arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nacht und Nebel in de VS
by Mara Friday June 21, 2002 at 06:09 PM

De aanvallen op de burger- en mensenrechten neemt alsmaar toe in de VS en dit escaleerde deze maand met de arrestatie van drie pro-palestijnse activisten. Abouazza, Bensouda en Abdel Muhti werden deze maand elk voor een kleinigheid opgepakt en zitten nu vast voor onbepaalde tijd. De politie paste bij Abouazza folterpraktijken toe om tot valse bekentenissen te komen. Na 11 september werden er heel wat mensen van Arabische afkomst opgepakt, waarbij de rechten van de verdediging totaal de mist in gingen.

Nacht und Nebel in d...
palestijnen.png, image/png, 200x400

Op 30 mei van dit jaar werd de Palestijnse Jaoudat Abouazza tegengehouden door de politie in Cambridge Massachusetts voor een kleine verkeersovertreding. Zonder openlijk beticht te worden van een misdaad werd hij geboeid meegenomen naar het politiebureau. Zijn rechten werden hem niet voorgelezen en enkele uren later werd hij ondervraagd door de FBI. Jaoudat Abouazza wordt verdacht van terrorisme. De reden? Hij was in het bezit van pamfletten die opriepen tot een toegelaten pro-palestijnse actie in Boston op 9 juni.
Toen twee sympathisanten van een steuncomité hem op 16 juni bezochten in de gevangenis, ontdekten ze dat Abouazza die ochtend was gefolterd. Een man met een chirurgisch masker had 4 tanden uitgetrokken. Bovendien werd hij regelmatig geschopt door de bewakers en uitgemaakt voor `taliban`. Op 17 juni werd hij verplicht een document in het Engels te ondertekenen, dat hij nauwelijks verstond. Nadat de advocaat van Abouazza een herziening vroeg van het ondertekende document, gooiden de bewakers Abouazza in een isoleercel.

De Palestijnse activist werd op 4 juni overgebracht naar een speciaal INS detentiecentrum. Op 12 juni had hij moeten voorkomen, maar hij mocht het detentiecentrum niet verlaten omwille van veiligheidsredenen. Voorstellen van zijn advocaat om een beveiligd transport te regelen naar het gerechtshof of om een videoconferentie te organiseren, werden eenvoudigweg verworpen. Toch was Abouazza in de fout omdat hij niet was komen opdagen.

Abouazza zit nog steeds vast en wordt vaak om 1 uur `s nachts wakker gemaakt voor ondervragingen. Onder de Counter-Terrorism and Effective Death Penalty Act van 1996, versterkt met de recente US Patriotic Act kan de FBI hem vasthouden voor onbepaalde tijd. Bovendien moeten ze de bewijzen van het vermeende terrorisme niet publiek maken. De redenen zijn vaak `geheim`.

Dit is geen alleenstaand geval maar een vreselijke tendens aan het worden in de VS. Na 11 september zijn heel wat Arabieren en moslims opgepakt waarvan men van sommigen niet eens weet waar ze precies vastzitten. Sinds de Amerikaanse veiligheidsdiensten meer bevoegdheden hebben gekregen, worden de meest fundamentele burgerrechten met de voeten getreden. De laatste tijd worden vooral Palestijnse activisten geviseerd.

In juni werden er nog twee gelijksoortige gevallen genoteerd. Zo werd ook de Arabische studentenleider Ahmed Bensouda op 30 mei brutaal gearresteerd door FBI agenten. De bewijzen die tegen hem worden gebruikt zijn `geheim`. De FBI en de INS eisen een "gesloten onderzoek" omwille van nationale veiligheidsredenen. Daarmee is alles gezegd.
De echte aanleiding van zijn aanhouding was een technisch visumprobleem, maar sympathisanten vermoeden dat hij wordt vastgehouden omwille van zijn politiek activisme. Bensouda is student in Champaign Illinois, waar hij ook solidariteitsacties voor de Palestijnen en boycotacties tegen Israëlische producten organiseerde.

