberation Front.

-----------------------------------------------------------


Nadat Ravage in het vorige nummer een analyse van het Britse ELF publiceerde, besteedt het actieblad in de komende editie uitvoerig aandacht aan de geschiedenis van het Nederlandse zusje. Niet op onze website te lezen, wel in het blad.


WAT JE WEL AANTREFT OP DE WEBSITE van RAVAGE # 9:

ACHTERGROND:

GAAT RADIO 100 COMMERCIEEL?
De Amsterdamse Radio 100 heeft deze maand een commerciele zendmachtiging aangevraagd. Verraadt deze vrije radio hiermee haar eigen principes? ,,Zeker niet'', zegt medewerker Erik. ,,Het is puur een overlevingsstrategie. Als we niks doen is de kans groot dat we uit de lucht worden gehaald.''

FESTIVAL MUNDIAL
Deze maand vond voor de vijftiende keer het Festival Mundial in het Leijpark in Tilburg plaats. Het multiculturele festival kende dit jaar met 100.000 bezoekers de hoogste opkomst uit haar geschiedenis. De afgelopen jaren heeft ook dit ideele festival zich niet kunnen onttrekken aan allerlei commerciele tendensen.


NIEUWS:

- Het asfalt is van iedereen
- Dagen van eko oproer
- Veel steun voor gevangen muzikant
- God kraakt met ons
- Spanje plat, Sevilla belegerd
- Antimilitaristen schuldig zonder straf
- Molukse activist Reawaruw vrijgesproken
- Gemeente Amsterdam ontvangt achterdeur
- McDonald's struikelt over dierlijk vet
- Coalitie ter bescherming digitale burgerrechten
- Europees parlement tegen kinderarbeid sportindustrie
- BPRC bekent 'blauw'
- Gehannes met groep uitgeprocedeerde vluchtelingen
- Ruilnetwerk Argentinie sterk gegroeid
- Jose Bove in het gevang
- Water geen handelswaar
- Activisten heroveren publieke ruimte
- Greenpeace doet het weer
- Indymedia moet 'sabo-links' verwijderen
- Jager zag toerist voor baviaan aan
- Steun voor Tomek
- Even Apeldoorn bellen
- Belgie stopt subsidiering dierencircussen


EN NATUURLIJK DE AGENDA EN DE LOKKERTJES

Wat een spectaculaire reclame...
by Raf Grinfeld Friday June 28, 2002 at 06:43 PM

Ik dacht dat reclame niet kon op Indymedia, dit doet me er wel wat teveel aan denken.., die van battl.nl ook trouwens.

Reclame?
by Alex Friday June 28, 2002 at 08:05 PM

Volgens mij is hier geen sprake van reclame, aangezien de poster er niet op uit is om middels het proclameren van het blad er zelf financieel beter van te worden. Met andere woorden, er is hier geen sprake van het bereiken van economisch gewin.

Sterker nog, men stelt de bezoekers van Indymedia in de gelegenheid om via een directe link diverse Nederlandse actieberichten, artikelen en oproepen te lezen die anders wellicht verborgen blijven voor de Belgische lezers.

Dat geldt mijns inziens ook voor Battle.nl dat, gelijk aan Ravage, niet vanuit commercieel maar ideeel oogpunt de aandacht vestigt op haar artikelen op de website.