arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rave against the machine in utrecht (report 1)
by joeri Sunday June 23, 2002 at 11:30 AM
joeri@indymedia.be

In het kader van een maand eco-oproer, werd er vrijdag onder de naam groenfront een straatfeest georganiseerd in Utrecht. Een vijfhonderdtal activisten en feestvierders namen eraan deel. Na een tochtje door de binnenstad werden drukke drukke kruispunten en een autosnelweg net buiten de stad gedurende uren bezet.

Rave against the mac...
97.jpg, image/jpeg, 600x450

"2002, 21 juni. In een maand van ekologische oproer vormt zich opnieuw een GroenFront!, rondom de autonome zone waar duizend mensen midzomer en de geschiedenis vieren. De toekomst is een ekologische catastrofe. De natuur slaat terug, GroenFront! helpt een handje mee!" zo klinkt het op
de groenfront website. Deze reclaim the streets actie viel net samen met 6 jaar groen front en werd georganiseerd in solidariteit met demonstranten die in Sevilla tegelijkertijd actie voerden tegen de EU (ook daar vond er vrijdagnamiddag en -avond een succesvolle reclaim the streets plaats). Uiteraard zat er ook een ecologische boodschap in de actie: "omdat de toestand van natuur en milieu steeds nijpender wordt. Duizenden soorten sterven uit en ecosystemen raken volledig uit balans. Dit houdt alleen op als de mens ophoudt z'n wil aan de natuur op te dringen" stond er op een flyer die aan voorbijgangers uitgedeeld werd. De ecologische boodschap kwam ook naar voren in enkele spandoeken die meegedragen werden in de reclaim the streets: "de natuur slaat terug! Groenfront!
helpt mee" en "under the concrete the earth".

Veel enthousiasme aan het Lucasbolwerk om half drie, wanneer de eerste beats door een van de soundsystems gejaagd werden. Een enthousiasme dat nog vele uren zou duren. Tot na 22u werd er gedanst en gefeest; en gepraat, gedronken, en nog zo veel meer. Iemand uit het Utrechtse
alternatieve technomilieu vertelde me erg blij te zijn met de samenwerking tussen mensen uit de techno-scene en milieu-activisten. Op een actie als dit had hij al lang gehoopt. Ook een Londense activist van reclaim the streets vond het erg leuk: "this is fucking wonderful", en met hem blijkbaar nog meerdere honderden anderen.

Na een rondje in de binnenstad ging het straatfeest richting berekuil; een van de cruciale kruispunten net buiten het stadscentrum; Vandaar ging het richting A28-snelweg. Politiemensen deden nog een poging om te vermijden dat de stoet de snelweg zou opwandelen, maar dit werd makkelijk omzeild. De weg lag open om er enkele uren te feesten, te keuvelen, een biertje te drinken,... . Na
een tweetal (of drietal) uren, werd er beslist rechtsomkeer te maken. Er werd afgesproken met de politie dat de stoet zich zou verderzetten via de berekuil naar een van de parken, waar het feest zou verdergaan. Toen men de snelweg afliep werd de weg noordwaarts echter afgezet door de politie. Tientallen meter verder stonden er meerdere ME-busjes. Na intern overleg werd er dan beslist om zuidwaarts verder te gaan, op zoek naar een park. Groot was de verbijstering toen, enkele honderden meter verder, ook deze weg afgezet bleek te zijn. Door deze hersenkronkel van de politie (die, zoals later zou blijken, ingegeven werd door de burgemeester) zou het verkeer ten oosten van utrecht nog uren lang geblokkeerd blijven (de natuur slaat terug, de politie helpt een handje? :-) ). Ondanks dat de sfeer bij tijden nerveus werd, bleven mensen dansen, en werd de actie door velen erg geslaagd genoemd. Op dat moment werd ook duidelijk dat deze actie van de politie ingegeven werd door de burgemeester. Ze wou blijkbaar haar gezichtsverlies, dat ze geleden had door deze erg gelukte actie, zoveel mogelijk inperken. Het lijkt er anders wel op dat mevrouw de burgemeester niet echt veel kaas gegeten heeft van tactiek, vermits door haar hersenpinsels het verkeer nog voor uren zou opgehouden worden. Na veel overleg tussen actievoerders en politie (de politie die dus braaf moest luisteren naar de burgemeester) werd er beslist dat iedereen zou mogen gaan, en dat er stadsbussen zouden ingelegd worden naar het station voor de feestvierders. Ook de soundsystems zouden de oude snelweg veilig mogen verlaten. Hier werd met veel wantrouwen op gereageerd, vermits de politie dit al enkele keren beloofd had bij eerdere acties, en dat de bussen toen rechtstreeks het politiecommissariaat binnenreden. De politie beloofde echter plechtig dat dit nu niet het geval zou zijn. Een deel van de mensen wilde ook echt weg, en stapten op een van de bussen; die overigens wel naar een station reden (doch niet het centraal station, maar naar de kleinere stations rond utrecht). Ook de soundsystems konden na lange tijd vertrekken. De sfeer onder de politiemensen werd uiteindelijk nog erg bitsig toen zij vonden dat de laatste activisten niet snel genoeg de bus opstapten. Ze deelden ook nog wat klappen uit, en enkele mensen werden opgepakt.

Al een uurtje na dit gebeuren vond er al een lawaaidemo plaats aan het politieburo in Utrecht. Een 50-tal demonstranten kwamen opdagen en zorgden voor een erg lawaaierige demo; Van binnenuit werd er gezwaaid als teken van opmerking. Ook dit vond de politie niet leuk, en ook hier werd ME op afgestuurd. Vrijdagnacht zaten er nog enkele activisten vast.

more pictures
by joeri Sunday June 23, 2002 at 11:36 AM

(article 1)

more pictures...
18.jpg, image/jpeg, 600x450

more pictures
by joeri Sunday June 23, 2002 at 11:36 AM

(article 2)

more pictures...
19.jpg, image/jpeg, 600x450

more pictures
by joeri Sunday June 23, 2002 at 11:36 AM

(article 3)

more pictures...
10adwlss.jpg, image/jpeg, 450x600

some more pictures!
by joeri Sunday June 23, 2002 at 11:59 AM

(article 1)

some more pictures!...
11ulszzc.jpg, image/jpeg, 450x600

some more pictures!
by joeri Sunday June 23, 2002 at 11:59 AM

(article 2)

some more pictures!...
98uwvs3u.jpg, image/jpeg, 450x600

some more pictures!
by joeri Sunday June 23, 2002 at 11:59 AM

(article 3)

some more pictures!...
20iiet5b.jpg, image/jpeg, 450x600

pics
by joeri Sunday June 23, 2002 at 12:03 PM

(article 1)

pics...
31.jpg, image/jpeg, 450x600

pics
by joeri Sunday June 23, 2002 at 12:03 PM

(article 2)

pics...
76.jpg, image/jpeg, 600x450

pics
by joeri Sunday June 23, 2002 at 12:03 PM

(article 3)

pics...
88.jpg, image/jpeg, 450x600

pics
by joeri Sunday June 23, 2002 at 12:03 PM

(article 4)

pics...
91.jpg, image/jpeg, 450x600