Ook Farouk Abdel Muhti, coördinator van de Palestine Aid Society, een seculiere organisatie dat gevestigd is aan de Oostkust, werd onlangs vastgenomen voor een technisch visumprobleem. Hij werd reeds een tijdje lastiggevallen door geheime politie. Zo meldde Democracy Now dat drie New Yorkse agenten in burger, vergezeld met een INS agent het appartement van Abdel Muthi probeerde binnen te dringen zonder huiszoekingsbevel. Een medebewoner van Abdel Muthi weigerde hen de toegang, maar werd zwaar geïntimideerd. Dat was de tweede keer dat de politie probeerde binnen te dringen. De eerste keer dreigden politieagenten de 14jaar oude zoon van Abdel Muthi uit het raam te gooien als hij niet zou zeggen waar zijn vader was.

Jaoudat Abouazza is dus de derde seculiere pro-palestijnse activist die deze maand opgepakt is voor onbepaalde duur. Zijn arrestatie kwam een week voor een toegelaten actie tegen de Israël.
Bill Massey-lid van Chicago Coalition Against War & Racism -zegt dat de FBI en INS carte blanche krijgen om op legale gronden het Arabisch verzet in eigen land de kop in te drukken. Op 20 april betoogden 100.000 mensen in Washington tegen de Israëlische repressie en de Amerikaanse medeplichtigheid. Arabische en islamitische activisten zijn in de VS een belangrijke mobiliserende kracht tegen de Israëlische bezetting in de Palestijnse gebieden. We zijn een periode van politieke repressie ingegaan die zelfs gevaarlijker is dan Cointelpro tijdens de Mc Carthy periode, aldus Massey.

Een Nacht und Nebel -scenario lijkt niet meer veraf in de VS. In die periode van nazi Duitsland liet men vermeende verraders en spionnen verdwijnen als bij nacht en bij mist. De meeste slachtoffers waren Fransen, Belgen en Nederlanders.
De mensen van ANSWER (Act Now to Stop War & End Racisme) zijn eveneens erg bezorgd over de recente evolutie na 11 september. Burgerrechten gelden zowel voor migranten als VS burgers; en dat moet zo blijven.
Op 29 juni organiseert ANSWER een betoging in Washington om deze mensenrechtenschendingen aan te klagen.
===================================
De infiltratiepraktijken van het illegale FBI-programma "Cointelpro" (Counterintelligence Program) liep in de periode van de Amerikaanse vredesbetogingen in de jaren '60 en '70. Cointelpro had als taak om desnoods met geweld de vredesbewegingen te infiltreren en te discrediteren. Er werkten bovendien extreem-rechtse elementen in mee. De groep werd opgedoekt in 1971, nadat activisten met officiële documenten het bestaan van dit programma onthulden.

foto boven: Ahmed Bensouda
foto onder:Jaoudat Abouazza

bronnen
http://www.iacboston.org/answer/answer_files.cfm?id=z2002.06.14.172300
http://www.ucimc.org/ahmed/
http://www.ucimc.org/front.php3?article_id=5950&group=webcast
http://home.clara.net/clinchy/a5a.htm

Amnesty International's report of 14-3-12
by guido Saturday June 22, 2002 at 12:09 AM

1. INTRODUCTION: SUMMARY OF AMNESTY INTERNATIONAL'S CONCERNS

In the two months following the September 11 attacks on the World Trade Center and Pentagon, more than 1,200 non-US nationals were taken into custody in the USA, in nationwide sweeps for possible suspects. Partial data released by the government last November revealed that most were men of Arab or South Asian origin detained for immigration violations. Another 100 or so were charged with criminal offences, none directly relating to the events of 11 September.

http://web.amnesty.org/ai.nsf/Index/AMR510442002?OpenDocument&of=COUNTRIESUSA


http://web.amnesty.org/aidoc/aidoc_pdf.nsf/index/AMR510442002ENGLISH/$File/AMR5104402.pdf