arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kananaskis is enkel bereikbaar voor zeearend
by Standaard-watcher Tuesday June 25, 2002 at 09:54 PM

LONDEN -- Met een beetje geluk zien de leiders van de zeven rijkste industrielanden en Rusland (G8) tijdens hun tweedaags verblijf in Kananaskis een grizzlybeer, een wolf of een Amerikaanse zeearend. De kans dat ze een andersglobalist zien, is oneindig veel kleiner.

Na de desastreuze G8-top een jaar geleden in Genua, waarbij een 20-jarige demonstrant werd doodgeschoten, beslisten de acht toppolitici dat het tijd was om terug te keren naar de bron -- ,,back to basics''. Het moest gedaan zijn met de geldverslindende en opzichtige reünies in historische steden -- een te makkelijk doelwit voor de andersglobalisten.

De G8 grepen terug naar het originele concept zoals de toenmalige Franse president Valéry Giscard d'Estaing het had voorgesteld: een ,,babbel bij het haardvuur'' tussen de wereldleiders, zoals die eerste keer in 1975 in het kasteel van Rambouillet, nabij Parijs.

De gastheer voor dit jaar, de Canadese premier Jean Chrétien, heeft goed geluisterd want hij koos de meest afgelegen knusse plek uit die hij kon vinden: Kananaskis, twee uur verwijderd van de stad Calgary.

Rondom het ontspanningsoord ligt bovendien een veiligheidscordon van zo'n 20 km. De trekkers die des zomers normaal de bergpaden in de buurt beklimmen, hebben te horen gekregen dat ze hun vakantie beter op een ander tijdstip planden. De paden zijn voor een keertje gereserveerd voor politiemannen. Want na Genua vonden bovendien de aanslagen van 11 september plaats.

Nog in het kader van de ,,back to basics''-benadering, is de topontmoeting kleinschaliger dan de vorige. Vorig jaar bracht de Amerikaanse president alleen al 800 medewerkers mee. Dit jaar ligt het totale aantal functionarissen op 200. Het grootste deel van de duizenden journalisten die de top verslaan, zal niet door het cordon heen mogen. Zij moeten het doen met briefings in Calgary, via een videoverbinding.

Ook de aanwezigheid van de andersglobalisten zal dit keer kleinschalig zijn. Het stadsbestuur van Calgary gaf activisten geen toestemming om een protestkamp op te slaan in het centrum van de stad. Daarom besloot de beweging haar energie te concentreren op de verstoring van het alledaagse leven in de hoofdstad Ottowa.

Ondanks zijn kleinschaligheid zal de top in Kananaskis toch nog ongeveer 215 miljoen euro kosten.



25/06/2002

©Copyright The Guardian

yes but
by indy-watcher Wednesday June 26, 2002 at 11:26 AM


"De kans dat ze een andersglobalist zien, is oneindig veel kleiner"

OK. Maybe. The reason for this is NOT that the G8 isn't meeting in a historic city.

Dont forget that there's been over a year of anti-globalist activity and organisation.

The security people's licence to kill (Oh, its not just the Italians who do in their demonstrators!) came after activists planned to live in trees, hike through the woods and block roads.

The very serious threats from officials (check out canadian indymedia reports over the last few months) are the element which will keep many demonstrators away. NOT the remoteness of the location.