arch/ive/ief (2000 - 2005)

Uitwijzing SAMIR verhinderd
by VAK Wednesday June 26, 2002 at 12:44 PM
vak@student.rug.ac.be 0497/29 18 39 student.rug.ac.be/vak

DEPORTATIE VAN SAMIR HADDOU MISLUKT Charriba overtuigt passagiers om te protesteren.

op dindag 25 juni was de deportatie van SAMIR HADDOU gepland. Samir Haddou is een 20-jarige marrokaan zonder verblijfspapieren. Hij zou op de vlucht van 15u15 naar marokko uitgewezen worden.

Om 13u stond zijn vriending, Charriba, die reeds twee jaar samen is met Samir en zwanger is van zijn kind, in de luchthaven van Zaventem. Samen met enkele vluchtelingenactivisten probeerde ze passagiers te overtuigen om zich te verzetten tegen deze gedwongen uitwijzing.

Tegenover de verschillende journalisten deed ze haar verhaal. Ze is nu twee maanden zwanger van SAMIR, ze heeft reeds een huwelijksaanvraag gedaan, maar de cel schijnhuwelijken van Antwerpen oordeelde dat het hier over een schijnhuwelijk ging... Doordat ze nu zwanger is en een betere advocaat heeft, gaat ze nogmaals een huwelijksaanvraag doen.

De avond zelf kwam de bevestiging dat de uitwijzing mislukt was, dit tot de grote vreugde van Charriba. Het is nu wachten op het resultaat van de huwelijksaanvraag. Charriba moet zich haasten, want de Dienst VreemdelingenZaken is standvastig op zoek naar een nieuwe datum om SAMIR uit te wijzen, ditmaal onder politiebegeleiding.

Wij vragen de Dienst Vreemdelingenzaken om het dossier van Samir en CHarriba opnieuw te bekijken op basis van humanitaire redenen. Of denkt de Dienst Vreemdelingenzaken misschien dat het hier een Schijnzwangerschap betreft?

De verschillende vluchtelingenkollectieven proberen de passagiers te informeren over de mogelijkheden om hun afkeuring bij gedwongen uitwijzingen te tonen. Wil je meehelpen, of ken je zelf vluchtelingen in gesloten centra, contacteer dan een van onderstaande organisaties:

Vluchtelingen Aktie Komitee (Gent)
vak@student.rug.ac.be

Collectif de RĂ©sistance aux Centres pour Etrangers et aux Expulsions (Bruxxel)
collectif.resistance@caramail.com

Collectif de RĂ©sistance aux Centres Pour Etrangers (Luik)
cracpe@belgacom.net

SAMIR MOET VRIJ !!

vervolg
by vak Thursday June 27, 2002 at 04:07 PM
vak@student.rug.ac.be

Inmiddels hebben we vernomen dat Samir Haddou tijdens zijn
uitwijzingspoging zwaar mishandeld werd. Hij is intussen onderzocht door een dokter (dit medisch attest kan later eventueel dienen om klacht neer te leggen tegen de politie).

Bovendien vertelde zijn vriendin, Ghariba, dat men Samir na de uitwijzingspoging naar Casablanca, nog heeft geprobeerd op een andere vlucht te zetten ook! Als dit waar blijkt te zijn, dan hebben de Belgische autoriteiten een zware fout begaan.

Ghariba is intussen opnieuw een huwelijksaanvraag gaan doen op het gemeentehuis van Deurne; maar deze wilde men niet aanvaarden. Nu gaat ze proberen een huwelijksaanvraag te doen op het gemeentehuis van Merksplas (aangezien Merksplas nu de officiele woonplaats is van Samir).

De actie tegen de uitwijzing van Samir stond gisteren in alle kranten (behalve De Standaard) en de berichtgeving was bijzonder positief.
Hopelijk kan de druk van de media bijdragen tot een positieve evolutie in het dossier.

In de Gazet van Antwerpen van vandaag stond alvast dat Binnenlandse Zaken geen commentaar wilde geven over het al dan niet herbekijken van het dossier van Samir "omdat de kans groot is dat de actie van Ghariba Campo navolging krijgt. En dat is nu net wat men wil vermijden. Een streng
asielbeleid is nodig."


Wij duimen alvast voor een positief antwoord van het gemeentehuis van Merksplas en hopen dat er morgen een huwelijksdatum kan vastgelegd worden!