arch/ive/ief (2000 - 2005)

Maximale straf voor D14 betogers
by Renaud ( +/- vertaald door Mara) Monday June 24, 2002 at 05:04 PM

Vanochtend werden drie jonge Duitsers, die aanwezig waren tijdens de top van Laken, tot 1 jaar voorwaardelijk veroordeeld. Ze werden schuldig bevonden aan alle ten laste gelegde feiten. De drie zijn het slachtoffer geworden van een versneld recht waarbij er geen grondig onderzoek meer wordt gedaan naar de feiten.

Er waren bijzonder weinig sympathisanten aanwezig vanochtend. Ook de Duitsers zelf waren er niet. Ze hadden beslist om niet te komen omdat het gerecht erg partijdigheid was gedurende het proces. Door de afwezigheid van een advocaat liep de uitspraak een uur vertraging op

De politie was wel massaal aanwezig. Ze controleerde o.a. de zakken van de toehoorders en bediende de metaaldetector bij het binnenkomen. Na het lange wachten op de andere vonnissen, bevestigde het tribunaal de zwaarst gevreesde straf voor de jonge Duitsers.

De enige onregelmatigheid in de bewijslast die wordt erkend is de lange tijd tussen de arrestatie en het bekendmaken van het eigenlijke motief. Daarmee worden de andere onregelmatigheden van tafel weggeveegd: de politie zou enkel het strikt noodzakelijke geweld hebben gebruikt (een van de drie beschuldigden had medische verzorging nodig na de arrestatie), de bezetting van een privé gebouw als observatieruimte(KBC gebouw n.b), de onregelmatigheden in de PV`s, het kunstmatige karakter van de voorgedragen bewijzen en de praktisch onlogische verklaringen van de verschillende agenten.

De beschuldigingen jegens de Duitse betogers werden natuurlijk wel weerhouden: de maskers in hun zak zou guerrilla materiaal zijn en bovendien hadden de demonstranten geweigerd berouw te tonen over hun daden.

Het is in deze geest dat het tribunaal de zwaarste straf heeft uitgesproken, weliswaar wetende dat een jaar een jaar voorwaardelijk zal worden. De beschuldigden werden ook veroordeeld tot het betalen van een 25 euro boete en elk moet daarboven 50 euro betalen aan een fonds voor slachtoffers van geweld.

Sommige pers was aanwezig, waarvan enkelen om het vonnis te filmen, met name vooral de Vlaamse televisie (VRT en VTM). Het zou dus interessant zijn om daar vanavond naar te kijken.

Blijft nog dat deze affaire een dramatisch precedent schept ("een voorbeeld" zoals de procureur generaal het stelde) en hiermee kunnen we de bereidheid om een hele beweging te criminaliseren niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Brussel wordt hierdoor voorbereid om in een permanente staat van beleg te verkeren, nu in de toekomst veel Europese toppen in Brussel zullen doorgaan. Een 20tal aanwezige politieagenten konden alvast hun geluk niet verbergen na afloop.

Het is belangrijk om meer dan ooit georganiseerd te zijn tijdens de volgende top bijeenkomsten. Vandaag hebben we geleerd dat ze een manifestant kunnen arresteren, slaan en veroordelen zonder over echte harde bewijzen te beschikken. Het had ons ook kunnen overkomen. Ook belangrijk in deze beslissing, is het verdwijnen van de scheiding van de machten tussen de uitvoerende en de rechterlijke pijler van de democratische samenleving.

Noot Mara: de Duitse jongeren zouden normaal gezien niet in beroep gaan omdat ze te hard hebben geleden onder dit proces. Ze zien het niet zitten om het proces opnieuw mee te maken. Toch hoop ik dat ze nog van mening veranderen aangezien de uitspraak in deze zaak alle Belgische activisten aanbelangt.

rechtlijnigheid gevraagd
by Bosgeus Tuesday June 25, 2002 at 05:28 PM

Niet te geloven.

Stel je volgende situatie voor :

Op de Ijzerbedevaart slagen 10 skinheads erin om de ruiten van een kebabzaak aan diggelen te gooien en een aantal geparkeerde auto's te verbrijzelen. Het optreden van de veiligheidsdienst mocht niet baten, de skinheads werden nadien met belastend materiaal opgepakt.

Tijdens het snelrechtproces verdedigt het Ijzerbedevaartcomité (voor zij die het niet weten, een Spirit-burcht, dus yuppie-progressief) de "activisten" en hekelt de "criminalisering" van de "actievoerders" die intussen al "veel geleden hebben".

Kijk, ofwel zijn ze onschuldig aan baldadigheden en dan wil ik hierover een artikel lezen aangezien jullie toch altijd zo goed geïnformeerd zijn, OFWEL horen die 3 Duitsers tot het groepje unbelehrbaren dat de hele betoging in diskrediet bracht door auto's van de plaatselijke bevolking te bewerken.

Indien deze Duiters tot de laatste groep zouden behoren, moet Indymedia het snelrecht en het vonnis heuglijk begroeten én duidelijk maken NIET te zullen stoppen met andersglobalistische betogingen, spijts dergelijke onnozelaars.

(nog een klein en ernstig vraagje : was Carlo Giuliani supporter van Lazio ? Zo ja, aangesloten bij welke supportersclub ?)

Flamoutch !!!!
by BOSVOS Tuesday June 25, 2002 at 05:48 PM

Jah, er staat een fototje bij de Franse versie van dit artikel. Kijk er eens naar Bosgeus. Het zijn dus geen Duitse Neo Nazi's, waar het hier over gaat. Er staan al meerdere artikels op de site die aangeven dat die gasten onschuldig zijn. Ma jah .... die waren in het Frans ...
De jongeren hebben ook onschuldig gepleit, en de bewijslast van de politie is zo goed als onbestaande. Dat is ook de reden waarom ze wijgerden naar het proces te komen. Maar het waren wel anti-globalisten, en mensen die tegen het nationalisme zijn, ge weet van het soort dat geen Vlaamse vlaggen in de betoging wil.
Vieze Flamoutch .... ga een beetje met Bertje worstje bakken, maar laat ons hier verder gerust.

Zeg BOSmannen
by han Tuesday June 25, 2002 at 06:14 PM

Zeg Bosmannen.

Die jongens waren onschuldig en zijn veroordeelt op basis van een bewijslast die op niets trekt. Een precedent voor alle activisten, het nu al voldoende dat een agent een verhaaltje uitvind en je kan daarvoor de gevangenis indraaien.

Willen de Bosmannen AUB hun taalrelletjes nationalistische frustraties elder gaan uitvechten.

Cheers

han

Flamoutch
by Bosgeus Tuesday June 25, 2002 at 10:01 PM

BOSVOS, IK HOU VAN JE.

wie is die omineuse Bert waarmee ik worstjes moet bakken....