arch/ive/ief (2000 - 2005)

Algemene staking in Spanje
by Jan Ploem Friday June 21, 2002 at 05:44 PM
sap-pos@freegates.be 02/523 40 23 SAP-POS, Plantinstraat 29, 1070 Brussel, http://www.sap-pos.org

Gisteren, op donderdag 20 jumi werd er in de Spaanse staat gestaakt. Voor de eerste keer sinds 8 jaar. We waren er natuurlijk bij op de grote demonstratie in Sevilla. Een kort verslag.

Gisteren, op donderdag 20 jumi werd er in de Spaanse staat gestaakt. Voor de eerste keer sinds 8 jaar. We waren er natuurlijk bij op de grote demonstratie in Sevilla. Een kort verslag.

Het begon al van in de ochtend. In de smalle straatjes van Sevilla waren een honderdtal vakbondsmilitanten op pad om winkels en kaffees die nog open waren te sluiten. Voor mensen die het "Belgisch" staken gewend zijn een beetje ongewoon. Na wat geduw en getrek onder luid gejoel en skanderen van slogans werd de solidariteit uiteidelijk afgedwongen. De militanten van de Commisiones Obreras ( de communistische vakbond), de UGT (socialistisch) en CGT (anarchistisch) gingen daarna broederlijk in optocht naar het centrale verzamelpunt waar zowat heel links & syndikaal Spanje bijeen gekomen was.

Uw dienaar stapte mee met het blok van de PRT, een formatie die zich bekend tot de 4de Internationale. Zo'n 200.000 mensen (en dit is een ruwe schatting) betogen tegen de semi-fascistische regering van Aznar. Inzet en aanleiding van deze "huelga general" is het eenzijdig opzeggen van een gentleman 's agreement tussen de rechtse regering en de wereld van de arbeid: werkloosheidsuitkeringen voor seizoenarbeid (enorm van belang in de regio) zouden ernstig worden ingekort, arbeidsvoorwaarden soepeler, kortom cadeaus voor het Spaanse patronaat. Maar de onvrede met de rechtse regering van de Partido Popular (waaronder nogal wat oudgedienden van het Franco-tijdvak zitten, Aznar was in zijn studententijd lid van de fascistische Phalange) zit zeer diep: ook met deze staking tracht rechts de gang van zaken te manipuleren door een "minimale dienstverlening" op te eisen, politieinfiltratie bij de vorming van pikketten. In Madrid kwam het dan ook tot rellen jegens ratten en andere stakingbrekers.

Inmiddels is Sevilla een bezette stad: de "rode zone" rond het historische stadsgedeelte en het hotel waar het EU- regeringsvolk resideert is hermetisch afgesloten met Israëlisch aandoende hekken en prikkeldraad. Symbolisch voor deze EU- top van Blair, Berlusconi en Aznar cum suis : men wil harde maatregelen tegen migratie en asielzoekers.
Het Fort Europa staat dus ferm in de steigers. Ronduit schandalig is onder andere de maatregel dat men ontwikkelingslanden wil beboeten die niet willen meewerken met de Europese Unie rond vluchtelingen en illegale migranten. Zoiets heeft een passend adjectief:krapuleus. De rijkste plek ter wereld tegen in lompen gehulde sukkelaars met tanks en kanonnen. Groenen en socialisten die in de Belgische regering zitten (en elders) moeten zich diep schamen: hoever kan het cynisme van de macht gaan?

De antiglobalistische beweging is intussen overal in deze overigens prettige stad. Vandaag (vrijdag) zijn er overal acties,discussies, bewegingen, "reclaim the streets".
Een andere wereld is dringend nodig.
¡El pueblo armado jamás será vencido!

De anderekant van " huelga general 20j"
by Lord Silvertop Friday July 12, 2002 at 08:25 PM

Op 19-06-02 Begon de algemene staking al in het Spaans Baskenland. Uiteraard kozen wij deze provincie om in panne te vallen. Waardoor we tegen een snelheid van 70km per uur moesten verder rijden naar Sevilla. Eenmaal hier aangekomen konden we geen eten of drinken te pakken krijgen omdat alles dicht was (20juni). Met deze ervaringen wil ik iedereen waarschuwen. Vertrek op tijd zodat je de efficiëntie van een algemene staking niet zelf moet testen.