arch/ive/ief (2000 - 2005)

Erik hellemans licht een eis toe
by hongerstaking@yahoo.com Sunday June 23, 2002 at 01:52 PM
0497/384384

Maaltijden in het Antwerpse arresthuis.

Erik hellemans praat over het eten in de gevangenis.

Nog steeds is het budget voor het eten berekend op een bevolking van 340 mensen. De gevangenis heeft creatieve oplossingen gevonden om het tekort in het budget op te lossen.
1. De groenten en aardappelen worden gekookt, om een stevige maaltijd te bekomen mengt men de resterende voedingsstoffen met water en bindmiddel. Men houdt er bij de bereiding rekening mee dat aardappelen soms pas na anderhalf uur op het bord van de gedetineerde beland.
2. In de keuken gebruikt men een ruime keuze aan gehakt en de afgeleide produkten. Men serveert 20 maal per maand gehakt, weliswaar onder verschillende vormen.
3. Stoofvlees en aanverwanten bestaan voor het grootste deel uit water, tomatenpuree en bindmiddel.
4. De soep en de zondagmaaltijden zijn van een uitstekende kwaliteit.
5. Een gevangene eet in Antwerpen 360 dagen per jaar brood. Pistolets en aanverwanten krijgt de gevangene slechts uitzonderlijk voorgeschoteld. Een pistolet behoort in de gevangenis tot de feestmaaltijden.
6. Er is in de kantine geen uitgebreide keuze. In mechelen staan er 400 voedingsprodukten meer op de kantinelijst. De prijzen in de Antwerpse kantine zijn peperduur, minderbedeelden kunnen niet veel aankopen. Een gewoon pakje koffie kost 2.78Euro, er wordt geen goedkoop merk koffie te koop aangeboden.
7. De heer minister Verwilghen, heeft enkele maanden terug het budget voor eten binnen de gevangenissen met 10 procent verminderd. Een uitgekiende kostenbesparende maatregel die het veiligheidsgevoel in de samenleving zeker doet toenemen.

Erik vraagt structurele oplossingen voor de te lange voorarresten, de overbevolking en een duidelijke handleiding over de rechten en plichten van de gevangene.
Erik vraagt voor de gevangenen in het Antwerpse arresthuis dat er aan de problemen rond eten en drinken een voedzame oplossing wordt gevonden.

Erik Hellemans en Geert Waegemans voelen zich beiden zwak. Hun lichaamsgewicht is op dit moment een raadsel, sinds een paar dagen zijn ze door de medische dienst niet meer gewogen. We weten van Geert dat hij sinds kort een kussen of een trui gebruikt als hij gaat zitten.

Voor meer info:
http://www.hongerstaking.be
0497/384384

spread the message
by sven Sunday June 23, 2002 at 08:28 PM

Ik vind het jammer om hier weinig over te lezen in de "gewone" media. Ik ga er immers van uit dat politici, verantwoordelijken, ... maar in actie zullen schieten als de publieke opinie beroerd wordt.
Tot op heden vrees ik dat indymedia te weinig mensen bereikt
om het wapen van de hongerstaking effectief te gebruiken.

hongerstaking
by dokwerker Sunday June 23, 2002 at 09:18 PM

Wat hebben de heren misdaan om in de gevangenis te geraken.Als ze verwachten van in een hiltonhotel te belanden dan moeten ze er maar voor zorgen dat ze niet in den jail geraken. Ge kent het spreekwoord toch " misdaad loont niet".straks verwacht ge nog dat ger compassie mee krijgt (nog nooit slachtoffer geweest van een diefstal of een inbraak zeker???)

beste dokwerker
by sven Sunday June 23, 2002 at 10:15 PM

zoveel hoeft er echt niet te gebeuren om in de gevangenis te belanden hoor. Een klein accident aan een stakingspiket in de haven of zo kan voldoende zijn.
Verder is de gevangenis in Antwerpen een arresthuis wat betekent dat er ook personen binnen zitten die achteraf misschien niet veroordeeld worden.

Wil ik hiermee zeggen dat het allemaal doetjes zijn, nee hoor. Maar al zit er maar 1 persoon te wachten op een vonnis dat hem achteraf vrijspreekt dan hebben alle gedetineerden recht op een leefbare omgeving en geen overvolle bak.