arch/ive/ief (2000 - 2005)

Erger dan het apartheidsbewind destijds
by Janjo Monday June 24, 2002 at 09:04 PM

Vorig jaar zomer bezocht een delegatie van Zuid Afrikaanse NGO´s Israel en de Palestijnse gebieden. Wat ze zagen overtrof wat het apartheidsbewind destijds in Zuid-Afrika aan mensenrechten heeft geschonden. Het is al lang de hoogste tijd dat de internationale gemeenschap in haar verontwaardiging alles op alles zet om het apartheidsbewind te isoleren.

Met betrekking tot de mensenrechtenschendingen van de staat Israel in de bezette gebieden tegenover de Palestijnen en de zelfmoordaanslagen van Palestijnen als reaktie daarop is er in de media nog dikwijls sprake van simplistische stellingname:
Als er twee vechten zijn er twee fout.
Van een conflict is echter geen sprake. Er is sprake van een regime dat de lokale bevolking al langer dan een halve eeuw onder de duim houdt. ( met langdurige escalaties van moord en terreur tijdens de drie intifadas).

Ook in Nederland wordt dit onvoldoende erkend. En Nederland is mijns inziens mede schuldig aan de onderdrukking van de Palestijnen in de bezette gebieden zolang het niet op zijn minst sancties betreffende de wapenhandel tegen Israel uitvoert.

Nederland, Duitsland en U.K. zijn de belangrijkste Europese bondgenoten van Israel. Dank zij bondgenootschappen wordt Israel beloond voor grove schendingen van mensenrechten en ernstige inbreuken op de 4e Geneefse Conventie ( incl. oorlogsmisdaden.)

Zoals ik juist al noemde hebben Zuid Afrikaanse delegaties en organisaties gezegd dat het geweld van de staat Israel de daden van het apartheidsbewind in ZuidAfrika destijds overtreffen.
De afgrendeling van de townships,; ( dat kwam voor), maar duurde doorgaans slechts enkele dagen. Huiszoekingen en strafmaatregelen kunnen niet vergeleken worden met de repressieve acties van het Israelische leger en de maandenlange afgrendeling van dorpen en steden in Palestijnse gebieden.

Nederland had al lang over moeten gaan tot de volgende stappen:
1. een wapenembargo tegen Israel. Tot nu toe is dat geweigerd. Al sinds 1956 wordt er Nederlands wapentuig naar Israel vervoerd. En nu nog steeds.
2 . een stellingname voor onmiddelijke opschorting van het EU associatieverdrag met de Israelische staat.

Op Schipjol Oost vervoert El Al wekelijks ongecontroleerd wapens naar Israel. Nederlandse waarnemers troffen Nederlandse wapenonderdelen aan in het verwoeste Jenin en Nabloes. Een kort geding wat kerkelijke en humanitaire organisaties met indiv. burgers aanspanden om de Nederlandse regering te dwingen zich aan humanitair recht te houden had een negatieve uitkomst.

Ook de pers wordt geclaimd door de pro Israel lobby. Het blijft belangrijk daar tegenwicht aan te geven.
Het moet hardop gezegd worden dat kritiek op de staat Israel niets met antisemitisme te maken heeft. Te vaak worden mensen die het geweld aanklagen daarvan beticht.

Actie voeren met aandacht van de pers is een van de weinige dingen die we hier kunnen doen om de Palestijnen in de bezette gebieden te steunen.

Laten we dus zeker El Al aanklagen voor het wekelijkse wapenvervoer naar Israel.


geraadpleegd: verslag burgerwaarnemers, campagne tegen wapenhandel,
volkskrant 21 juni j.l.: is apartheid in Israel minder erg?